Tilkkutaidetta parhaimmillaan esillä Virroilla

0
Taiteilijan itsestään tekemä näköispatsas. Ainakin valokuvan perusteella on kuin taiteilija itse. (JR)

Jarkko Ruohola/J-Pnews
VIRRAT

Miten tilkuista voikaan loihtia sellaista, mitä on nähtävillä, voi vain ihmetellä astuessaan Virtain kaupungin taidegalleriaan Virinään. Punkaharjulaisen Leila Lajusen tilkkutyönäyttely Värin käsitys– suorastaan ”räjäyttää” katsojan silmät tilkkutaiteen värikylläiseen ja tunteita herättävään maailmaan.

Tilkkuvirrat -juliste galleria Virinän ulkopuolella.(JR)

Taiteilijan upea tuotanto täyttää koko gallerian seinät ja eteisaulankin. Kannattaa siis kauempaakin käydä katsomassa näitä taidokkaita tilkkutöitä. Leila Lujanen kertoo esillä olevien töiden syntyneen pääosin 2018-2021. Toki mukana on myös vanhempiakin töitä. Tilkkutaiteilija on syntynyt Sodankylässä ruskan aikaan.

– Vissiin ne värit töihini ovat leimautuneet minuun silloin.

Lujanen on käsityönopettaja ja hän on ohjannut isoja ja pieniä oppilaita ja saanut siitä itsekin virtaa ja virikkeitä.

Neljän tuulen tie. Ruskan värit kauniisti esillä.

– Innostavien opettajien kursseilla olen saanut perehtyä värien ja kankaiden salaisuuksiin. Kankaiden manipulointi eri tavoin värjäten, maalaten ja etsaten on aina yhtä jännittävää. Ehkä diagnoosini on värin nälkä. Ei auta ko jatkaa värjäilyä, paljastaa kokemuksiaan Leila Lujanen

Hän käyttää töissään hylkytavaraa.

– Kun joku on kuitenkin joskus sen vaivalla tehnyt. Niitäkin maalailen ja värjäilen. Töissäni on myös tekstejä. Musiikki on ollut myös mukana, jotakin on esitetty lauluimprona, kertoo Leila Lujanen.

Esillä olevista töistä katsoja voi löytää oman tarinan, nimi voi olla vihje. Toki voi katsoa myös esteettisenä elämyksenä tai väriterapiana.

– Minulla on tehdessä ollut mielessä tarina ja tunne. Toivon katsojan kokevan elämyksiä ja värin voimaa. Näin minäkin olen tuntenut tehdessäni näitä töitä tänä haastavana aikana, kiteyttää Leila Lujanen.

Taidegalleria Virinä on auki ma-pe klo 10-00-16.30. Sisäänpääsy on ilmainen. Näyttely on avoinna heinäkuun loppuun saakka.

.

Ilona olallani -näyttely Virtain kirjastossa

Tilkkuvirrat-juhlanäyttelyyn liittyy myös Virtain kirjastossa avattu Ilona olallani. Esillä on runsaat parikymmentä laukkua. Näyttely on  koottu Filttilikkojen toimesta, joka on vanhojen vanujen valtakunnalinen kilta. Se on perustettu vuonna 2013. Näyttely on auki kirjaston aukioloaikoina ja työt ovat esillä heinäkuun lopuun saakka.-jr

Virtain kirjastossa on Tilkkuvirrat-tapahtumaan liittyvä Ilolla olallani- näyttely.

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI