Akkojärvi-hiihto erinomaisissa olosuhteissa – Kolmas kerta vasta toden sanoi

0
Huolto pelasi, kaikki pelasi

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Lunta ja hiihtokelejä sekä latuja on Töysässä, tämän talvikauden aikana ollut joulukuun alusta alkaen. Myöskin lumisateet, pakkaset ja suojasäät ovat vaihdelleet suuresti ja nopein vaihteluin.

Valinneet olosuhteet ovat ovat vaikuttaneet siihen, että järviladuille on aika-ajoin noussut vettä. Tästä johtuen Töysän Talsijoiden järjestämä Akkojärvi-hiihto jouduttiin tammikuussa perumaan kahdesti.

Mutta kuten vanhassa sanonnassa todetaan: ”kolmas kerta toden sanoo”. Näin tapahtui nyt helmikuussa Akkojärvi-hiihdollekin. Yöpakkaset jäädyttivät vesipaikat. Sitten hyvät hiihtokelit täydensi vielä, kun lauantaita vasten yöllä  satoi uutta lunta lähes 10 senttiä.

Talsijoiden puheenjohtaja, latumestari Markku Akkonniemi paisteli makkarat kaikille hiihtäjille. Ruuhkaa ei päässyt syntymään, kun hiihtäjät saapuivat laduilta taukopaikalle eri aikoihin.

Talsijoiden puheenjohtaja Markku Akonniemi saikin sitten huristella moottorikelkallaan hyvät reitit sujuteltavaksi. Ja nollan seutuville päivällä lämminneestä säästä huolimatta, oli ladulla ”liippakeli”. Näin siksi, kun latuhöylä löysi uuden lumen alta jäätä ja karkea, vanhaa lunta luistoa lisäämään. Eikä uuta vettä ja räntää satanut haitaksi, vaikka pilvinen taivas peitti auringon visusti.

Laturetkelle osallistui lähes 40 suksittelijaa. Eniten oli mukana paikkakuntalaisia, mutta myöskin Ähtäristä, Alajärveltä, Soinista ja Seinäjoelta.

Tuulikki Hautala ja Pirkko Raja-aho sauvoivat Akkojärven ympäri pidemmän matkan kuin aamulla aikoivatkaan. Yllättävän hyvä luisto ja ladut innosti pidempään retkihiihtoon.

Hiihdettävänä oli 11-ja 7 km ladut. Akkojärven jäällä sujuteltiin enimmät kilometrit. Pidemmällä reitillä oli maastohiihtokin kilomerin verran. Jotkut kiersivät ladut useampaankin kertaan. Hiihto olikin yhtä juhlaa, hyvillä ja luistavilla laduilla. Lisäksi lykkimistä suosi lähes tuuleton sää.

Akkojärven latu sijoittuu Ritolan, Akkalan, Suutalan ja Salmenkylän alueelle. Markku Akonniemen talvisin ajamalla ladulla on käyttäjiä kylien asukkaiden lisäksi paljon huviloiden kuntoilijoita. Järven rannoilla onkin paljon huviloita ja vakituisia asuntoja.

Rauni ja Markku Akonniemi tarjosivat mökkinsä rannassa kaikille hiihtäjillä kahvit kastamisineen sekä mehut ja nuotiomakkarat.

Kaikille tarkoitetut Talsijoiden hiihtoretket jatkuvat maaliskuussa, kun kuutamohiihtoa suksitaan Mäenniemenlammen rannalla sijaitsevalle Toopakan laavulle.

Kuvat Pentti Hautala


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI