Yhteisöllisyys – sana jota ei vielä tunnettu.

1
Sairaalan c-rakennus

Kirjatyöryhmä sairaalamuseon kirjastossa
Sairaalan lapset kokoavat muistot yhteen

Seinäjoella, Törnävällä aikoinaan sijainnut Piirimielisairaala on muuttanut vuosikymmenien aikana muotoaan ja nimeään. Vuonna 1928 perustettu sairaala oli aikoinaan Suomen suurin mielisairaala. Nimenä on ollut Keskusmielisairaala ja nykyiseltä nimeltään pelkkä Törnävän sairaala.

Sairaalan lapset ovat pitäneet yhtä  ja perustaneet yhdistyksen, toimien seitsemänkymmentä luvulta alkaen. Vaikka väki on harventunut on toiminta entisestään aktivoitunut. Kun sairaala on entisessä muodossaan lähes loppunut tai tulee loppumaan, on entistä tärkeämmäksi asiaksi tullut tiedon ja kokemuksen kerääminen entisistä ajoista, elämästä, melko suljetun yhteisön lasten sosiaalisesta kasvusta ja siirtymisestä elämään aidan ulkopuolelle. Aita oli se, joka rajasi sisälleen oman yhteisön. Se loi kasvupohjan tulevaan elämään aidan ulkopuolella.

Nyt on tarkoitus koota  muistikuvat ja fakta yksien kansien sisälle  ja jättää tietoa perinnöksi silloisten lasten ja nuorten elämästä  jälkipolville. Työryhmän vetäjäksi on lupautunut fil.tohtori Taina Pitkänen-Koli Oulusta, juuriltaan myös sairaalan lapsia. Kaikilla työhön osallistuvilla on pitkäaikainen yhteys Törnävän sairaalaan, osalla jopa kymmeniä vuosia. Kirja on suunnitelmien mukaan valmis vuonna 2015 Seinäjoki-päivänä ja sillä on myös tarkoitus saada huomiota Törnävän sairaalan takana järjestetyillä Asuntomessuilla 2016.   Alfred Kordelinin säätiö tukee hanketta.

Sairaalan c-rakennus
Sairaalakirkko

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI