Uusi ura voi alkaa myös samalla työnantajalla – kouluttautumisen avulla

0
KLIKKAA TÄSTÄ JA KUUNTELE!
Ilman jatkuvaa työssä kehittymistä ja kouluttautumista saattaa työntekijän urapolku kärsiä. Urakehitys on pitkälti työntekijästä itsestään kiinni, mutta työssä on helpompi edetä, mikäli työnantaja tukee ura-aikeita. Isossa talossa tiedetään, milloin tarvitaan koulutusta, coachausta tai mentorointia.


Jatkuvan kouluttautumisen tarve työelämässä ei ole mikään uusi juttu. Tänä päivänä tiedot ja taidot vanhenevat aina vain nopeammin. Nordea Suomen Laatukeskuksen johtajan Pirjo Kuuselan mukaan koulutuspohja luo eräänlaisen patjan sille, mistä lähdetään liikkeelle. Silti kaikissa töissä koulutuksen ei tarvitse olla edes samalta alalta.

– Jos esimerkiksi pankkiin haetaan analyytikkoa, pohjakoulutuksen on oltava juuri oikea. Mutta moniin asiakaspalvelutehtäviin voi hakeutua kirjavammalla koulutuksella, ja oppia ammatin työskennellessään, kertoo Kuusela.

Koulutuksen lisäksi joskus tarvitaan coachausta ja mentorointia. Kuusela on näiden kahden valmennusmuodon asiantuntija.

– Mentorointi on sitä, että kokeneempi henkilö antaa sparrausapua ja jakaa kokemusperäistä tietoa sekä haastaa mentoroitavaa henkilöä eli aktoria hakemaan uusia näkökulmia. Coachaamalla taas haetaan mielen kätköissä piilossa olevaa potentiaalia. Tosiasiahan on se, että jokaisen ihmisen suurimmat esteet ovat oman pään sisäpuolella.

Urakehitys on itsestä kiinni

Mikäli yritys mahdollistaa työntekijöidensä koulutuksen, se hyötyy siitä usein monella tavalla. Ensinnäkin työntekijät pysyvät ajan tasalla ja kehittyvät työssään. Sitä kautta yritys menestyy, ja toisaalta yrityksen palveluksessa viihdytään pitkään. Näin on käynyt ainakin Nordea Asiakaspalvelun osastonjohtaja Jari Mäkiselle, joka on ollut Nordeassa töissä peräti 31 vuotta.

– Tulin pankkiin töihin nuorena merkonomina, ja olen saanut muun valmennuksen ohella korkeatasoista liikkeenjohdon koulutusta. En olisi varmaankaan ollut samassa talossa näin pitkään, ellen olisi saanut koulutuksen avulla aloittaa uutta uraa useamman kerran.

Tänä päivänä työntekijän kanssa tulisi käydä jatkuvaa dialogia, jotta työntekijä etenisi urallaan. Silti kehityskeskustelut eivät automaattisesti edistä uraa.

– Joskus on vaan nostettava käsi ylös ja sanottava, että olisin kiinnostunut uusista tehtävistä. Minun tapauksessani näihin kädennostoihin on vastattu aika hyvin, sanoo Mäkinen.

Oman talon valmentajat ovat aina lähellä

Ammatillinen koulutus tai valmennus hankitaan useimmiten yrityksen ulkopuolelta, mutta muuten paras tieto löytyy talon sisältä.

– Kun yritys huolehtii itse sisäisesti työntekijöille annettavasta strategiaan ja yrityksen omaan kulttuuriin liittyvästä valmennuksesta, hyötyvät sekä yritys että työntekijät, toteaa Kuusela.

Jari Mäkisen kohdalla tämän takaa koko organisaation läpi kulkeva valmentava esimiestyö.

– Kun coachit ovat oman talon väkeä, valmentajat ovat aina lähellä.

.

Kuuntele juttu ääneen Knettiradiosta

(Klikkaa alla olevaa radiolinkkiä!)

KUUNTELE TÄSTÄ!

JÄTÄ KOMMENTTI