Valtiosihteeri Raimo Sailas | Verojen kiristäminen tappaa kasvun!

0
Valtiosihteeri Raimo Sailas

Valtiosihteeri Raimo Sailas
Positiiviset talousluvut eivät saa hämärtää tosiasiaa, että Suomen kansantalous on kaukana siitä trendistä, jossa sen pitäisi olla, varoittaa valtiosihteeri Raimo Sailas.

– Suomi tarvitsee viimeistään ensi keväänä selkeän, läpinäkyvän ja uskottavan poliittisen ohjelman, joka lähtee ratkomaan talouskriisin aikana syntynyttä valtiontalouden tasapaino-ongelmaa, sanoi valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas tiistaina Mainontapäivässä.

Yritysten johdolle ja markkinointipäättäjille Helsingin Messukeskuksessa esiintynyt Sailas jätti periaatteessa poliittisten päättäjien huoleksi sen, missä suhteessa ohjelman tulisi sisältää verojen korotuksia tai menojen karsimista. Hän teki kuitenkin selväksi oman kantansa.

– Euroalueella on ollut vallalla käsitys, että tämäntyyppisessä tilanteessa on fiksumpaa karsia menoa niin paljon kuin mahdollista ja nostaa veroja niin vähän kuin mahdollista. Jos ongelmaa lähdetään ratkaisemaan veroja korottamalla, se voi tappaa hitaankin kasvun, Sailas varoitti

– Tarvitsemme kasvua, kasvua ja kasvua, mutta emme voi kuitenkaan luottaa siihen, että kasvu yksin ratkaisee valtiotalouden alijäämäongelman.

Sailas kuvasi verotuksen yleisen asennon jo kääntyneen kiristäväksi. Vaikka valtion tulovero ei ole vielä noussut, monet muut kuluttajiin vaikuttavat verot ja maksut ovat nousseet tai nousussa.

– Tämä vuosi jäänee palkansaajien verohistorian kaikkein keveimmäksi. Pitkään hyvänä jatkunut kuluttajien ostovoiman kehitys pysähtyy täysin. Saattaa tulla vuosia, jolloin se jopa laskee.

Työvoima katoaa

Raimo Sailas varoitti yrityspäättäjiä tuudittautumasta tyytyväisyyteen, vaikka Suomen kansantalouden tilanne näyttääkin läheltä katsottuna hyvältä. Vertailukohteeksi pitäisi naapurimaiden tai edellisvuoden sijasta ottaa trendi, jossa meidän pitäisi ilman lamaa olla.

– Heinäkuun vientiluvut ovat 25 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2008. Meillä menee pitkään ennen kuin pääsemme samoihin tuotantolukuihin kuin missä olimme. Eikä sekään riitä, koska yhteiskunta on rakennettu jatkuvan kasvun varaan.

Sailaksen mukaan Suomen bruttokansantuote ei tulevina vuosina pääse lähellekään samoja kehityslukuja kuin mitä koettiin 1990-luvulta lähtien. Liki neljän prosentin kasvun sijasta on tyydyttävä parhaimmillaankin puoleentoista prosenttiin. Tärkein selittäjä on työpanoksen pieneneminen, kun työikäisen väestön määrä kääntyy laskuun.

Suomen huoltosuhde on tällä hetkellä Euroopan keskitasoa, mutta vuonna 2030 huoltosuhteemme on Euroopan epäedullisin. Murroksen rajuus on Sailaksen mukaan maailmanennätys tai ainakin lähellä sitä.

– Olemme siirtymässä parhaassakin tapauksessa hitaan kasvun kauteen. Lähiajan suurten kasvulukujen ei pitäisi antaa sotkea päätä.

JÄTÄ KOMMENTTI