VIRALLISTA TIETOA KORONATILANTEESTA JÄRVI-POHJANMAAN PERUSTURVALTA

0

Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella on todettu muutama positiivinen koronatartunta 30.9.2020. Tällä hetkellä altistuneita on 26. Altistuneet on asetettu 14 vuorokauden karanteeniin. 

Järvi-Pohjanmaan perusturva ja sivistystoimi sekä Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin kunnat muistuttavat kaikkia kuntalaisia huolehtimaan edelleen hyvästä yskimis- ja käsihygieniasta sekä turvaväleistä kaikissa tilanteissa. Kasvomaskeja suositellaan käytettävän seuraavissa tilanteissa: 

• Joukkoliikenteessä, jossa on lähikontakteja, ei aina voida välttää. 

• Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

• Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

• Toisen asteen oppilaitoksissa. 

• Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. 

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä on kokouksessaan 1.10.2020 sopinut seuraavista varotoimenpiteistä, joita noudatetaan 18.10.2020 saakka: 

• Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut hyvitetään, mikäli huoltajat päättävät hoitaa lapset itse. Kyseiset päivät merkitään Päikkyyn ”poissa” –päivinä. Lisäksi poissaolosta tulee ilmoittaa suoraan lapsen hoitopaikkaan. 

• Vimpelin kouluille on annettu ohjeet varautua etäopetukseen siirtymisestä, mikäli tartuntatilanne pahenee. Mikäli etäopetukseen siirrytään, oppilaille järjestetään ateriajakelu. 

• Kansalaisopisto ja musiikkiopisto toimivat niin kauan, kun koulut ovat toiminnassa. 

• Vimpelin kunnan tiloissa ei järjestetä tällä hetkellä yleisötapahtumia. 

• Vimpelin liikuntahalli kuntosaleineen suljetaan. Ainoastaan yksittäiset oppilasryhmät voivat käyttää liikuntahallia. 

• Vimpelin tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä on vierailukielto, pois lukien saattohoidossa olevat asukkaat. Vierailukielto koskee myös Tuulikelloa, Puronmutkaa ja Windalaa. Intervalliosastolle ei oteta uusia asiakkaita lyhyille intervallijaksoille. 

• Vimpelin ikäihmisten päivätoiminta sekä Harjulanpirtin ryhmätoiminta ovat tauolla. Lääkkeidenjako turvataan niin, että työntekijä vievät kotiin tarvittavat lääkkeet. Myös työpaja Apajan toiminta on tauolla. 

• Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen akuuttiosastolla on vierailukielto, pois lukien saattohoitopotilaat. 

• Alajärven kaupungin tekninen toimi avustaa tarvittaessa Vimpelin kunnan tukipalveluja. 

Järvi – Pohjanmaan perusturvan pandemiapoliklinikka toimii edelleen flunssaoireisten potilaiden vastaanottotilana Alajärvellä.

Terveyskeskuksen/asemien vastaanotoilla pyritään välttämään tarpeetonta asiointia ja yhteydenotot sekä ajanvaraukset tulee tehdä puhelimitse numerosta 06 2412 7700. Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen sekä Lappajärven ja Vimpelin terveysasemien ovet suljetaan. Vastaanotoille kannattaa tulla juuri ajallaan, ei huomattavasti aikaisemmin, koska se lisää mahdollista tartuntariskiä. Jos epäilet itselläsi tai lähipiirissä koronatartuntaa, testin voi tehdä netissä osoitteessa www.omaolo.fi. Huomioitavaa on, että ainoastaan oireisille henkilöille tehdään koronatesti.

Kaupungin ja kuntien virastoissa pyritään välttämään tarpeetonta asiointia. Yhteydenotot pääsääntöisesti puhelimitse, sähköpostilla tai ajanvarauksella. Alajärven kaupungin sekä Lappajärven ja Vimpelin virastojen ovet ovat suljettuina toistaiseksi. 

Päivähoidossa tai perusopetuksessa olevien lasten koronatesteistä on annettu erillinen ohje (kts tästä J-P linkistä) 

Suun terveydenhuolto toimii tällä hetkellä normaalisti myös sivutoimipisteissä. Ajanvaraus aina puhelimitse keskitetystä ajanvarauksesta 06-2412 7560, tai käyttämällä sähköistä ajanvarausta www.hyvis.fi. Potilaita, joilla on yskää, flunssaa tai kuumetta, ei hoideta, vaan heidän on oltava yhteydessä keskitettyyn ajanvarausnumeroon ja siirrettävä vastaanottoaikaa eteenpäin. Mikäli potilaalla on akuuttia hammashoitoa vaativa vaiva sekä koronavirusinfektioon sopivia oireita, on potilaan oltava yhteydessä keskitettyyn ajanvarausnumeroon. Odotustiloissa on pidettävä mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä muihin henkilöihin. 

Henkilökuntaa ohjeistetaan pitämään riittävät turvavälit altistusten välttämiseksi.

Taukotiloissa ja ruokaloissa on huomioitava turvavälit. Kokoushuoneissa on käytettävä maskia, ellei turvavälejä voida noudattaa. Ruoka- ja kahvitauot tulee porrastaa toimipisteittäin. Lisäksi suositellaan, ettei osallistuta isoihin tapahtumiin. Etätyötä suositellaan toteutettavan harkinnan mukaan, etenkin riskiryhmään kuuluvien osalta. 

1.10.2020 Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä 

Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja   

Esa Kaunisto sivistystoimenjohtaja

Leena Uusitalo tartuntataudeista vastaava lääkäri 

Vesa Koivunen Alajärven kaupunginjohtaja

Sami Alasara  Lappajärven kunnanjohtaja

Sam Leijonanmieli Vimpelin kunnanjohtaja 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI