Jari Litmanen odottaa innolla Ajaxin ja Celticin kohtaamista keskiviikkona

0
Jari Litmanen
Betssonin asiantuntija Jari Litmanen odottaa innolla keskiviikon Mestarien liigan ottelua, jossa kohtaavat Ajax ja Celtic. Ottelun suuren panoksen lisäksi ”Kuningas” toivoo, että kentällä nähdään molemmat Suomen A-maajoukkueen avainpelaajat, Teemu Pukki ja Niklas Moisander.

Jari, millaiset lähtökohdat Celticin ja Ajaxin kohtaaminen kaksi viikkoa sitten antoi keskiviikon ottelulle?

– Todella ison panoksen, ainakin. Jos Celtic ei olisi voittanut, olisi tämä lohko ollut aika selvä. Mutta Celtic voitti, vaikka Ajax hallitsikin peliä. Ehkä fanaattinen kotiyleisö antoi juuri sen pienen lisän otteluun, että pallo pomppi vähän paremmin isännille.

Mitkä nämä isot panokset sitten ovat?

– Kumpi tämän ottelun häviää, putoaa lähes varmuudella pois kärkikaksikosta. Barcelona ja AC Milan pelaavat omaa otteluaan samaan aikaan ja näyttää siltä, että Barcelona menee lohkossa reiluun voittoon. Koska Milan on selkeä altavastaaja ja Barcelonan kolme pistettä ei olisi yllätys, Amsterdamin ottelun voittaja on hyvissä asemissa haastamassa Milanin. Panokset ovat siis todella isot.

Mitä ottelu merkitsee Ajaxille?

– Tämän vuoden euro-pelien jatkuvuutta. Ajaxilla on kaksi peliä kotonaan kolmesta ja niistä olisi pisteitä saatava. Celtic on pakko voittaa ja Barcelonalta yritettävä raapia jonkinlainen bonus. Mutta jos Ajax voittaa, on heillä mahdollisuus revanssin kautta olla pelissä mukana. Milan Milanossa ei ole tällä kaudella mahdoton kaadettava.

Entä Celtille?

– Celtic käytti oljenkortensa ja voitti Ajaxin kotonaan. Sillä he nousivat takaisin taisteluun. Tosin kotona heillä on enää yksi ottelu jäljellä, Milania vastaan marraskuun lopussa. Jos Celtic pystyy nappaamaan vähintään pisteen Amsterdamista, he ovat kisassa vahvasti mukana. Voitolla tietysti vieläkin vahvemmin.

Kumpi on ottelun suosikki?

– Ajax tulee todennäköisesti hallitsevaan palloa ja sitä kautta peliä. Ajaxilla on ollut suuria teho-ongelmia viime otteluissa ja joukkue hakee vähän itseään vielä Eriksenin lähdön jälkeen. Celtic taas hakee enemmän vastaiskujen ja erikoistilanteiden kautta ratkaisuja. Pidän Ajaxia hienoisena suosikkina.

Ottelussa saattaa toteutua suomalaisten kohtaaminen, mikäli Teemu Pukki pääsee kentälle ja Niklas Moisander tervehtyy polvivammastaan. Tämä lisää varmasti suomalaisten mielenkiintoa?

– Ilman muuta. On valitettavan harvinaista, että suomalaispelaajat ylipäänsä kohtaavat Mestarien liigassa. Vielä harvinaisempaa, jopa historian tilastoissa, on se, että he pelaisivat vastakkain. Taisi olla joskus 2000-luvun puolivälissä, kun Sami Hyypiä Liverpoolin topparina pelasi Chelsean kärjessä pelannut Mikael Forsselia vastaan sen jälkeen, kun Forssell oli vaihdettu kentälle. Joka tapauksessa tällainen kohtaaminen on harvinaisuus ja toivottavasti se toteutuu.

Millaiset roolit suomalaisilla näet?

– Niklas Moisander on ehdottomasti joukkueen avainpelaajia ja hänen paluunsa olisi iso asia Ajaxille. Moisander on luottomies, jonka merkitys näkyy puolustuksen lisäksi pelin avaamisessa. Teemu Pukki ei ole viime aikoina päässyt maalitilastoon, mutta potentiaali on siellä. Euro-otteluissa Celtic ei dominoi lainkaan samalla tavalla kuin Skotlannin Valioliigassa: Mestarien liigassa Celtic pelaa paljon vastaiskujen kautta ja niissä Pukki on tunnetusti vaarallisimmillaan. Skotlannissa vastustajat puolustavat monella miehellä ja syvältä eikä pystyjuoksuja tule niin paljoa.

Mitä muita otteluita seuraat erityisellä mielenkiinnolla?

– Lohkossa F on todella mielenkiintoinen tilanne, sillä kolme joukkuetta on kuudessa pisteessä. Arsenal, Dortmund ja Napoli ovat pelanneet toistensa kanssa ristiin ja Marseillelle on jäänyt lohkossa statistin osa. Mutta Marseille saattaa hyvin nousta lohkon ratkaisijaksi, sillä en usko, että he jäävät nollille lohkovaiheen jälkeen. Kuka sitten pudottaakaan pisteitä Marseillelle, voi pudota jatkosta. Henkilökohtaisesti uskon, että Dortmund-Arsenal –ottelun voittaja voittaa koko lohkon.

Entä Leverkusenin lohko?

– Se on myös mielenkiintoinen. Sami Hyypiän Leverkusen nappasi kaksi tärkeää kotivoitta ja samalla hyvät lähtökohdat jatkopeleihin. Jos Leverkusen saa mitään tuliaisia Donetskista, edes pisteen, on joukkue todennäköisesti mukana keväällä vähintään Eurooppa Liigassa. Toki piste helpottaisi myös taistelua lohkon kakkossijasta – uskon, että ManU tulee lohkon viemään. Real Sociedad voi olla jonkinlainen kompastuskivi vielä, kummalle tahansa, Leverkusenille tai Donetskille.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI