Sun työhös – näytelmä Soinissa Puuhissa 16.8 – 18.8.2019

0
Heikki Saari Ambomaalla

Kylätalo Puuhissa muistellaan näytelmällä ensimmäistä soinilaista lähetyssaarnaajaa Heikki Saarta (1879-1958). Hänen jälkensä Namibiassa (entinen Ambomaa) on niin suuri, että presidentti Martti Ahtisaaren neuvotellessa maassa, häneltä kysyttiin oletko Heikin poika.

Heikki Saari teki mittavan lähetyssaarnaajauran Ambomaalla. Hän oli maassa neljällä työmatkallaan vuosina 1903 – 1947. Viimeisin työmatka venyi toisen maailmansodan takia neljätoistavuotiseksi. Käytännön lähetystyö oli paljon muutakin kuin evankeliumin julistamista ja kirkollista työtä, se oli opettamista, hoitamista, rakentamista, kärsimistä ja kansan parissa elämistä. Saari käänsi virsiä ambonkielille ja teki tuttuja Siionin virsiä rakkaiksi kaukana Afrikassa. Suomalaisessa virsikirjassa on yksi Saaren virsi (254).

Saadusta aloitteesta alettiin seurakunnassa suunnitella näytelmää Heikistä!

Jaana Laaksolta pyydettiin käsikirjoitus ja sitten alkoi haastava esittäjien etsiminen.

– Emme luovuttaneet kun meillä on suuri sanoma. Nyt ei olla liikkeellä omalla, vaan ihan ykkösluokan asialla, sanoo Laakso

Näytelmässä Heikin puheena on paljon hänen omia sanojaan (niitä löytyi mm. kirjeistä ja muistelmakirjasta Luotilanka). Jaana kertoo käsikirjoituksesta:

– Yksinkertaistin tarinaa koska pieneen hetkeen ei saa kokonaista elämänmatkaa ja yli 30 vuoden työuraa vieraiden heimojen parissa. Toivon, etten ole sanoillani himmentänyt Heikki Saaren työn kirkasta päämäärää, ja toivottavasti tarinan läpi kuultaa vielä isomman Isännän ääni, Hänen joka antoi lähetyskäskyn, johon Saari aikoinaan kirjaimellisesti tarttui ja sitä koko elämällään toteutti.

Sun työhös-näytelmä juhlistaa Heikki Saaren työtä, samalla saamme kaikki olla lähetyksessä mukana. Kylätalo Puuhin valo ja rauha korostavat syvällisesti näytelmän sanomaa.

Nollabudjetilla mutta suurella sydämellä: Tervetuloa!

Näytökset: pe 16.8. klo 19, la 17.8. klo 13 ja 16, su 18.8. klo 13.

Pääsymaksu 9 € lyhentämättömänä lähetystyölle.

Teatteriryhmän toteutus Jaana Laakson käsikirjoitukseen, osissa Tuomas Hiipakka, Jeremia Keisala, Leena Valkeus, Kristiina Juudin, Jaana Laakso, Kauko Takanen ja Vesa Löytömäki.

Ei ala- eikä yläikärajaa, mutta pienten katsojien kaitsijoille tiedoksi, että näytelmä kestää yli tunnin. Näytösten välillä lyhyt jaloittelutauko, ei tarjoilua. Puuhilla ei ole lämmitystä, pukeutukaa sään mukaan. Läheinen pelto toimii parkkipaikkana.

Järjestäjänä Soinin ev.lut. seurakunnan lähetystyön toimikunta.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI