Viikkotiedote | Sinilevää havaittu pohjalaisvesistöissä – Lestijärvellä runsaasti 

0
runsas sinilevämuodostus (Arkistokuva)

Viikolla 30 sinilevää on havaittu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen levähavainnointipisteillä. Tällä viikolla valtakunnallisen leväseurannan havainnointipisteillä levää tavattiin hieman muun muassa Lappajärven Kivitipussa

Kansalaishavaintoja leväseurantaan on kuluneen viikon aikana saatu havaintopisteeltä Korshamnsfjärden Storfjärdenin väliseltä merialueelta ja Lestijärveltä, joissa leväkukintaa oli runsaasti. Lisäksi Östra Gloppetin alueella ja Lappajärvellä sinilevää oli havaittu hieman. Havainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järviwiki-palveluun (www.jarviwiki.fi).

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä osa sinilevistä on myrkyllisiä ja aiheuttaa muun muassa iho-oireita ja pahoinvointia. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä pois sinileväpitoisen veden lähettyviltä. Sinileväpitoista vettä ei pidä käyttää talous-, pesu- tai löylyvetenä.

Sinilevämuodostumat ovat väriltään yleensä sinertävän tai kellertävän vihreitä, ja levä on rakenteeltaan hajoavaa. Sinilevä ei tartu tikkuun, jos sitä yrittää nostaa vedestä. Sinilevälautat muistuttavat usein maalia noustessaan veden pinnalle. Vesistöissä esiintyy myös vaarattomia rihmamaisia leviä, jotka tarttuvat tikkuun levämassaa tikulla nostettaessa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI