Toukokuu toi mukanaan käet ja kirjosiepot

0

Luonto-Liiton Kevätseurannan viides seurantaviikonloppu, 8.-9.5., sekä sitä edeltävä viikko tuottivat jälleen sadoittain iloisia ensihavaintoja. Kevään pohjoisin siili raportoitiin Lapin Kemijärveltä, ja lukuisia seurannan lintulajeja havaittiin jopa Enontekiöllä asti. Varovaisuus näkyy kevään kukkijoissa kuitenkin edelleen, joten todellinen vihertyminen venyy Suomessa seuraavaan seurantaviikonloppuun.

Koivun hiirenkorvia on havaittu vasta lounaisimmassa Suomessa. Myös rentukka, peltokorte ja käenkaali eli ketunleipä ovat selvästi myöhässä viime vuosien aikataulusta. Valkovuokoista tehtiin äitienpäivän tienoilla yli 60 havaintoa, mutta niistäkin pohjoisin tuli Jyväskylästä. Kemistä ilmoitettiin sekä pohjoisin pajun kukinta että haarapääsky, kun taas mm. rantasipi ja mantukimalainen olivat ehtineet Rovaniemelle saakka. Eniten ilmoituksia, yli 160 kappaletta, tehtiin kirjosiepoista. Ne saapuivat vapun jälkeen kertarysäyksellä koko Etelä- ja Keski-Suomeen. Käkien kukuntaa taas kuultiin tasaisesti Pohjois-Karjalassa saakka.

”Lumisen ja kylmän talven jälkeen kevään tulon aistii todella konkreettisesti. Pohjoinen luontomme on sopeutunut vuodenaikojen vaihteluun, joten myös ilmaston suojelu on tärkeä tekijä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä”, muistuttaa luonnon monimuotoisuuden vuoden koordinaattori Hannele Ahponen Suomen luonnonsuojeluliitosta. Kevään ihmeet tuntuvatkin monesta tänä vuonna harvinaisen upeilta ja niiden suojelu tärkeältä.

Kevätseuranta 2010 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja LUMO2010-vuoden kanssa. Vuoden aikana nostetaan esille luonnon monimuotoisuus ja sen merkitys. Havaintoja voi nyt ilmoittaa niin seurannan vakiolajeista kuin muistakin kevään tuojista.

Seuraava Kevätseurantaviikonloppu 22.-23.5. tuonee mukanaan lähes koko maahan tervapääskyjen kirskuvat parvet. Kukinnan odotetaan viimein käynnistyvän kunnolla ainakin käenkaalilla ja rentukalla, ja koivut kasvattavat lehtiään hiirenkorville koko maassa. Monet linnut, kuten naurulokki, rantasipi ja kirjosieppo, tulevat levittäytymään myös maan pohjoisosiin.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä.

Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toinen torstai klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI