Virtain valtuustolla maratonkokous – Paljon puhetta ja yksi äänestyskin kuului kolmeen ja puoleen tuntiin.

0

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virtain kaupunginvaltuusto kokousti maanantai-iltana (13.6) peräti kolmen ja puolen tunnin ajan.

Valtuutettujen kielenkannat irrottivat erityisesti vuoden 2021 tilinpäätös, lisämäärärahaesitys kaupungin vuokra-asuntokannan korjaamiseen, jossa erityiskohteena oli Koivulantie 2:ssa sijaitsevan vuokrakerrostalon saneeraaminen, sekä tuulivoimapuistoa koskevan valtuustoaloitteen tiedoksi merkitseminen. Ennen viime vuoden tilinpäätöskeskustelun aloittamista kaupunginjohtaja Henna Viitanen kertoi syistä, jotka johtivat kahden miljoonan euron suuruiseen ylijäämään. – Verotulot lisääntyivät ennakoitua paremmin, kahdella miljoonalla ja valtionosuudet puolestaan kasvoivat 300.000 eurolla.

Valtuustoryhmien puheenvuoroissa kiiteltiin muun muassa vuoden 2021 hyvää tulosta, yhtenäiskoulun toiminnan käynnistymistä, ja elinvoimapaketin vaikutusta. Kritiikkiä kuultiin myös. Onko kaupungin tarkoitus tuottaa aina tulosta?  Valtuusto päätti yksimielisesti tilikauden 2021 1.866.303,76 euron tuloksesta seuraavaa: Tuloutetaan yhtenäiskoulun rakentamiseen tehty2.400.000 euron investointivaraus ja tehdään kohteeseen liittyvä samansuuruinen poistoerän lisäys 2.400.000 euroa. Tuloutetaan tehtyjä poistoeriä suunnitelman mukaisesti 177.290,58 euroa. Ylijäämä 2043.594,34 euroa siirretään taseen edellisten tilikausien ylijäämään.

Vilkkaan keskustelun aiheutti kaupunginhallituksen yhden miljoonan euron lisämäärärahaehdotus.  Kyseisellä rahasummalla Kiinteistö Oy Virtain Vuokrataloille hankittaisiin osakkeita ja osuuksia myönnettävään pääomasijoitukseen asuntokannan korjaamiseen.  Sijoitus merkitään Kiinteistö Oy Virtain Vuokrataloilla sijoitetun oman pääoman rahastoon.

Kiinteistö Oy Virtain Vuokratalot, Koivulantie 2

Pääomasijoituksesta voidaan maksaa 540.000 euroa, kun kaupunginvaltuuston päätös saa lainvoiman. Loppuosan maksamisesta päättää kaupunginhallitus, kun Koivulantie 2:n saneeraussuunnitelma on valmistunut. Valtuutettu Pentti Tikkanen (kok.) esitti kaupunginhallituksen esityksestä poikkeavan esityksen. Hän ehdotti liitteen mukainen korjausraha 390.000 myönnetään, mutta Koivulantie 2:n peruskorjaukseen ei ryhdytä ennen, kuin on tehty laskelmat korjauskustannuksista, määritelty yksityiskohtaisemmin vuokra-asuntojen määrän ja laadun tarve sekä vaikutukset Virtain Vuokratalot Oy:n kannattavuuteen.

Valtuutettu Tikkasen ehdotusta ei kannatettu. Valtuutettu Pirjo Ala-Kaarre (ps.) teki myös kaupunginhallituksen esityksestä poikkeavan esityksen. Hän esitti, että Virtain kaupunginvaltuusto myöntää Virtain Vuokrataloille 0,5 milj. euron lisämäärärahan ja että tätä määräraha käytetään tarpeen mukaan vain nykyisten Virroilla asuttuna olevien, korjaustarpeessa olevien sekä vapautuvien vuokra-asuntojen remontointiin ja saattamiseen nykyajan tasolle varusteluineen. Ei siis Koivulantie 2:n saneeraukseen.

Korjausvelkaa on olemassa ja henkilöstöä huoltojen ja remontointien tekemiseen tarvitaan lisää. Lisäksi tulee tehdä tarveselvitys ja kattava suunnitelma vuokra-asuntotarjontaan liittyen., sisältäen myös selvityksen siitä, millaisia asuntotyyppejä kannattaa tällä hetkellä tarjolle laittaa.  Tarveselvityksen jälkeen on hyvä katsoa., mihin kannattaa investoida vuokra-asuntomarkkinoilla. Pirjo Ala-kaarteen esitystä kannattivat Pentti Tikkanen (kok.), Timo Ilonen (ps.) ja Riitta Mäki (ps.)  Kun kaupunginhallituksen esityksestä oli tehty poikkeava esitys ja sitä oli kannatettu, niin jouduttiin äänestämään. Kaupunginhallituksen esitys sai taakseen 22 valtuutettua ja Ala-Kaarteen vastaesitys sai viiden valtuutetunäänet. Vastaan äänestivät Pirjo Ala-Kaarre (ps.), Jani Palmroth(ps.), Riitta Mäki (ps.), Timo Ilonen (ps.) ja Pentti Tikkanen (kok.).

Kaupunginhallituksen esityksen takana olleiden valtuutettujen puheista paistoi selvästi, että kaupungin vuokra-asuntojen korjausvelkaa tulee pienentää ja Koivulantie 2:n saneeraaminen on hyvä saada käyntiin. Toivottiin myös, että yksityiselläkin puolella saneerattaisiin asuntoja vuokrakäyttöön.

Paljon erilaisia mielipiteitä herätti tuulivoimaa koskeva valtuustoaloite, joka esitettiin tiedoksi valtuustolle. Tuulivoimaa vastustavien valtuutettujen puheenvuoroissa tuli esiin tuulivoimaloiden melu- ja ympäristöhaitat, tuulimyllyjen lähistöllä olevien kiinteistöjen hintojen lasku ja viihtyvyystekijät. Puolestapuhujien mielestä tuulivoima on hyvä lisä lisääntyvälle sähköenergian tarpeelle, se on hyvä ekologinen vaihtoehto, se tuo tuloja paikkakunnalle ja siitä ei ole niin paljon melu- ja muutakaan haittaa kuin vastustajat esittävät. Esille tuli, että Virtain valtuutetut tulevat tekemään tutustumisretken syksyllä johonkin tuulivoimalaan. Kokouksen päätteeksi jätettiin perussuomalaisten valtuustoaloite.

Aloite kuuluu näin: Me Virtain perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsenet esitämme, että Virtain kaupunki käynnistää välittömästi työt maakuntakaavamerkinnän poistamiseksi voimassa olevasta maakuntakaavasta koskien suunnittelualuetta nro 104, Kummunmäki.

Eroa pyytäneen Merja Puskalan tilalle kiinteistötoimitusten uskotuksi mieheksi valittiin Risto Saarinen. Ennen kaupunginvaltuuston kokousta muistettiin kukkakimpulla kevään ylioppilasta, valtuutettu Timo Ilosta. -jr


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI