AISAPARIN kuulumisia | Kyläviikoilta intoa, virkeyttä ja viihdykettä

0
Viime vuonna pidettiin Unelmista totta -illat Lappajärvellä ja Evijärvellä, tänä vuonna kokoonnutaan ideatalkoisiin Vimpeliin (kuva:Päivi Kultalahti)
Sonja Jokiranta Luovuuden Lakeudesta esittää jukoillassa 22.10. Arto Juurakon murrerunoihin säveltämiään kappaleita. (kuva:Sanna Krook)
Aisapari on rakentanut lokakuun lopulle jälleen perinteiset kyläviikot ajalle 17.-31.10. Viikkojen ohjelmaan on poimittu Aisaparin omien tapahtumien lisäksi menovinkkejä kuntien ja järjestöjen tapahtumakalenteista. Tarkoituksena on aktivoida väkeä liikkeelle yli kylä- ja kuntarajojen.

Aisaparin järjestämistä tilaisuuksista ensimmäinen on jukoilta 22.10.

Kekriperinteen mukaan jukoiltaa vietettiin reilu viikko ennen pyhäinpäivää torstaina. Silloin katkesi palvelusväen työvuosi ja alkoi lomaviikko. Aisapari pitää jukoiltana syyskokouksensa Evijärven nuorisoseuralla. Musiikkia illassa tarjoaa Luovuuden Lakeus: Sonja Jokiranta esittää Arto Juurakon murrerunoihin säveltämiään kappaleita.

Valtakunnallinen kyläelokuvafestivaali on lauantaina 24.10.

Alajärven Luoma-aholla, ja samana iltana voi rauhoittua tyynykirkossa, kun Ylihärmän kirkossa pidetään YK:n päivän merkeissä konsertinomainen rukoushetki. Elokuvia nähdään myös kyläviikkojen lopulla, kun Lapualla pidetään ensimmäinen Bottomland Film Festival. Kauhavalla on oman teemaviikkonsa merkeissä tarjolla muun muassa Sibelius-aiheinen musiikkinäytelmä.

Sunnuntaina 25.10. kutsuu Kauhavan Ruotsalan kylä perheitä läheltä ja kaukaa Ruotsalan riehaan.

Nähtävää, tehtävää ja suuhunpantavaa on tarjolla kaikenikäisille.

Rejäl konsumption eli reilu kuluttaminen – lyhyesti REKO – on teemana keskiviikkona 28.10.

Kortesjärven yläkoululla pidettävässä lähiruokaillassa. Iltaan tulee alustamaan Thomas Snellman, joka on ollut käynnistämässä lähiruokapiirejä vuodesta 2013 lähtien. Ruokapiirin kautta myös pienet tuottajat saavat markkinakanavan tuotteilleen. Tilaisuuteen toivotaan kuulolle sekä tuottajia että lähiruuan kuluttajia koko Aisaparin alueelta. Illan järjestelyissä on mukana Järvilakeuden kansalaisopisto.

Evijärven kunnantalolla pidetään torstaina 29.10. Luontoilta.

Luontoillan teemana on Valmosannevalle suunnitteilla oleva luontopolku. Harvinainen kohosuo on mielenkiintoinen käyntikohde aivan kunnan keskustan tuntumassa, ja reitin varrelle osuu myös Jokisuunlahden lintutorni. Luontoiltaan toivotaan mukaan sekä maanomistajia että luonnossa liikkuvia.

Evijärven luontoillassa on aiheena luontopolun suunnittelu. Jokisuunlahden lintutornilla vas. Heikki Valijoki, Eeva-Maija Savola ja Tapio Kurkikangas (kuva: Päivi Kultalahti)
Hankkeita ja vinkkejä

Aisaparin rahoitus on kiinnostanut alueen yhdistyksiä, yrityksiä ja muita toimijoita. Hankehakemuksia on vastaanotettu reilussa neljässä kuukaudessa yli sata, joista yritystukihakemuksia on hieman yli 40. Uuden ohjelmakauden myötä on mahdollisuus monenlaiseen kehittämiseen ja uusiin toimenpiteisiin muun muassa maataloustoiminnan monipuolistamiseksi.

Aisapari on lisäksi käynnistänyt Ideatalkoot, jossa nuoret ja yhdistysväki voi antaa vinkkejä nuorten toimintamahdollisuuksien edistämiseksi. Kampanjaan voi osallistua sivulla ideatalkoot.net.

Ideatalkoiden kautta saatuja vinkkejä esitellään kyläviikoilla Vimpelin kunnantalolla perjantaina 30.10. pidettävässä tilaisuudessa. Illan ideointiaiheena on Vimpelin keskustan viihtyisyyden lisääminen ja järjestelyissä on mukana kirkonkylän kyläyhdistys.

Kyläviikkojen koko ohjelma löytyy kotisivulta aisapari.net

Viime vuonna pidettiin Unelmista totta -illat Lappajärvellä ja Evijärvellä, tänä vuonna kokoonnutaan ideatalkoisiin Vimpeliin (kuva:Päivi Kultalahti)

JÄTÄ KOMMENTTI