Liikunta-Aalto liikutti kuntalaiset kuntoon

0
Liikunta-Aalto-hankkeessa on järjestetty muun muassa testejä kunnon mittaamiseen, Kuvassa (vas.) projektipäällikkö Henna Matintupa, Juho Savola ja Kimmo Koivisto.

Alajärven Liikunta-Aalto 2020 -hanke tarjosi kaikille avoimia treenivinkkejä, erilaisia tapahtumia sekä testejä oman kunnon mittaamiseen. Hankkeen käytännön toimet päättyvät vuoden vaihteessa, koko hankeaika päättyy maaliskuun lopussa 2021.

– Hanke kokosi uudella tavalla yhteen liikunnan ja hyvinvoinnin palveluita, joita kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuus käyttää. Puhumme ”Team Alajärvestä”, toteaa projektipäällikkö Henna Matintupa.

Hankkeen tavoitteena oli, että kuntalaisten liikunnallisuus ja terveystieto kasvavat ja oman terveyden seuranta paranee. Hankkeella haettiin myös asukkaiden ja eri toimijoiden yhteistyötä liikunnan ja terveyden edistämiseksi. Liikunta-Aalto toi monipuolisesti esiin eri lajeja.

– Hankkeessa hyödynnettiin Alajärven kaupungin yhteistyötä Elixir Tv-tuotannon kanssa. Yhteistyössä on mukana muitakin kuntia. Elixir on tuottanut eri kuntien kanssa videoita, jotka on jaettu ns. ristiin eli käytössämme oli myös muiden kuntien mestariurheilijoiden kanssa kuvattuja videoita, kertoo Matintupa.

– Hankkeen yhtenä yhteistyökumppanina toimii UKK-instituutti, jonka kautta saatiin hankkeeseen muun muassa väestötestaamisen ammattitaitoa ja mittareita. Liikunta-Aalto liikutti kuntalaiset kuntoon Lisäksi erilaista videomateriaalia on tuotettu paikallisten urheiluseurojen kanssa ja paikallisten yritysten kanssa, jatkaa Matintupa.

Materiaalit kotisivulla

Hankkeessa tuotettu maksuton digitaalinen liikunta- ja terveysviestintämateriaali ja etävalmennusmateriaali ovat kaikkien käytettävissä ja hyödynnettävissä. Liikunta-Aalto-malli on myös kopioitavissa muiden kuntien ja kaupunkien käyttöön.

Hankkeen mittarit toimivat monella eri tasolla. Yksilön tasolla voi mitata oman kunnon kehittymistä. Vuoden aikana järjestettiin useampia testejä. Liikunta-Aallon nettisivulla on tarjolla erilaisia joka kodin kuntotestejä, joiden avulla voi testata eri ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta ja tasapainoa.

Liikuntaan motivoi myös suoritusten yhteinen kirjaaminen, jossa mittari toimii paikkakuntatasolla. Sähköiseen harjoituspäiväkirjaan on kirjattu yli 120 000 liikuntakilometriä. Liikuntaan käytettyjä tunteja kirjattiin reilut 3 000. Hanketta toteuttivat projektipäällikkö sekä kaksi osa-aikaista projektityöntekijää. Lisäksi talkoolaiset tekivät yli 670 talkootyötuntia, muun muassa erilaisten tapahtumien järjestämiseksi.

Erilaiset omatoimitapahtumat osoittautuivat todella suosituiksi. Se oli hyvä, koska korona toi omat hankaluutensa hankkeen toteuttamiseen ja ryhmien kokoontumiseen.

– Ihanaa, että ihmiset lähtivät Liikunta-Aaltoon mukaan, mikä oli tavoitteenakin. Somessa #teamalajarvi on ollut aktiivisessa käytössä. Kuntalaisten liikuntainnostuksen sparraajaksi koottiin avoimella haulla aaltoryhmä, joka tsemppasi muita osallistumaan.

Suuri osa kuntalaisista ei kuulu urheilu- ja harrasteseuroihin, siksi hankkeessa luotu ”Alajärven malli” eli ”Team Alajärvi”, tarjoaa yhteistyössä urheiluseurojen kanssa tuotettua alkeisvalmennusta ja sopivia treenivinkkejä aloittelijoillekin. Kuntalaiset pääsevät kokeilemaan erilaisia lajeja matalalla kynnyksellä ja ohjautuvat lopulta jonkin urheiluseuran harrastajakuntaan.

– Mallin toimivuudesta saatiin hyviä kokemuksia juoksuharjoittelun osalta. Harjoittelu huipentui elokuussa juoksutapahtumaan ”Aaltojuoksuun”. Liikunta-Aalto-hankkeen myötä Alajärven brändi liikunnan ja hyvinvoinnin kaupunkina on vahvistunut, iloitsee Matintupa.

• Budjetti: 81 705 euroa.
• Tukiprosentti: 90%
• Rahoittaja: Leader Aisapari
• Tukityyppi: Kehittämishanke
• Toteutusalue: Alajärvi
• Hankeaika: 1.1.2020–31.3.2021


 

JÄTÄ KOMMENTTI