TV-ohjelman teko tutuksi… PITKÄN PÄIVÄN RETKI PÖLLÖLAAKSOON

0
Melkein kaikki Pöllölaaksoon tutustuneet kuusiokuntalaiset kokoontuneena yhteiskuvaan TV-studioon: (Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala

ALAVUS/TÖYSÄ

 – ”Kelloi löi jo viisi eläkeläiset herätkää…Muuten matka jää..” -Näin saatiin laulella monessa talossa Töysässä, Alavudella, Kuortaneella ja Ähtärissä kukonlaulun aikaan. Varhainen härätys aiheutui EL-Töysän järjestämään päiväretkeen osallistumisesta, joka suuntautui ”Isolle Kirkolle”.

Kari Hynninen otti Pakkalan Liikenteen bussiin viimeiset retkeilijät Alavuden linja-autoasemalta ja suuntasi ajoneuvon aamuliukkaalle ”kuuskutoselle”.
Kantatiellä liukkautta ja räntäsadekuuroja riitti aina Orivedelle saakka, kunnes alkoivat ”kesäkelit”. Tämä antoikin mahdollisuuden pikaisille aamukahveille Orituvassa ja ruokailulle Hyvinkäällä.

Kiirettä aiheutti, kun piti ehtiä määräaikaan TV:n studiolle Helsingin Pöllölaaksoon yleisöksi, Stadi vastaan Lande ohjelman nauhoitukseen. Loppujen lopuksi hyvin ehdittiin, kun Hynnisen Kari osasi ajaa suorinta tietä TV-talojen taajaman oikeasta portista sisään.
Retken pääoraganisoijana toimi Mirja Nieminen, apunaan puuhayhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kallio.

Ähtäriläissyntyinen TV-kuvaaja Mikael Raivio keskustelemassa matkanjohtajana toimineen mummonsa Mirja Niemisen kanssa. (Pentti Hautala)

Kuusiokuntalaisia oli pihamaalla jo vastassa TV-ohjelmien kuvaajana toimiva, entinen ähtäriläinen Mikael Raivio. Mainittoon, että matkanjohtajana ja retkikohteen ideoijana toiminut Niemisen Mirja on Mikaelin äidin-äiti eli mummi.
30-vuotias Raivio on jo useita vuosia toiminut TV:n kuvaajana. Kohteina ovat olleet mm. erilaiset viihdeohjelmat ja urheilun arvokilpailut kotimaassa ja ulkomailla. Suurempina kohteina olympialaiset ja MM-kilpailut. Ja samanlaisia vaativia on luvassa tulevaisuudessakin.

Runsaan sadan metrin kävelymatkan aikana Raivio esitteli Pöllölaaksossa sijaitsevia monia rakennuksia. Voidaan puhua laajasta ja TV-tuotannon, monien isojen talojen, kaupunginosasta. Esimerkiksi jotkut suurimmat ohjelmastudiot ovat MTV:n ja YLE:n yhteiskäytössä. Naapureina Pasilassa sijaitsevat monen tuntemat: MTV, Yle, Hartwall Areena ja Messukeskus.

Noin kolme tuntinen istuminen kovilla ”stadionin” nousevilla tasoilla sujui kuitenkin kuin siivillä. Siitä pitivät hyvin sanailullaan huolen Stadi vs. Landen juontajat Jaakko Saariluoma ja Kalle Lamberg, yhdessä neljän kilpailijajoukkueen kanssa.

Hyvänä oppaana toiminut Mikael Raivio selvittämässä eteisaulan tungoksessa miten studioon mennään ja toimitaan.(Pentti Hautala)

Kyseessähän on koko perheen viihteellinen tietovisa, jossa kaupunkilaiset ja maalaiset ottavat toisistaan mittaa leikkimielisessä kilpailussa. Testiin laitetaan pilke silmäkulmissa kilpailijoiden tietous nimenomaan vastakkaisen joukkueen edustamista asioista ja ilmiöistä.
Tarkennettuna niin, että landella asuvat vastaavat stadiaiheisiin ja stadin joukkueet landea koskeviin kysymyksiin. Tästä lopputulemana syntyy sitten viihteellinen, koko perheen ohjelma, jossa kuitenkin tieto on valttia ja huumori vahvasti sallittua.
Stadilla tarkoittetaan nimenomaan Helsinkiä, kehä 3:n sisäpuolella olevaa seutua. Landella vastaavasti maaseutua. Huomiotava on sekin, että muun muassa ”Manse” eli Tamperekin kuuluu tässä visailussa maaseutuun eli landeen!

Tästä valtakunnallisesta jaosta hämmennetäänkin hyviä aineksia visailuohjelmaan, jossa alussa kisaa neljä kolmen henkilön joukkuetta. Molemmista selviää parhaat joukkueet jatkoon, jonka perusteella voittajajoukkue pääsee tavoittelemaan lopuksi tiedoillaan ja taidoillaan matkakohdetta.

Töysäläisten kannustamana Lande, eli maaseudun joukkue vei lopulta voiton. Sen ratkaiseminen kesti kuitenkin, aina ratkaisemattoman tasapelin pakottamana, ennätyksellisen pitkän ajan, vuoden 2017 helmikuussa aloitetun ohjelman historiassa.
TV-3 ja SUB:in kanavilla nädään kyseinen nauhoitus lähiaikoina.

Paluumatkalla todettiin TV-reisusta karttuneen paljon uusia kokemuksia ja tietoa miten ohjelmat syntyvät. Kuortanelaiset Terttu ja Alpo Putkiranta totesivat TV-ohjelman tekemisen vaativan yllättävän suuren määrän monenlaisia alkuvalmisteluja ja taustatyötä, jota ei osaa valmiiksi ”leikattuja” ohjelmia katsoessa ajatellakaan.
– Sekin yllätti, että nauhoitus kestää lähes kolme kertaa pidemmän ajan, kuin valmiina nähtävä ohjelma. Lisäksi se oli mukava kokemus, että ennen nauhoitusta studio-ohjaaja johdolla saatiin opetusta suosionosoituksien ajankohdista, kestosta ja voimakkuudesta ym., hänen sivulta antamien käsimerkkien mukaisesti.

Alavutelaiset Raili ja Jarmo Haapanen sekä töysäläinen Annikki Hakala huomioivat muun muassa suurta, eri väristen valaisimien ja avustavan sekä teknisen henkilökunnan määrää.
– Siisteyskin yllätti, kun jokaisella pienelläkin tauolla kiirehti paikalle siivousrymä pyyhkimään juontajien ja joukkuiden edessä olevia pöytiä. Näyttämön lattiakin luudattiin peilin kirkkaaksi usempaan kertaan.

Tulomatkaan sisältyi muun muassa jännittävä ja ikimuistoinen, todellinen sokkoretki Hämeeninnan ympäristössä. -Pilkkopimeällä Hämeen Härkätiellä Tiirikosken tehtaan tanhuville. Kerrankin saatiin kokea tien kurveja ja kumpuloita parhaimillaan.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI