VIIKON KUVA | Kyykäärmeet ovat jo heränneet!

0
Kyy puolustaa äkäisesti sihisten saalistaan

Kevään ensimmäiset kyykäärmeet ovat luikerrelleet esiin koloistaan ( Kuva: Ilkka Koskela)
Omimman seutukuntamme, Järvi-Pohjanmaan ja Suomenselän, tämän viikon luontokuva tulee Perhosta.

Asuinalueellamme pääsiäisen aikaan viivähtänyt, ennätyksiäkin rikkonut, poikkeuksellinen kevään helleaalto herätti myös kyykoiraat lämmittelemään talvihorroksestaan. Naaraat jäävät vielä nukkumaan pesiin pariksi-kolmeksi viikoksi. Kyyt horrostavat syyskuusta huhti-toukokuulle.

Maanantaina Perhon luonnossa liikkunut kuvajaamme tuli yllätetyksi, kun hänen lähettyvillä alkoi kuulua äkäistä sihinää.

Kuvan maan matelija, kotoinen kyy, siinä puolusti juuri saalistamaansa ”einestä”, joka oli tällä kertaa tuhdin kokoinen myyrä.

Kyyn pureman erittämä tappavan lamauttava myrkky oli tehnyt jo tehtävänsä. Niinpä uniltaan heräneellä nälkäisellä kyyllä oli seuraavaksi vissi tarkoitus ryhtyä sulattelemaan ”ylisuurta” ruoka-annostaan.

Kiirekkin varmaan oli, koska myyräeläimen sulattelu karvoinen kaikkineen vie helposti kyyltä pari kolme päivää, eikä se silloin pääse kunnolla liikkumaan.

Ravintonaan myyrien lisäksi kyyt käyttävät hiiriä, päästäisiä, sisiliskoja ja sammakoita, joskus harvemmin linnunpoikasia ja -munia.

Kyy puolustaa äkäisesti sihisten saalistaan ( Kuva: Ilkka Koskela) Klikkaa kuvasta, näet sen suurempana!

Nyt lämpöisinä kevätpäivinä maastossa liikkuessaan kannattaakin varautua asianmukaisin varustein, sillä kyykäärme sulautuu ovelasti kotoiseen luontoomme värityksensä ja kuviointinsa ansiosta.

Kyy on kuuro ja periaatteessa arka eläin ja yleensä se pakenee havaittuaan tarkoilla tuntoaisteillaan maan värähtelystä jonkin lähestyvän.

Kyy puree ainoastaan jos se tulee yllätetyksi tai jos sitä kiusataan.

Kyykäärmeen parempi hajuaisti on sen kielessä, jolla se ”haistelee” tai maistelee ilmassa olevia hajumolekyylejä. Onko liikkeellä saalista, vihollisia vaiko lajitovereita.

Kyytä tavataan kaikkialla Suomessa.

JÄTÄ KOMMENTTI