
Suomen hirsitalovalmistajien yksi perinteisin ja suurin ulkomaanvientikohde on Japani. Jos perinne jatkuu, tietää se suomalaisille puutalojen rakentajille lähikuukausina ja viikkoina kiireistä aikaa.
Honkarakenne on ottanut ensimmäisenä käyttöön uuden tiivistymenetelmän, joka parantaa hirsitalojen energiataloutta ja rakenteiden pitkäaikaiskestävyyttä, julkaisee Tekniikka & Talous verkkosivuillaan
”Innovaatio on syntynyt oman tuotekehityksen tuloksena ja se perustuu korkealaatuisten tiivistenauhojen hyödyntämiseen”, yhtiön suunnittelu- ja kehitysjohtaja Eino Hekali kertoo.
Hekalin mukaan samaa tiivistemateriaalia käytetään jo nyt yleisesti ajoneuvoissa sekä sairaalatarvike- ja puusepänteollisuudessa sekä esimerkiksi ikkunoiden tiiviisteenä.
Vesitiivis sauma
Uuden tiivistysmenetelmän ehdoton etu on kosteusturvallisuus, sillä menetelmä tekee hirsisaumasta vesitiiviin.
”Vettä imemätön tiivistenauha on asumisterveyden kannalta varmuudella turvallinen äärioloissa toisin kuin kuitumaiset materiaalit, kuten pellava, joka kostuessaan saattaa muodostaa kasvualustan mikrobeille”, Hekali täydentää.
Uuden innovaation ohella Honkarakenne on uudistanut kiilahirsitekniikkaansa.
”Sen ja tiivisteen yhteiskäyttö estää tehokkaasti ilman liikkumisen hirsien välissä. Näin ilma ja hirsirakenne itsessään toimivat hyvänä lämmöneristeenä.”
Asennus tehtaalla
Hekali uskoo uuden tiivistysmenetelmän olevan vahva myyntivaltti kilpailluilla hirsitalomarkkinoilla.
”Keksinnöistä seuraa myös suoraa taloudellista hyötyä, kun tiivistys asennetaan jatkossa jo tehtaalla. Se lyhentää talon rungon asennusaikaa työmaalla.”
Tyypillisen hirsitalon asentamiseen menee neljän hengen asennusporukalta kolmisen päivää. Valmiiksi asennettu tiiviste säästää työmaalla käytännössä yhden ihmisen työpanoksen.
Jatkossa tiivisteet asennetaan tehtaalla valmiiksi kaikkiin 182-, 204- ja 270-millisiin monilamellihirsiin. Näitä käytetään omakotitaloissa ja ympärivuotisissa loma-asunnoissa.
Uusi menetelmä otetaan käyttöön sekä Karstulan että Alajärven tehtailla.