Nelimarkka-suvun ensimmäinen Formula-1 kuljettaja on Valtteri Bottas

4
Valtteri seurustelee kilpauimari Emilia Pikkararaisen kanssa
Valtteri Bottas kilpailee autourheilun maailmanlaajuisessa kuninkuusluokassa
– Minä haluan olla joskus maailmanmestari niin kuin yksi Kimi Räikkönen. Näin lausui vahvasti ärrää sorauttaen 10-vuotiaana Valtteri Viktor (Raunonpoika) Bottas. Lause on jäänyt elävästi elämään ensi kaudella Williams-tallissa formula ykkösiä ajavan nastolalaisen Bottaksen äidin Marianne Välimaan mieleen.

Valtterin sukujuuret kiertävät äiti Mariannen suvussa Toholammin kautta Alajärven Pekkolanniemelle ja Nelimarkkaan.

Marianne Välimaan perhe muutti vuonna 1971 Toholammilta Lahteen, jonka kantaäiti Hilma Antintytär Nelimarkka muutti 1800-luvun lopulla Toholammille poliisi Jaakko Viljam Pollarin puolisoksi.

Nelimarkkalaisten suuri joukko ”liki Pekkolan ja kautta Ameriikan”, saavat olla ylpeitä ”pojastaan” maailmalla.

Yhdestä kaikkein arvostetuimmasta moottoriurheilutapahtumasta tuli Valtteri Bottaksen myötä nelimarkkalaisille kerta heitolla eri tavalla mielenkiintoista seurattavaa ja aivan toisenlaista jännitettävää.

Formula One – sarjan tämän vuoden mestaruuskilpailukausi käynnistyy aivan muutaman päivän kuluttua Australian osakilpailulla.

Myös Valtteri odottaa talven testaus- ja harjoittelukauden jälkeen jo kiivaasti todellisten kisojen alkamista yhden formulasarjan menestyneimmän kilpatallin, Williams F1:n, virallisena kilpakuljettajana.

Kuten hyvin muistamme, Valtterin viime kausi kului englantilaistallissa vielä kisällinä ja testikuljettajan tehtäviä hoidellessa.

Valtteri Bottas seurustelee suomalaisen kilpauimari Emilia Pikkararaisen kanssa. Kuva varikolta Italian Monzassa.
Valtterin kipinä autourheiluun syttyi jo 6-vuotiaana

Otteita Radio Voiman haastattelusta, joka haastatteli Marianne äitiä viime vuoden loppupuolella.

Äiti kertoo, että Valtterin varsinainen innostus autourheiluun syttyi jo kuusi vuotiaana, kun hän oli ajanut Rauno isänsä kyydissä Villähdeeltä Lahden suuntaan ja huomannut kyltin paikallisella moottoriradalla järjestettävistä kartingin SM-kisoista.

Tuo kisa oli äidin mukaan käännekohta, sillä pikku-Valtteri alkoi viettää paljon aikaa varikolla ja pyöritteli siellä renkaita silmät loistaen.

– Silloin hän menetti sydämensä koko lajille, toteaa äiti Marianne.

Kun Valtteri sai ensimmäisen kartingautonsa, alettiin kiertää kisoja ympäri valtakuntaa. Mukana seurasi luonnollisesti koko perhe, äiti, isä Rauno, isosisko Laura ja lemmikki koira. Koira oli muuten saanut formula ykkösistäkin tutun nimen, Rubens Barrichello.

Nuoresta iästään huolimatta Valtteri on asunut jo useita vuosia pois kotoa. Äiti on joutunut luopumaan pojastaan jo kolmesti.

– Ensin, kun Valtteri lähti armeijaan, sitten kun hän lähti Heinolaan kouluun ja kun hän lähti Englantiin.

Äidin on ollut kuitenkin helppo luopua.

– Valtteri on ollut jo nuoresta pitäen itsenäinen. Ikävä tietysti on aina niin kuin äideillä yleensäkin, mutta kun tiedän, että hän on hyvissä käsissä, se lämmittää mieltä paljon. Silloin kun suinkin mahdollista, yritämme järjestää pieniä yhteisiä vapaahetkiä, että ehdimme juoda kupposet kahvia.

Vaikka kuuluisuutta tulee väistämättä ja ehkä menestystäkin, äiti uskoo Valtterin pysyvän samanlaisena kuin tähänkin asti.

– Jos hän muuttuisi jotenkin, hän olisi jo varmaan muuttunut. Valtteri on oma persoonansa, joka ei paljon ulkopuolisesta hälinästä piittaa. Uskon, että hän pysyy – suomalaiseen tapaan – pää kylmänä.

Williams F1 on vuodesta 1977 asti Formula 1 -sarjassa kilpaillut talli. Sen ovat perustaneet Sir Frank Williams ja Patrick Head. Williams on F1-historian kolmanneksi parhaiten menestynyt F1-talli, ja se on voittanut useita kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruuksia.

Valtteri Bottas on kautta aikojen tallin toinen puhtaasti suomalainen kuljettaja, sillä Nico Rosbergin isä Keke Rosberg voitti kuljettajien MM-mestaruuden vuonna 1982. Myös  puoliksi suomalainen, Saksan lipun alla ajava, Nico on ollut tallin kuljettajana vuosina 2006-2009.

Williams- tallin perustamisesta lähtien lähes kaikki tunnetuimmat, menestyneet kuljettajat ovat olleet sen kilpa-autojen ohjaimissa.

Sir Frank Williamsin odotukset  nykyisten kuljettajiensa Maldonadon ja Bottaksen osalta ovat toiveikkaat.

Valtteria hän luonnehtii tunnolliseksi ja rauhalliseksi persoonaksi ja erityisen taitavaksi ja lahjakkaaksi kuljettajaksi. Valtteri Bottaksessa Sir Williams näkee suurta potentiaalia nousta aina mestariksi saakka.

 

Näkymä Valtterin ”työpaikalta” Williams tallin kilpauton ohjaamossa
Terveyssovellus-22

4 KOMMENTTIA

  1. ”– Minä haluan olla joskus maailmanmestari niin kuin yksi Kimi Räikkönen. Näin lausui vahvasti ärrää sorauttaen 10-vuotiaana Valtteri Viktor (Raunonpoika) Bottas. Lause on jäänyt elävästi elämään ensi kaudella Williams-tallissa formula ykkösiä ajavan nastolalaisen Bottaksen äidin Marianne Välimaan mieleen.”

    Ei voi pitää paikkansa. Bottas oli 18-vuotias, kun Räikkönen voitti maailmanmestaruutensa, ja 14-vuotias, kun Kimi aloitti F1:ssä.

  2. Monen polven takaa suvusta löytyy sukunimi Botas Pyhtäältä, siis vain yksi t-kirjain. Onko kenties saman suvun alkujuuria?

    • Bottas sukunimi tulee vuosisatoja sitten saksalaisen hansakauppiaan mukana ruotsin kautta suomeen Ruotsinpyhtäälle, osa suvusta, suomeen tultuaan, vaihtaa sukuniemensä suomalaiseen versioon, joita on esim. Murto-sukunimellä olevia iso-vaarin veli. Sukututkimuksen mukaan Bottas-sana tarkoittaa ”pyhitettyä” ja Valtter nimi juontaa juurensa saksan kielisestä Valter-sanasta joka tarkoitaa sotajoukon johtajaa. Valtterin toinen nimi Viktor juontaa juurensa taasen voittaja-sanasta. Mutta Valtterin suku isän ja äidin puoleta on täysin suomalaista, vaikka sukunimi onkin hieman poikkeuksellinen.

JÄTÄ KOMMENTTI