PESIS | Vimpeli ja Sotkamo saivat muutoksen pesiksen sääntöihin! – Joukkueet kohtaavat kolmannessa finaalikamppailussa lauantaina

0
Lännen valkoisen peliasun kantajista puolet joukkueesta on Vimpelistä (Kuva: Jukka Ketonen/K-Media/Arkisto)
Onko Vimpelin Veto vuoden 2015 Suomen mestari? Kolmannesta finaalien osaottelusta haetaan jo selvää maamerkkiä mestaruuteen (Kuva:Jukka Ketonen)
Miesten Superpesiken kolmanteen finaalipeliin lähdetään tasatilanteessa otteluvoitoin 1-1. Molemmat joukkueet ovat voittaneet yhden kamppailun selkein kotivoitoin 2-0. Sarjajärjestelmän mukaan viikko sitten käynnistynyttä finaalia jatketaan nyt vuorollaan Vimpelin Vedon kotisaarella Saarikentän pesäpallostadionilla. Merkkien mukaan odotettavissa on yleisöryntäys, tiukka ja paljon ratkaiseva kolmas kohtaaminen.
Viime kohtaamisen tiimellyksessä Sotkamon Hiukassa koettiin pelitilanteita, joissa tuomarit ja toimitsijat putosivat välillä niin sanotusti kärryiltä. Toinen tapauksista käsiteltiin liiton elimissä niin, että siitä oli järkevintä tehdä korjausmuutos pesiken sääntökirjaan asti. Lue ohesta tarkempi selvitys Hiukan tapahtumista ja siitä poikineesta muutoksesta.

Miesten Superpesiksen toisessa loppuottelussa Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto keskusteltiin kahdesta tuomareiden tekemästä ratkaisusta.

Toisen jakson neljännen aloittavalla Toni Kohonen löi kolmosrajasta läpilyönnin, joka vihellettiin aluksi virheellisesti laittomaksi. Syöttötuomari totesi kuitenkin jäljen katsottuaan lyönnin olleen laillinen. Pesäpallon pelisääntöjen 48 §:n mukaan tavoittamaton laillinen läpilyönti, joka on vihelletty laittomaksi, tuomitaan, kuten tilanne olisi edennyt ilman vihellystä. Tämä oli oikea ratkaisu.

Ensimmäisen jakson kolmannen tasoittavalla tilanteessa 3-1 Roope Korhonen tuli lyömään yhden palon ajotilanteeseen. Palo oli myös taululla. Roope Korhosen toisella lyönnillä syntyi toinen palo kotipesään ja kolmannella lyönnillä kolmas palo kolmospesään. Ottelu kuitenkin jatkui, koska välittömästi näiden kahden peräkkäin syntyneen palon jälkeen taululla olikin vain kaksi paloa. Pelituomari puuttui tilanteeseen vasta seuraavan lyöjän Kosti Rautiaisen lyöntivuoron jälkeen.

Tuomaristo palautti tilanteen Roope Korhosen viimeiseen lyöntiin ja taululle kaksi paloa. Roope Korhosen uusitulla kolmannella lyönnillä pesät täyttyivät ja tämän jälkeen Sotkamo teki vielä yhden juoksun. Tuomaristo perusti ratkaisunsa pelisääntöjen 45 §:ään, jonka mukaan pelituomarin on oikaistava virheellinen ratkaisunsa. Tällöin tilanne palautetaan, kuten se olisi edennyt ilman virheitä ja jatketaan siitä.

Kilpailun johtoryhmän kanta:

Kyseessä ei ollut tuomarivirhe Roope Korhosen toisen lyönnin, vaan vasta kolmannen lyönnin jälkeen. Tällöin kolmannen palon jälkeen olisi pitänyt viheltää vuoronvaihto. Saatujen selvitysten perusteella virhe johtui todennäköisesti ottelukuuluttajan väärästä informaatiosta.

Taululla oli Roope Korhosen lyöntivuoron alkaessa yksi palo. Toinen ja kolmas palo syntyivät peräkkäisillä lyönneillä ja jos toinen palo ei ehtinyt taululle ennen kolmatta lyöntiä, joukkueiden ja tuomareiden olisi tullut se tietää. Joissakin aikaisemmissa tapauksissa käytettyä 45 §:n tulkintaa tilanteen palauttamisesta ei voi tässä tapauksessa soveltaa, koska palot syntyivät peräkkäisillä lyönneillä ja sitä ennen taululla oli jo yksi palo. Ottelukuuluttajan, tulostaulun hoitajan ja kirjureiden toimintaa voidaan kylläkin kritisoida, koska ilmeisestikin toisen palon ilmestyminen taululle viivästyi ja sitten vielä palojen oikeaa määrää ei osattu ilmoittaa kysyttäessä.

Kilpailun johtoryhmä on päättänyt muuttaa/selkiyttää pelisääntöjen pykälää 45:

Mikäli ottelun toimitsija antaa virheellistä tietoa ottelun kulusta (esim. taululla palot tai viimeinen lyöjä väärin), pelituomarin on se viipymättä oikaistava, mutta pelitilannetta ei palauteta. Ainoastaan tuomarivirhe tai tuomarin antama väärä tieto voi olla peruste tilanteen palauttamiselle.

Toimintaohje joukkueille, tuomareille ja toimitsijoille:

Joukkueiden vastuulla on tietää palojen määrä ja viimeinen lyöjä. Puheoikeuden käyttäjä voi kysyä asiasta tuomareilta, joiden on tarvittaessa katkaistava peli ja varmistettava asia kirjureiden kanssa.

Tuomareista ensisijaisesti pelituomarin on seurattava palojen määrää. Syöttötuomarin on seurattava ja tarvittaessa ilmoitettava kuka on viimeinen lyöjä ja uuteen lyöntikierrokseen tarvittava juoksujen määrä.

Tulostaulu palvelee ensisijaisesti yleisöä ja se on pidettävä aina ajan tasalla. Myös tuomareiden on seurattava tulostaulua ja tarvittaessa korjattava virheelliset tiedot. Järjestävä seura on vastuussa siitä, että toimitsijat hallitsevat tehtävänsä. Joukkueille virallista tietoa ovat kuitenkin vain tuomareiden ilmoitukset.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI