Turvavälit turhiako? – TUURISSA TUNGOSTA

0
(Arkistokuva /Pentti Hautala)

PENTTI HAUTALA
Alavus/Tuuri

Valtakunnalliset terveysviranomaiset ja Suomen hallitus julistavat koronaviruksen leviämisen estämiseksi turvavalvonnan tärkeyttä. – Ravintoloissa ja joukkojen koontumispaikoissa olisi oltava ainakin kahden metrin turvaväli vieraisiin, viisaat vihjaavat. Jokapäiväisessä toiminnassa kuitenkin suosituksista lipsutaan. Yleisesti joukkojen kokoontumisen suositukset unohtuvat mennen tullen.

Valtakunnan päälehdissä, televisiossa ja muissa tiedotusvälineissä on julkaistu kuvia uimarantojen sekä muiden tilaisuuksien tungoksista ulkomailta että oman maan suuremmista kaupungeista. Samalla on murehdittu myöskin Ruotsin tilannetta ja koronan uudelleen leviämisen pelkoja Suomessa. Näin siksi, kun Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta asuvia suomalaisia on saanut koronatartunnan mm. nuuskanhakureisuillaan Ruotsista. Länsi-Pohjan alueeseen kuuluvat: Kemi, Tornio, Ylitornio, Keminmaa, Simo ja Tervola.

Lukemattomat suomalaiset ovat myöskin pakanneet laukut jo lomamatkoille etelän maihin, vaikka Suomessakin on saatu ”kidutusta” kuumasta säästä liiankin kanssa.

Jos ennustajaksi alkaa, niin on helppo tuumailla, että toinen aalto viruksesta leviää vielä ensimmäistä voimakkaampana Suomeenkin. Näin siksi, kun kansalaiset ovat unohtaneet maalaisjärkisen viisauden ja ollaan kesäriennoissa liian huolettomia lähietäisyydessä ym. suojautumisessa!
Tai sitten ei… Jospa me suomalaiset olemme niin taudin kestävää kansaa, että moni sairastaa koronaviruksenkin tiedostamattaan vähäisin oirein? Aika tämän sitten näyttää.

Esimerkiksi katsellessa tiivistunnelmaista, eri kaupunkien ravintoloiden terassikulttuuria sekä liikekeskustan, väenpaljoutta tulee helposti sellaisiin ajatuksiin, ettei pelätty virus helposti tartukkaan. Tällaisiin ajatuksiin on jokainen saanut aihetta aivan omalla seutukunnallammekin. -Tuurin tungosta viimepäivinä seuratessa on moni varmasti miettinyt koronaviruksen tartuntaherkyyttä. Kauppakylässä on ollut liikeellä tuhansia ja tuhansia ihmisiä liikkeissä ja leirintäalueella. Miljoona-tivoliinkin oli sisäänpääsyä jonottamassa kesäkuun viimeisessä viikonvaihteessa satojen metrien tiivis väenpaljous, lapsia ja aikuisia. Ja jonoja sekä tungosta on jatkunut kuukauden viimeisinä päivinä ja varmasti heinäkuussakin…

(Kuva: Pentti Hautala)

Jonottaessa keskuteltiin monen maan kielellä. Tämä todistaa sen, että ulkomailtakin tulleita oli nauttimassa kauppakylän huveista ja kesätarjonnasta.

Moni koronan tarttumiselle varovaisempi ihminen seuraili sivusta ”äimän käkenä” ihmispaljoutta, eikä uskaltautunun liittymään ainakaan sankempaan väkijoukkoon. Toisaalta samalla kuitenkin tyytyväisinä myhäillen: ”On mahtavaa, että asuinalueellamme on tällaisia kiinnostavia kohteita. Vetovoimaisuudesta hyötyy koko alueen yritystoiminta ym. merkittävästi”.

On toki hienoa, että Keskisen kyläkauppa tarjoaa kaikille esimerkiksi tivolinautintoja aivan ilmaiseksi. -Ja lisäksi paljon muita elämyksiä. Samalla kaikki toivovat tässä tilanteessa, että tautitilanne pysyisi näin pienenä mitä se viime aikoina on Suomessa ollut…

Muistetaan kuitenkin turvavälit ja pestään kädet !!


 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI