Kesäyössä köpöteltiin helteessä

0
Kaikkiaan oli koolla 48 Kesäyön Köpöttelijää, - Karanteenien jälkeen tuttujen kaverien kanssa kokoonnuttaessa kahden metrin turvaraja hieman kutistui. (Kuva: Pentti Hautala)
  • PENTTI HAUTALA
  • Alavus/Töysä

Suomen Ladun paikallisyhdistyksien, Suomenselän Samoilijoiden ja Töysän Talsijoiden järjestämää Kesäyön ”Köpöttelyä” on kuntoiltu vuodesta 1983 alkaen.

Tapahtuma onkin lajissaan pisimpään Etelä-Pohjanmaalla säännöllisesti vuosittain toiminut liikuntatapahtuma. Juhannuksen alusviikolla on perinteisesti pyöräilty ja kävelty Ähtärin ja Töysän rajalle, Vähä-Mantilanjärven rantamaisemiin, Toopakan tilan metsässä sijaitsevalle nuotiopaikalle.
Samoilijat ovat kulkeneet tähän kohteeseen Ähtäristä ja Talsijoiden joukot Töysästä. Pyöräilyä on kertynyt enimmillään eri kyliltä edestakaisin jopa 50 kilometriä ja kävelyäkin loppumatkasta.
Näin tapahtui nyt korana-aikanakin, kun 48 osanottajaa osallistui kauniissa säässä 37. kerran järjestettyyn kuntoiluun. Tapahtuman historiasta todettakoon, että 10 ensimmäisen vuoden aikana käveltiin parikymmentä kilometriä edestakaisin Ähtärin Kellomäestä ja Töysän kirkolta. Silloin meni todellakin koko yö Kesäyön Köpöttelyssä.
Yhtenä kesänä Köpöttely käveltiin maakunnallisena Kellomäestä-Sepänniemeen. Samainen reitti marssittiin eräänä syyskesänä myöskin ”Maaherran kävelynä”.  Tuolloin olivat retkellä mukana muun muassa Vaasan läänin alavutelaissyntyinen maaherra Mauno Kangasniemi ja seutukuntamme oma ministeri Eino Uusitalo Lehtimäeltä.

Jorma Toopakka tarkeni myöhäisillassakin girillimestarina.(Kuva: Pentti Hautala)

– Minä itse olen ainoana ollut mukana joka kerta. Niinpä omakohtaisesti muistellen voin sanoa, että 37-vuoteen mahtuu monenlaista säätä. Joskus on vihmonut räntää ja mittari näyttänyt aamuyöllä pakkasta. On ollut myöskin rankkoja vesisateita ja ukonilmoja sekä helteitä.
– Muistan esimerkiksi sen, että yhdennentoista köpöttelyn aikana kääntyi kävely enimmiltä osiltaan pyöräilyksi. Silloin satoi koko ajan vettä kaatamalla. Osallistujia oli ainoastaan 8. Minä ja Tuulikki ajettiin pyörillä 2 km:n päähän nuotiopaikasta Ylimutkan järven eteläpäähän. Jussi Herrala ja Aapo Mäkelä ajoivat lava-autolla samaan paikkaan. Ähtäristä saapui Vähän Mantilanjärven rantaan Lehtorannat ja Pöyhölät.
Onneksi oli Jussilla muovipussissa mukana kuivia ja tuohisia koivun klapeja, että saatiin nuotio viriämään sateensuojan alla. Tällä kertaa suosi liikkujia helle. Ilta kahdeksalta hikoilutti vielä +21 asteen lämpö varjossa. Mehun juontia menomatkan, 13 km:n pyöräilyssä ja lopun osan kävelyssä lisäsi pilvettömältä taivaalta paistanut aurinko.
Kotiin puolenyön aikoihin ajellessa pitikin sitten pukea lisäpaitaa päälle, kun helle oli hiipunut 8-10 asteen seutuville.

37-kerran liikutun Kesäyön Köpöttelyyn toi lisämuistoja ja aiheutti erikoisjärjestelyjä maakuntaan julistettu metsäpalovaroitus. Se tarkoitti avotulen sytyttämisen kieltoa. Täten tulta ei saanut sytyttää metsäiseen maaston rakennetulle nuotiopaikallekaan.
Ilman tarjoilua ei kuitenkaan tälläkään kertaa jääty. -Homma järjestyi hienosti, kun Talsijoiden hallituksessa toimivalla Jorma ja Kaisa Toopakalla on kesähuvila Vähä-Mantilajärven rannalla.
Jorma ja Kaisa olivat keitelleet kahvit valmiiksi jättitermoksiin ja tuoneet kaasu-/kattilagrillin nuotiopaikalle makkaroiden paistamiseen. Perinteenähän on aina ollut, että Talsijat kustantaa tapahtumassa tarjoilun maksuttomasti kaikille. Nyt oli neljäs kerta 37-vuoden aikana, kun Köpöttelyn ajaksi sattui metsäpalovaroitus. 1990-luvun alussa nuotio sytytettiin varoituksen määräyksistä huolimatta. Kerran jatkettiin retkeä Potaskaan, moottorikelkkailijoiden majalle. Siellä keitettiin kahvit ja paisteltiin makkarat. Muutama vuosi sitten Toopakat huolehtivat myöskin valmiiksi keitetyt kahvit ja grillin viereen.
Eniten osallistujia on ollut 1990-luvun puolessa välissä. Tuolloin mukana oli 54 henkilöä. Töysän suunnasta aina huomattavasti enemmän, kun Ähtäristä saapuneita. Nyt olikin erikoinen sattuma se, että molemmista suunnista saapui sama määrä 24 kuntoilijaa. ”Onneksi” tässä tilanteessa monilla töysäläisillä oli esteenä yhteensattumia, että koronan 50 henkilön virallinen kokoontumisraja alittui niukasti kahdella.

Raimo Salmenaho, Talsijoiden pj. Markku Akonniemi, Sammoilijoiden uusi pj. Ulla Sisko Toivonen ja Antti Mantere kuuntelevat tarkaavaisena käen kukuntaa kesäyössä. (Kuva: Pentti Hautala)

 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI