Purjelennon SM-kisat käynnistyvät Menkijärvellä torstaina

0
Siipen suihke kuuluu jälleen Menkijärvellä

2-paikkaisluokkien SM-kilpailut liidetään ensimmäistä kertaa Alajärven Menkijärvellä (klikkaamalla kuvasta pääset kisojen virallisille nettisivuille ja pääset seuraamaan myös WEB-kameran kuvia Menkijärven lentokentältä!)
Liki kolmekymmentä pilottia ja heidän lähes 50 avustajaa aloittavat torstaina Alajärven Menkijärvelle kisailun purjelennon Suomen mestaruudesta.
Purjelennon kerho- ja 2-paikkaisluokkien SM-kilpailut käynnistetään avajaisilla torstaina 17.6. kello 10 Menkijärven (EFME) lentokentällä.

Kilpailujen järjestäjänä toimii Vaasan Lentokerho yhdessä alueen muiden kerhojen kanssa.

2-paikkaisluokassa kilpaillaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa SM-arvosta ja kerholuokassakin sivutaan kilpailijamäärässä ennätystä.

Kilpailupäivät ovat 17.-24.6.2010.

Kerholuokan kilpailu on samalla myös valintakisa vuoden 2012 MM-kilpailuihin, jotka järjestetään Argentiinassa ja USA:n Texasissa.

Suomen Ilmailuliiton purjelentotoimikunta tekee valinnan piloteista SM-kilpailujen perusteella syksyn 2010 aikana.

2-paikkaisluokassa ensimmäiset MM-kilpailut ovat vasta 2014.

Näin kilpaillaan

Purjelentokilpailu on useita päiviä kestävä tapahtuma, kansallisella tasolla kisa kestää tavallisesti viikon ja kansainväliset arvokilpailut kaksi viikkoa. Joka päivä sään salliessa lennetään annettu lentotehtävä. Reitin nopeimmin kiertänyt on päivän voittaja ja saa suurimman päivittäisen pistemäärän. Päiväpisteet lasketaan yhteen ja kisojen lopussa eniten kerännyt pilotti on voittaja.

Tulokset lasketaan GPS-paikannukseen perustuvien lennontallentimien tiedosta. Näistä saadaan tarkistettua tarkistettua lennon päätyttyä kilpailijan sijainti ja lentokorkeus koko tehtävän ajalta. Kilpailun tuloslaskenta saa tallentimista lähtöajan ja maaliintuloajan sekä käännepisteillä käynnit.

Kilpailija voi itse valita reitille lähtöaikansa annetun aikaikkunan puitteissa. Lähtöviivan takana kaartelu ja odottelu on osa hermopeliä, jossa pyritään petaamaan itselle hyvät asemat reitille. On taktisesti edullista saada toisia kilpailijoita edelle näyttämään hyviä ja huonoja valintoja.

Purjelento onkin hyvin vaativa kilpailulaji, joka kysyy hyviä hermoja, herpaantumatonta keskittymistä ja sään hyvää ymmärtämistä. Lajia on mm. verrattu kolmiulotteiseen shakkiin vaikka kyseessä on kuitenkin samalla vauhtilaji jossa ohjauskoordinaatiolla on merkitystä.

Onnistunut reitin valinta ja oikeaan osunut lähtöaika ovat avaimia hyvään kilpailumenestykseen.

Toivotaan oikein hyviä ilmailukelejä kisojen läpiviemiseen Menkijärvellä!
Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI