VIIKONLOPPUTAPAHTUMA! | 27-vuotias perinne päättyy – LuoMusaan VIIMEISEN KERRAN

0
Kansanedustaja Mikko Savola on toiminut puhujana Harjuntalon kesätapahtumassa jo "pikkupojasta" alkaen. Mikon seurassa kuvassa, vuoden 2019 tilaisuudessa suosiota esiintyjille antavat (oik.) Pauli Talvitie ja Klaus Lavila. (Kuva:Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat:PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Klaus ja Ritva Lavilan omistaman Harjun talon pihapiirissä Hakojärvellä, Töysän ja Ähtärin rajan tuntumassa, on kokoonnuttu 26 edellisenä kesänä luomun innoittamana. Ensimmäisinä vuosina oikein Luomu maatalousnäyttelyihin. Tuolloin kolmen päivän aikana tapahtuma veti yli 4000 kävijää.

Ylempien ”oikeiden”, perinteisten maatolousnäyttelyjen päättäjien vaikutuksesta, nimi kuitenkin piti muutaa ja uudeksi nimeksi tuli LuoMusa. (Luomua ja Musiikkia).
Nimen muuttoksen mukana supistetiin myöskin tapahtuman sisältöä. Samaan aikaan vähennettiin kolmipäiväinen tapahtuma kahdeksi. Kävijäämääräkin on supistunut enää muutamaksi sadaksi.

Nyt Laviloiden Harjun tilalla on tapahtunut sukupolvenvaihdos. Tämän vaikutuksesta LuoMusaankin kokoonnutaan viimeisen kerran elokuun ensimmäisen viikonvaihteen aikana 1.-2.8. Samalla viettää Klaus 70 -vuotispäiviään.

– Poika jatkaa isännyyttä ja minä Ritvan kanssa muutan tästä noin kilometrin etäsyydelle kunnostamaamme taloon.
– Haikealtahan tällaisen, pitkään jatkuneen tapahtuman lopettaminen tuntuu. Hommia on kyllä tiedossa eläkeläisellekin. Jos terveyttä riittää, niin esimerkiksi koneitten korjaamisessa keikkahommina. Ja tietysti musiikkiesiintymisiäkin on aina, naurahtaa ”Klasu”.

Viimeisten LuoMusa-päivien ohjelmassa on perinteiseen tapaan puheita, esitelmiä, työnäytöksiä ja tietenkin runsaasti muusikkiestyksiä.

”Luomukuningas” Urho Kari Lehtimäeltä, on ollut esittelemässä häkäpöntöautojaan ja koneitaan sekä keksintöjään Harjuntalolla perinteisesti vuosikymmenien ajan. (Kuva:Pentti Hautala)

Launtaina klo 11-21 ja sunnuntaina 10-18

Portit avautuvat launtaina kello 11. Raittiuden Ystävät ry. edustaja Ada Lillomäki johdattelee paikalla olleita, ”Hengähtämään hetkiksi”. LuoMusan virallisen avauksen lauantaina klo.12 suorittaa luomuveteraani Petri Leinonen. Puhujina ovat myöskin kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki ja kansanedustaja Mikko Savola. Mikko on todellinen perinne-esiintyjä Harjuntallolla menneiden vuosikymmenten aikana. Luomuliiton tervehdyksen esittää kuortanelainen puheenjohtaja Pauli Talvitie.
Musikkiohjelmassa on pääosassa Harjuntalon oma orkesteri, jossa Klaus Lavilan lisäksi soitaa ja laulaa monia muittakin, maankuuluja nimekkäitä henkilöitä.
Näyttelykentällä on katseltavana koneita ja autoja jne. Lisäksi Tommi Tukevan vanhoja traktotereita. Taidetta ja Matti Lamminaho tekee tuohitöitä ym.  Ja Ritva Lavilan emännöimä ravintolan toimii. ”Mummut” kisaavat kiihdytystä Esla potkulaudoilla! Ennen kaikkea tarjolla on mukavan leppoisaa yhdessäoloa ja tuttujen tapaamista maalaismiljöössä.


 

JÄTÄ KOMMENTTI