Pyöräily on nyt nosteessa – Ähtärin Valpas kannustaa ihmisiä myös talvipyöräilyyn

0
Ähtärin Valpas on nyt myötätuulessa. Onnistunut talvipyöräilypäivä oli tästä osoituksena. Vasemmalla seuran puheenjohtaja Kimmo Kivinummi, oikealla Sami Pasanen Tuurin Pyörästä. (jpnews.fi/JS)
  • Jouko Siirilä
  • ÄHTÄRI

Ähtärissä vaikuttava ja periaatteessa kaikki lajit kattava voimistelu- ja urheiluseura Ähtärin Valpas ry on kokenut kuluvan vuoden aikana vahvan elpymisen seuran puheenjohtaja Kimmo Kivinummen johdolla. Vanhoja toimintamuotoja on uudelleenorganisoitu, uusia ollaan kehittelemässä ja jäsenhankintaa on harjoitettu varsin onnistuneesti.

Valpas on perinteinen urheiluseura, joka perustettiin vuonna 1946. Sieltä on tähän päivään tultu niin, että parhaimmillaan jäsenmäärä oli kuudensadan tietämillä. Viime vuosina on eletty kieltämättä hiljaiselon vaihetta, Kivinummi myöntää. Kampanjoinnin seurauksena jäsenmäärä on saatu sadan jäsenen paikkeille, mikä on merkittävä määrä Ähtärin kokoisella paikkakunnalla.

Valppaan puheenjohtaja Kimmo Kivinummi on saanut uutta puhtia vuonna 1946 perustetun Ähtärin Valppaan toimintaan. | jpnews.fi

Ulospäin näkyvänä merkkinä toiminnan vilkastumisesta Valppaan urheilutalolla, lähellä kaupungin keskustaa pidettiin lauantaina avoimien ovien pyöräilytapahtuma. Kiinnostuneita riitti paikalla koko iltapäivän ajan. Arpalippuja jätettiin toista sataa kappaletta, kävijöitä oli yhteensä parisen sataa.

Sähköllä tai ilman – kesällä ja talvella

Osasyy lienee polkupyörien ripeässä kehityksessä, jossa viime vaihe ovat nopeasti kehittyvät sähköavusteiset pyörät. Enää eivät olosuhteet tai vuodenaika ole harrastukselle pätevä este. Tämä koskee myös perinteisesti ihmisvoimalla kulkevia pyöriä. Jousitusta ja leveitä sekä nastoitettuja renkaita löytyy kaikille keleille. Sähköpyörät ovat nopeasti tulossa antamaan vauhtia harrastukseen ja päivittäiseen arkeen. Niiden uskotaan lisäävän kiinnostusta myös työmatkapyöräilyyn ja korvaavan autokyytejä lyhyillä muutaman kilometrin matkoilla.

Erityisesti talviolosuhteisiin keskittynyt pyöräilypäivä oli Valppaan kestävyysurheilujaoston organisoima. Urheilutalon liikuntasali oli täynnä polkupyöriä kaikenlaisiin tarkoituksiin ja talon ovi kävi tasaiseen tahtiin.

Kävijöiden katseltavina ja koeajettavanakin oli paksupyöräinen ”läskipyörä”, täysjousitettuja maastopyöriä kuin myös erilaisilla hybridimalleja, jotka soveltuvat niin maastoon kuin maantiellekin, työssäkäyntiin ja kuntoiluun. Talvipyöräilykautta ajatellen esillä oli nastarenkaita sekä asusteita hanskoista kypäriin. Asiantuntija-apua sai aktiivipyöräilijöiltä sekä pyörät että oheistuotteet paikalle tuoneen uuden erikoisliikkeen, Tuurin Pyörän yrittäjältä, Sami Pasaselta.

Jukka Marin (oik.) haastaa ähtäriläiset ja koko ”kuuluvuusalueen” asukkaat pyörän selkään joko harrastemielessä tai työmatkojen merkeissä. Vieressä pyörät urheilutalolle tuonut yrittäjä Sami Pasanen. (jpnews.fi/JS)

– Eka kesä on takana ja kivasti on homma lähtenyt liikkeelle, sanoo Kuopiosta Tuuriin yrittäjäksi saapunut Pasanen.

Pyöräily on nyt hyvässä nosteessa. Itse olen harrastanut maastopyöräilyä. Sitä kautta laitoin tuon liikkeenkin. Harrastuksesta tuli näin ammatti.

Tällä päin ei ole vielä pyöräilyliikkeitä. Siinä mielessä tänne tuleminen on ollut mielenkiintoinen projekti. Pyöräily sopii nykyisin tarjonnan ja varusteiden puolesta kaikkiin vuodenaikoihin. Talvisin tulee vain ottaa myös oma näkyvyys huomioon, Sami Pasanen muistuttaa.

Pyörillä alle viiden kilometrin taipaleille

Ähtärin Valppaan jäsenistä päivää olivat junailemassa ennen muuta pitkän linjan pyöräilijä Lasse Suomi ja kymmenen vuotta sitten harrastukselle herännyt Jukka Marin. Marin vahvistaa lajin olevan tulossa voimakkaasti niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Pyörien ja varusteiden huima kehitys lienee osasyynä innostukseen, miksei myös puhe ympäristön tilasta. Taajamissa polkupyörät nopeuttaisivat monen liikkumista paikasta toiseen varsinkaan, kun aikaa ei mene parkkipaikkojen hakemiseen.

Pyöräilyharrastuksen lisääntymiseen ovat lisäpotkua olleet tuomassa niin sanotut läskipyörät. Sähköpyörät ovat tulossa työpaikkaliikenteeseen. Ympäristönäkökulma on omiaan edelleen nostamaan kiinnostusta polkupyöräilyyn ympäri vuoden, uskoo Marin.

Jukka Marin kertoo, että Suomen CO/2-päästöistä noin 20 prosenttia tulee autoilusta. Autoilijoiden hiilidioksidipäästöistä taas 45 % tulee alle viiden kilometrin ajoista.

– Haastan nyt kuntalaisia nuorista ikäihmisiin: ottakaa tavallinen tai sähköavusteinen pyörä kauppamatkoille. Lääkärit esittävät pyöräilyä paitsi yleiskunnon nostattamiseen, myös polvivammojen ehkäisyyn. Tervetuloa kaikenikäiset tämän harrastuksen pariin, Marin sanoo.

Jukka Marin kertoo mikä häntä motivoi pyöräilyssä. Videohaastattelut ja kuvaukset Jouko Siirilä. | jpnews.fi

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI