Viikon henkilö | Alajärven Ankkurien juniorivalmennuspäällikkö Tero Tuomela

0
Tero Tuomela
Tero Tuomela
Tero Tuomela on toiminut lokakuun alusta Alajärven Ankkurien juniorivalmennuspäällikkönä. Ankkuritaustainen pesismies on siis ollut työn touhussa parisen kuukautta. Mitkä ovatkaan miehen mietteet tällä hetkellä?

Miltä uusi työsi on tuntunut ?

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana on ollut monenlaisia tuntemuksia, mutta päällimmäisenä tuntemuksena on nautinto tehdä työtä rakkaan lajin parissa. Näen tässä työssä paljon mahdollisuuksia viedä asioita eteenpäin, se tosin ei tapahdu käden käänteessä eikä yhden miehen voimin, vaan kaikkien tahojen hyvässä yhteistyössä.

JVP:n titteli on pitkä nimenä, eikä kerro ehkä kaikille ihmisille mitä varsinaisesti teet.

Pitkä on titteli ja varmasti se on hyvin seurakohtaista, että mitä se titteli pitää sisällään. Minun työni on kehittää Ankkurien junioritoimintaa eri tavoin. Siihen kuuluu ihan kentällä tapahtuvaa valmennustyötä, uusien ja vanhojen valmentajien kouluttamista, omaa kouluttautumista, toiminnan organisoimista, uusien asioiden kehittelemistä. Kaikkea sellaista mikä toivon mukaan vie seuran junioritoimintaa eteenpäin. Minun silmien alla on tällä hetkellä kaikkien junnujoukkueiden toiminta nuorimmista junnuista aina A-poikiin saakka.

Kuvaile valmennuspäällikön ns. normipäivää.

Ei tässä virassa oikein sellaista normipäivää ole olemassakaan, työpäivä on käytännössä joka päivä. Tähän aikaa vuodesta päivätyönä on luoda suunnitelmia kevään ja kesän toiminnalle. Alkuvaiheessa on mennyt paljon aikaa selvittäessä, että missä tilanteessa eri juniorijoukkueet ovat pelaajiston ja valmentajien suhteen. On kartoiteltu pelaajia ja pelinjohtajia. Iltaisin pääsee sitten näkemään varsinaista valmennustyötä ja samalla pääsee myös itse mukaan aktiiviseen lajitoimintaan.

Mitkä asiat ovat olleet ensimmäisinä listalla uudessa toimessasi?

Meillä on puutetta vetäjistä, ja sen vuoksi kyhäsin pystyyn seuran sisäisen valmennuskoulutuksen, jotta saamme uutta verta touhuun mukaan. Toinen iso ongelma ratkaistavaksi on harjoitustilojen puute. Ikävä tosiasia on, että omalla paikkakunnalla emme talvikauden lajiharjoittelumääriä pysty hirveästi nostamaan tilojen puutteen takia. Kolmas asia on harrastajamäärät ja lajien välinen kilpailu/ lajiyhteistyö. Pesäpallo taistelee samoista harrastajista jääkiekon, lentopallon, yleisurheilun ja muiden lajien kanssa. Ilman yhteistyötä lajit näivettävät toisensa. Neljäntenä ja ehkä itselleni sellaisena sydämen asiana on tyttöpesäpallon uudelleen herättäminen Alajärvellä. Tällä hetkellä meillä on yksi tyttöjoukkue jalkeilla koko seurassa, mikä on hävettävä juttu.

Miten lajien välinen yhteistyö toimii Alajärvellä? Vai onko sitä?

Kyllä se varmasti jollain lailla toimii, mutta parantamisen varaa ja kehittelemistä on. Itse haluan on olla aktiivinen sen suhteen, että yhteistyö lisääntyy ja lajit voisivat olla tukemassa toinen toisiaan. Lajien välisestä vastakkain asettelusta ei hyödy mikään osapuoli. Nuorille tärkeintä on harrastaa monipuolisesti kaikkea. Nykypäivänä liian aikaisin lapsia ja nuoria ohjataan tekemään lajivalintoja. Tällaiset yhteiset tapahtumat, kuten naisten ja miesten lentopallopeli, ovat hyviä juttuja lähentämään lajeja. Samantyyppisiä tapahtumia on varmasti luvassa myös myöhemmin keväällä ja kesällä.

Oletko asettanut itsellesi tavoitteita työsi suhteen?

Iso tavoite on saada meidän junioritoiminnasta yhtenäinen. Toiminnasta pitää saada johdonmukaisempaa, pitkäjänteisempää ja tavoitteellisempaa. Pitää löytää yhteinen päämäärä, mitä kohti kulkea.

Menestyminen juniorisarjassa on hienoa, mutta itselleni on tärkeämpää, että saisimme vuosittain toimintaan mukaan uusia harrastajia ja toimijoita sekä pidettyä nykyiset harrastajat lajin parissa. Se kertoisi siitä, että olemme onnistuneet työssämme.

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, niin tyttöpesis on itselleni sydämmen asia. Tavoitteenani on, että joka vuosi saataisiin uusi tyttöjoukkue nuorimpiin ikäluokkiin mukaan ja sitä kautta toimintaan uutta juurta.

Tämä on niin iso projekti, että uusia tavoitteita tulee lähes päivittäin.

A-poikien Chakke Katajamäki on yksi Supermiehistön haastajaryhmään nimetty pelaajalahjakkuus. (K-Media/JK)

Alajärven Ankkureissa ei ole hetkeen ollut omaa A-poikien joukkuetta, mutta tulevalla kaudella sellainen on. Tero Tuomela toimii myös tämän poikien Superpesisjoukkueen pelinjohtajana.

Millainen rinki joukkueessa on ja miten harjoituskausi on lähtenyt käyntiin?

Meillä on aika iso rinki A-poikiin ensi kaudelle, n. 16-20 potentiaalista pelaajaa. Harjoituskausi lähti käyntiin marraskuun alussa ja treenikertoja on loppuvuodelle saatu ihan mukavasti alle. Vedämme Iivarisen Matin kanssa yhteistyössä lajitreenit A-pojille ja Haapakosken Antti puolestaan antaa panoksensa fysiikkaharjoitteluun. Näen, että meillä on tosi mielenkiintoinen ja paljon potentiaalia sisältävä joukkue ensi kaudelle. Mahdollisuudet ovat ihan mihin vain.


Joko joukkue on asettanut tavoitteita tulevalle kaudelle?

Emme ole joukkueena vielä tavoitteita lyöneet lukkoon. En ole 3-4 vuoteen nähnyt peliäkään A-poikien sarjassa, joten käsitys nykypäivän pelaamisen tasosta on aika heikko. Sarjan heittopussia meistä on kuitenkin turha odottaa.

Mitkä ovat joukkueen vahvuudet ja missä on kehitettävää?

Toivon, että meidän joukkueen vahvuudeksi nousisi hyvä ulkopeli ja monipuolinen sisäpeli. Siihen pitäisi löytyä kyllä riittävät eväät. Joukkue on kokonaisuudessa nuori, joten kehitettävää on varmasti kaikilla osa-alueilla. Tämän ikäisillä varmasti fysiikka on iso osa kehitysprosessia, mutta yksi tärkeä osa on myös pelaamisen oppiminen ja ymmärtäminen.

A-nuorten sarjaa pelataan tulevalla kaudella kahdessa lohkossa. Ankkurit on A-lohkossa seuranaan Kankaanpää, Kempele, Oulu, Pöytyä, Seinäjoki, Vimpeli ja Vähäkyrö.

Mitä mieltä olet sarjasysteemistä?

En osaa tuohon kommentoida oikein mitään. En näe sarjasysteemissä mitään moitittavaa. Eiköhän joka systeemillä yleensä se paras kuitenkin sarjan voita.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI