VIIKKO 35 | Sinilevähavaintoja Pohjalaismaakunnissa

1
Älä päästä lemmikkiäsi uimaan äläkä varsinkaan juomaan luonnonvesiä, jos et ole varma, ettei vedessä ole sinilevää.

Viikolla 35 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavainnointipisteistä sinilevää on havaittu sisävesillä hieman Ähtärinjärven Suninsalmessa ja Ähtärinrannan koulun edustalla. Rannikolla sinilevää on havaittu hieman Mustasaaren alueella Lilla Tjärubådanin havaintopisteellä. ELY-keskuksen saamien kansalaishavaintojen mukaan sinilevää on havaittu viikon aikana rannikolla Raippaluodon pohjoispuolella Harrgrundissa. Kansalaishavainnon perusteella Lappajärven Sahin uimarannalla ei ollut levää.

Sinilevä näkyy vedessä pieninä määrinä vihertävinä tai kellertävinä tikkusina ja hippuina. Runsas sinileväesiintymä voi kertyä veden pinnalle levälautoiksi ja ajautuessaan rantaan se voi muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa. Sinilevät saattavat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen, joten sen käyttöä pesu-, löyly- tai talousvetenä ei suositella. Lapset ja lemmikkieläimet on myös syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Tämä on toistaiseksi kesän viimeinen levätiedote, mutta sinilevätilannetta seurataan edelleen syyskuussa ja havainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi). Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa levätilannetta 27 virallisella havaintopaikalla Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnoista voi ilmoittaa myös leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Kulunut kesä on ollut sisävesillä sinilevätilanteen osalta suhteellisen tavanomainen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Pitempään jatkuneita sinileväkukintoja on tavattu kesän aikana esimerkiksi Evijärvellä ja Nummijärvellä. Lämpimän alkukesän seurauksesta sisävesien pintavedet lämpenivät nopeasti, jolloin myös sinilevää tavattiin Pohjalaismaakunnissa ajankohtaan nähden aiemmin. Sinileväesiintymät runsastuivat kokonaisvaltaisesti Pohjalaismaakunnissa pääosin heinäkuun puolivälin tienoilla. Sinilevähavaintoja virallisilta havainnointipisteiltä saimme runsaimmin elokuun alkupuolella.

Merenkurkun alueen havaintopisteillä sinilevää on havaittu vuosittain, mutta tänä kesänä levähavaintoja raportoitiin keskimääräistä enemmän. Tarkka -palvelun satelliittikuvien perusteella Merenkurkun alueella leväkukintoja esiintyi kesän aikana tavanomaista laajemmalla alueella. Lisäksi leväkukintojen pitkäkestoisuus merialueella lisäsi niiden poikkeuksellisuutta. Merenkurkun laajat leväkukinnat liittyivät Selkämeren laajoihin kukintoihin. Lisäksi leutojen talvien myötä vesistöihin valuvat ravinteet kiihdyttävät kesien leväkukintoja.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

1 KOMMENTTI

  1. Sahin ranta sijaitsee toki Lappajärven rannalla mutta kuitenkin Vimpelin kunnan puolella ja on osa Vimpeliä.

JÄTÄ KOMMENTTI