GRC-finaalissa Joni Wiman vastaan Amerikka

0
Joni Wimanin Ford Fiesta hyppää
Joni Wiman valmiina GRC-finaaliin
Rallicrossin GRC (Global Rallycross Championship) -sarjan mestaruus ratkaistaan Las Vegasissa Yhdysvalloissa Fordin suomalaiskuljettaja Joni Wimanin ja kotiyleisön edessä ajavan amerikkalaiskuljettaja Ken Blockin välillä. Torstaina aamuyöstä Suomen aikaa ajettavaan kauden viimeiseen osakilpailuun 20-vuotias Supercar-luokan ensikertalainen Joni Wiman starttaa 12 pisteen etumatkalta.

Wiman on mestari, mikäli hän voittaa tai sijoittuu Blockin jälkeen toiseksi. Blockin voittaessa myös kolmas sija riittää siinä vaiheessa, mikäli Wiman on kerännyt alkueristä yhden pisteen Blockia enemmän. Jopa neljäskin sija riittää Blockin voittaessa, mikäli suomalaiskuljettajalla on alkueristä neljä pistettä jenkkikuljettajaa enemmän. Myös jenkki Scott Speedillä ja Brasilian Nelson Piquet Jr:lla on Wimanin ja Blockin epäonnistuessa vielä teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen.

– Autoni Ford Fiesta ST on valmisteltu ja huollettu finaaliin huolella. Tiedän päävastustajani, joiden tekemisiä seuraan. Ensin on ajettava paikka A-finaaliin, jonka jälkeen kaikki on itsestä kiinni, Las Vegasista tavoitettu Wiman sanoo.

Las Vegasin finaalirata on rakennettu kaupungin maailmankuulun Stripin välittömään läheisyyteen ison hotelli-casino-kompleksin pysäköintialueelle. Rata on asfalttipintainen ja nopea.

– Asfaltti alustana sopii minulle hyvin. Radalla on pitkiä suoria ja hitaita neulansilmämutkia, ja se kiertää poikkeuksellisesti vasemmalle. Voi olla, että jarrutuksissa on rytinää tiedossa.

– Finaali on kisa muiden joukossa. Ei ainakaan vielä jännitä yhtään. Kaikkemme tehdään tiiminä mestaruuden eteen, Wiman lupaa.

Joni Wimanin Ford Fiesta hyppää
Marcus Grönholm: ”Tietää, mitä tekee”

Wimanin taustalla vaikuttava rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm tietää, miten mestaruudet voitetaan. Rallilegenda sanoo, että hänen ei tarvinnut opastaa nuorta suojattiaan ennen ratkaisevaa finaalia.

– Joni tietää, mitä tekee. Emme edes keskustelleet siitä, miten mestaruus kenties parhaiten saavutetaan. Tasaista suorittamista jokaisessa erässä niin kyllä se sieltä tulee.

Wimania vastaan asettuu jenkkien omat suursuosikit, jotka ovat kasvattaneet suursuosiotaan Amerikassa muun muassa X Games –kilpailujen ja youtube-videoiden avulla. Grönholm epäilee, että Las Vegasissa kilpailtavassa finaalissa paine menestyä kotiyleisön edessä voi jenkeillä nousta helposti liian suureksi.

– Etenkin pisteissä toisena ajava Ken Block ei ole urallaan vielä voittanut yhtään isoa mestaruutta. Ei olisi yllätys, että hänen kohdallaan yrittäminen menee yli. Mutta rallicross ei ole kovin ennustettavissa oleva laji, sillä jos vaikka johdat lähtöä niin joku voi aina ajaa takaa autoasi päin ja se kisa on sitten siinä. Toivotaan, että Joni ehtii alta pois ja tuo mestaruuden Suomeen.

Kauden kymmenes ja mestaruuden ratkaiseva GRC-finaali ajetaan Las Vegasissa keskiviikon ja torstain välisenä aamuyönä Suomen aikaa.

Kyky-Sampo_241021

JÄTÄ KOMMENTTI