Ulkomaalaiset poimivat miljoonien tienistit – Metsissä mustikkaa sinisenä mattona

3
Nyt on tarjoilla halukkaille tuloksellista ja terveellistä hyötyliikuntaa "mies muistiin". Marjaherkuistamme on mustikka kypsynyt sinisenä mattona metsissämme ....Tässä meikäläisen kuntoilema 2-tunnin saalis.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Nyt eletään ennätyksellistä marjakesää ”miesmuistiin”. Näin voidaan todeta jo nyt mansikan, hillan ja mustikan runsauden perusteella. Myöskin tärkeimmän vientimarjamme, puolukan suhteen saamme iloita näillä näkymin suuresta kypsymisen määrästä.

Mustikkaa metsät ovat suorastaan sinisenä mattona. Ja ne ovat kypsyneet lähes jokaisella alueella poimittavaksi, Lappia lukuun ottamatta.

Thaimaalaisen urakoiman haravoinnin tulos. Minuun verrattuna moninkertainen kilomääärä, ”ilmaistoivien” roskien ja puolukan raakileiden kanssa. Mutta tavoite heillä onkin vähintään auton ja talon tienaaminen, kotimaahan päästyään. -Minulla vain talven marjojen poimiminen ja hyötyliikunta.

Kun olen itsekin mustikkametsässä harrastanut hyötyliikuntaa viime päiviä, niin olen havainnut myöskin ulkomaisia marjastajia saapuneen runsaasti. Thaimaasta ja muista kaukomaista. Niin naisia kuin miehiäkin. Lisäksi nyt on näkynyt monia sotaa pakoon lähteneitä ukrainalaisiakin.

Ulkomailta Suomeen saapuneista marjapoimijoita saa kiittää siitä, että he varmistavat luonnontuotteidemme jalostaville yrityksille raaka-ainetta. Samalla tuloja, työtä- ja myöskin ulkomaan viennin toteutumista. Näin ajattelen siitäkin huolimatta, että omilta marjamailtani on ainakin kahtena vuona tyystin poimittu. Mutta aina ole löytänyt korvaavia kohteita, omiksi tapeikseni.

Tietojen mukaan ulkomaalaisia marjanpoimijoita on saapunut Suomeen marjastaan yli 4000 henkilöä. Tämä määrä on ennätysluku kautta aikojen. Thaimaalaiset keräävät valtaosan niistä marjoista, joita maastamme poimitaan talteen. Suurin osa jää tästä huolimatta metsämarjoistamme ja luonnon eläimien ruoaksi ja metsämaan parannusaineeksi.

Ulkomaalaiset marjanpoimijat hankkivat esimerkiksi viime vuonna verotonta tuloa lähes 22 miljoonaa euroa, marjojemme keräämisellä. Moni thaimaalainen on ollut rikastumassa marjametsässä jo vuosikymmenen ajan säännöllisesti Suomessa. Usea osaa jo välttävästi keskustella ymmärrettävällä kielellä. Niin hyvin, että keskusteluakin saa syntymään, kun heitä ruokatauoilla tapaa. Muutenhan he eivät malta pitää työstä taukoa.

Järvi-Pohjaamaan ja Suomenselän marjametissäkin ahkeroimassa nyt satoja ulkomaalaisia. Esimerkiksi thaimaalaiset haravoivat ja kahmivat marjoja astioihinsa seuduiltamme kymmenientuhansien eurojen arvosta. Kotimaahansa he palaavat rikkaina naisina ja miehinä. Ostavat tienisteillään talon, tavarat ja autot.

Eräs poimija kertoi tämän viikon tiistaina, että hän tienasti viime syksynä niin paljon, kuin määrään oli kulunut kotimaassa 5-vuotta. Hän oli ostanut tienistillään auton ja talon. Rahaa jäi vielä lisäksi elämiseenkin. Parhaina päivinä hän oli haravoinut astioihinsa 150-200 kiloa.

-Nyt on laitettu muutenkin marjapoimijoiden asiat parempaan kuntoon. Ja kun marjojakin on metsissä hyvin, niin käytetyn auton hinnan hankkii muutamassa päivässä. Se vaatii kyllä metsässä olemista aikaisesta aamusta iltahämärään saakka, naurahtavat Hadal ja Uveil alavutelaisen laavun tulilla tiistaina.

Ruokatauko sattuikin sopivasti, samaan aikaan sateen alkaessa. Sade ei kuitenkaan thaimaalaisia haitannut, tauon jälkeen. Minut kyllä sade sai suuntaamaan kotia kohti.

Tällainen on entistä tutumpi näky metsissämme loppukesästä. Kun ennätysmäärä thaimaalaisia talsii tyhjiä korvoja kantaen marjamaille ja täysiä kantaen sitten takaisin.

Kaukaisen maan kansalaiset ihmettelivät eniten sitä, kun eivät suomalaiset itse kerää arvokkaita metsämarjoja. Vain alle kymmenen marjastajaa he olivat tavanneet viikon kuluessa.

Sitten he vasta ihmettelevät, kun kerroin Suomessa olevan satojatuhansia työttömiä, joilla maksetaan rahallista korvausta. Ei varmaankaan uskoneet minua. Minä kyllä varmuudeksi ehdotin heille, että varmentaisivat tämänkin asian vaikkapa ”netistä”


 

Herranen lounas maaliskuu700x

3 KOMMENTTIA

  1. Pentti osaa ja tietää. MIKKO PAAVOLAN ELÄMÄNTYÖNÄYTTELYSSÄKIN HÄN VIIHTYI 1,5 tuntia eilen su 31.7. ja kertoi tekevänsä JUTTUA myös tälle sivustolle. Minähän pidän TÖYSÄ talossa Rantatie 2 näyttelyä auki päivittäin 10-19 välisenä aikana niin lauantain akun sunnuntainakin aina 7.8. saakka. Siis tämä viikko on aikaa käydä katsomassa. Olen paikalla aina 9 t päivässä. TULE IHMETTELEMÄÄN maailmalle lähtenyttä TÖYSÄhuutokaupat.paavolaN POIKAA. Elämän työ on tehty pääasiassa Kuopiossa ja Helsingissä. Karkkitarjoilu ja arpajaiset mukana.
    OSTAISIN MYÖS EDULLISTA MUSTIKKAA Helsikiin vietäväksi puh.0500-300286

  2. Mitä sitä voisi tienata, jos keräisi kaikki Suomen marjat ja sienet metsistä vuodessa? Osaako kukaan laskea?
    Yritän suhteuttaa tätä Nesteen 8000 miljoonan € voittoon / Fortumin Uniperin 8000 miljoonan € tappioon!

  3. Pitää vain ihmetellä, miten ja mistä veteraanitoimittaja Pentti Hautala oivaltaa nämä kaikki kiinnostavat juttujensa aiheet vuosikymmenestä toiseen? Tietenkin Penan etuna tällaiseen on, että hän on ollut ja on itse aktiivisesti eri toiminnoissa mukana.
    – Kiitos Pentti. Innostit minutkin, ja varmasti monet muutkin lähtemään marjaan.
    Kauko Peltonen, Oulusta

JÄTÄ KOMMENTTI