Työttömyys jatkaa laskuaan edelleen – Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen työllisyyskatsaus kesäkuulta 2019

0

Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 5915 työtöntä työnhakijaa. Koko Keski-Suomessa oli kesäkuun lopussa yhteensä 15 151 työtöntä työnhakijaa

 

Etelä-Pohjanmaan alueella vuoden takaisesta vertailuajankohdasta työttömien määrä laski 343 henkilöllä, eli 5,5 prosentilla. Koko maassa työttömien määrä laski samalla ajanjaksolla 6,8 prosentilla.

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan työvoimasta oli 6,9 prosenttia. Lukema oli Manner-Suomen alhaisin. Lähimpänä olivat Pohjanmaa (7,0 %) ja Uusimaa (8,9 %). Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 9,7 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski kaikilla ELY-keskusalueilla, joista suhteellisesti eniten Hämeessä, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Etelä-Pohjanmaalla tilanne koheni valtaosissa kuntia. Alhaisimmat työttömien työnhakijoiden osuudet olivat Kuortaneella, Teuvalla ja Karijoella.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Katso tästä linkistä Etelä-Pohjanmaan alueen työllisyyskatsaus

Keski-Suomessa oli kesäkuun lopussa yhteensä 15 151 työtöntä työnhakijaa. Se on 868 (-5,4 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta 1 731 henkilöä enemmän kuin kuukausi sitten. Tämä vuodenajalle tyypillinen nousupiikki selittyy pääasiassa koulujen loppumisella.

Työttömien työnhakijoiden osuus maakunnan työvoimasta on tällä hetkellä 12,0 prosenttia.

Kesäkuulta:

  • Työttömien työnhakijoiden kokonaismäärä jatkoi laskuaan, mutta lasku on aiempaa hitaampaa.
  • Vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi vuoden takaiseen verrattuna
  • Tutkijakoulutettujen työttömyyden lasku taittui, samoin kävi 15-19 -vuotiaiden kohdalla.
  • Uusia avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja on enemmän kuin vuosi sitten.
  • Kesäkuussa 11 kuntaa saavutti alle kymmenen prosentin työttömyyden.

Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 9,7 %. Keski-Suomessa vastaava luku oli 12,0 %. Luku on toiseksi korkein Pohjois-Karjalan (13,8 %) jälkeen.

Keski-Suomen alueella työttömien työnhakijoiden määrä väheni viime vuoden kesäkuuhun verrattuna kaikissa muissa seutukunnissa paitsi Keuruulla. Suhteellisesti eniten työttömyys aleni Joutsan seutukunnassa, jossa pudotusta tuli – 14,4 %.

Työttömistä työnhakijoista oli kesäkuun lopussa miehiä 8 000 ja naisia 7 151. Toukokuuhun verrattuna miesten työttömyys lisääntyi 417:lla ja naisten työttömyys 1 314:lla.  Edellisvuoden kesäkuuhun verrattuna miesten työttömyys laski 206:lla (-2,5 %) ja naisten työttömyys 662:lla (-8,5 %).

Keski-Suomessa oli uusia avoimia työpaikkoja kesäkuun aikana 2 074, mikä on 58 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Kaikkiaan kesäkuussa oli avoinna 4 733 työpaikkaa, mikä on 760 enemmän kuin vuosi sitten. Työpaikoista täytettiin kesäkuun aikana 525, joista 307 täyttyi työ- ja elinkeinotoimiston hakijalla.

Katso tästä linkistä Keski-Suomen alueen työllisyyskatsaus

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI