Virroilla kertyi ylijäämää runsaat 1,8 miljoonaa euroa

0
(JR/J-Pnews)

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virtain kaupunginhallitus päätti maanantaina (28.3.) esittää kaupunginvaltuuston hyväksyttäväk-si tilinpäätöstä vuodelta 2021, jonka tilikauden tulos ennen tilinpäätössiirtoja on 1,866 milj. euroa positiivinen.

Toiminnan tulos ilman kertaluonteisia eriä on kolme miljoonaa positiivinen. Koko kaupungin ulkoiset toimintamenot kasvoivat +4,1 %. (ed. vuosi-1,2 %). Ilman Ruoveden palvelutuotantoa +5,0 % (ed. vuosi-1,4 %). Toimintakate heikkeni -1,9992 milj. euroa eli n. -4,6 % (ed. vuonna vahvistui 0,455 milj. euroa eli +n.1,0 %).

Talousarvion toteutuminen: Käyttötalouden määrärahanmuutoksia tehtiin hallinto- ja elinvoimaosaston, teknisen toimen sekä sivistystoimen toimialoilla. Muutosten nettovaikutus oli -296.800 euroa ja ne kohdistuivat Virtain palvelutuotantoon. Muutettu talousarvio (toimintakate) alittui 935.601 euroa.  Yksittäisillä tulosalueilla oli sekä talousarvion ylityksiä ja alituksia. Ylitykset on käyty läpi aikaisemmin ja ne on hyväksytty valtuustossa.

Hyvään tulokseen vaikutti merkittävästi verotulojen toteutuminen kaksi miljoonaan euroa talousarviota korkeampana sekä käyttötalouden toteutuminen talousarviota myönteisemmin. Verotulot ja valtionosuudet toteutuivat yhteensä 2,272 milj. euroa talousarviota korkeammalla tasolla. Korkean investointitason johdosta toiminnan ja investointien rahavirta oli negatiivinen ja lainaa nostettiin seitsemän milj. euroa.

Viime vuoden investointien nettomeno (kaupunki + esihuolto) oli yhteensä 8,683 milj. euroa /82,8% talousarviosta lisämäärärahoineen (10,491 milj. euroa). Merkittävimmät investoinnit olivat yhtenäiskoulun rakentaminen 5,3 milj. euroa, yhtenäiskoulun ensikertainen kalustaminen 1,2 milj. euroa ja kunnallistekniikka 0,630 milj. euroa.

Keskeisiä tunnuslukuja: asukasmäärä 31.12.2021 6462 (ed. v. 6510), vuosikate/poistot% 143,3% (157,3%), vuosikate, euroa/asukas 955 (1021), investointien tulorahoitus% 66,8% (58,6%), kertynyt ylijäämä euroa/asukas 2881 (2546), lainakanta euroa/asukas 3171 (2355), verotulot milj. euroa/asukas 3994 (3495) ja valtionosuudet euroina/asukas 4127(4147)

Kaupunginhallitus hyväksyi ABO Wind Oy:n kaavoitusaloitteen osayleiskaavan laatimisen aloittamiseksi Myyräkankaan alueella. Kyseessä on ensimmäinen tuulivoimaa koskeva kaavoitusaloite Virroilla. Suunnitellulla alueella on 8.6.2017 voimaan tullut Pirkanmaa maakuntakaava 2040, jossa alueen eteläinen osa on osoitettu tuulivoima-alueeksi tv1.

Suunniteltu alue sijaitsee Virtain kaupungin länsipuolella Kihniön kunnan rajalla. Hanke kytkeytyy Kihniön puolella suunnitteilla olevaan tuulivoimapuistoon, joka käsittää Kihniön osalta 21 kpl tuulivoimalaa.  Virtain kaupungin alueella hakijan tavoitteena on osayleiskaava, joka mahdollistaa noin kahdeksan (8) yksilöteholtaan noin 6-10 MW ja kokonaiskorkeudeltaan enintään 300 m korkean tuulivoimalan rakentamisen alueelle.

Suunnitellun alueen alustava pinta-ala on n. 1342 hehtaaria. Alue on pääasiassa talousmetsää yksityisten maanomistajien omistuksessa.  Osayleiskaava-alueen rajausta tarkennetaan tarvittaessa kaavaprosessin aikana. Abo Wind Oy on solminut tuulivoimahankkeen kehittämisen edellyttämät maanvuokraussopimukset maanomistajien kanssa. Hankkeelle tullaan soveltamaan YVA-menettelyä (ympäristövaikutusten arviointi). Abo Wind Oy vastaa osayleiskaavan laatimisen ja osayleiskaavatyössä tarvittavien selvitysten laadinnasta.

Osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena tuulivoimayleiskaavana, jolloin kunta voi myöntää rakennusluvat osayleiskaavan perusteella. Seuraavassa vaiheessa kaupunginhallitus käsittelee erillisen kaavoituksen käynnistämistä koskevan sopimuksen, jossa määritellään tarkemmin kaavoituksen eteneminen ja sopimustekniset asiat.

Asian käsittelyn aikana Pirjo Ala-Kaarre (ps.) esitti, ettei kaavoitusaloitetta ja kaavoitushankkeen aloittamista käynnistetä Myyräkankaan alueelle. Perusteina hän esitti ympäristövaikutukset maanomistajille sekä suunnitellun tuulivoima-alueen läheisyydessä asuville ja mökkeileville. Ala-Kaarteen esitys ei saanut kannatusta.

Päätettiin, että kaupunki ostaa Oy Runoilijantieltä vapaalippuja tai järjestää risteilyjä 10.000 eurolla. Yhtiö on anonut omistajiltaan Virtain kaupungilta ja Ruoveden kunnalta vuonna 2022 samansuuruista osallistumista vapaalippujen/risteilyjen osaamiseen, kuin vuonna 2019.

Ennen koronaa Virtain kaupunki on järjestänyt koululaisille ja henkilökunnalle risteilyjä. S/s Tarjanne on viimeinen pitkänlinjan matkustajahöyrylaiva Suomessa ja maailman vanhin edelleen liikenteessä oleva pitkää reittiä kulkeva matkustajahöyrylaiva. Vuonna 2018 Tarjanne-laiva vietti 110-vuotisjuhlia. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI