Tutkimus | Reilaaminen pitänyt pintansa halpalentoyhtiöistä huolimatta

0
Satuaiheisia junanvaunuja VR
Kaukokaipuu ja luvassa olevat hurmaavat seikkailut innostavat edelleen tuhansia suomalaisia reilaamaan. (VR)
Hiljattain teetetyn kyselytutkimuksen mukaan nelikymppinen InterRail voi paremmin kuin koskaan. Vuonna 1972 alkunsa saanut reilaaminen sopii kaiken ikäisille. Yli puolet kyselyyn vastanneista piti reilaamista hyvänä tapana nähdä matkallaan useita Euroopan maita.

Junamatkailuun liittyvään kyselytutkimukseen vastanneista noin 14 prosenttia kertoi olleensa kerran tai useammin InterRaililla. Heistä lähes kaikki kertoivat kokemustensa olevan hyviä tai peräti erinomaisia. Vastaajista viidennes kertoi, että lähtisi mielellään reilaamaan, jos vain olisi aikaa ja sopiva matkakumppani.

Kaukokaipuu ja luvassa olevat hurmaavat seikkailut innostavat edelleen tuhansia suomalaisia joka vuosi varsinkin kesällä lähtemään InterRailille. Tärkeintä ei ole päämäärän saavuttaminen vaan matkanteko itsessään ja reilaamiseen kuuluva vapaus.

– Pienten lasten vanhemmat kokivat kuitenkin, ettei reilaaminen sovi heille, ja samoin ajattelivat aika monet ikäihmiset. Myös oma kesämökki oli usein syynä siihen, ettei haluta reilata. Ja melko monet kertoivat mieluummin lentävänsä kohteeseen, kertoo markkinointisuunnittelija Laila Suuronen VR:ltä.

Reissuun ilman ennakkosuunnitelmia

– Reilaamisessa kiehtoo se, että matkan voi toteuttaa suunnitellusti tai ilman tarkkaa suunnitelmaa. Lisäksi reissussa kokee unohtumattomia elämyksiä, tapaa uusia ihmisiä ja pääsee aktivoimaan kielitaitoaan, kertoo tasan kymmenen InterRail-reissua tehnyt Satu Silta.

Elämysten lisäksi reilaaminen houkuttaa myös edullisella hinnallaan: yhdellä ja samalla junalipulla pääsee kuukauden aikana näkemään vaikka koko Euroopan.

– Sekin on reilaamisen hyvä puoli, että sateen sattuessa voi koska tahansa ottaa junan ja matkustaa sinne, missä on aurinkoista.

Satu Sillan mukaan nuoret reilaajat myös itsenäistyvät ja oppivat selviytymään monista tilanteista, kun pitää etsiä majapaikka vieraassa kaupungissa tai jos vaikka myöhästyy junasta.

InterRailin ikärajat poistettu

InterRailin ikärajoja on vähitellen nostettu vuosien varrella ja vuonna 1998 rajoitukset poistettiin kokonaan. Vuonna 2010 perustettiin vielä 60 vuotta täyttäneille oma senioritarjous. Kyselytutkimukseen osallistuneiden mukaan reilaaminen sopiikin kaiken ikäisille.

– Ikäihmiset eivät mitenkään sankoin joukoin ole lähteneet reilaamaan, mutta lähtee Suomesta sentään parisataa yli 60-vuotiasta reilaajaa vuosittain. Valtaosa eli noin kaksi kolmesta reilaajasta on kuitenkin alle 26-vuotiaita, kertoo Suuronen.

Kymmenen reissun kokemuksella puhuva Satu Silta uskoo, että reilaajien kirjo laajenee, kunhan ikärajattomuus tulee tutuksi.

– Kohtasin omilla reissuillani monenlaista kokoonpanoa: oli äiti lapsensa kanssa, kokonaisia perheitä, eri-ikäisiä nuoria tietenkin eniten, mutta myös ikäihmisiä. Ehkä reilaamisen tuoma vapauden tunne kiehtoo kaiken ikäisiä, hymyilee Silta.

………………………………………………..

Tutkimuksen tiedot kerättiin web-kyselynä tammikuun alussa, vastaajia kertyi yhteensä 1003. Kohderyhmään kuuluvat 18–74-vuotiaat suomalaiset. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on ±2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

JÄTÄ KOMMENTTI