Rennosti ulkoilmassa – vaikkapa golfaten

0
Oppia ikä kaikki

Yksi Virtain tunnetuimpia liikuntakohteita paikkakunnan ulkopuolella löytyy osalle ehkä yllättäenkin Keskisen Torisevan ja Lakarin välisestä maastosta. Laji on golf, joka on kaikelle kansalle erinomainen liikuntamuoto ja sopiva rento harrastus, vaikka vanhoina aikoina se on koettu hieman elitistisenä.

Tästä se lähtee…

Tänä vuonna käynnissä olevan liikuntakohteiden tutustumiskierroksella kesäkuussa vuorossa olikin golf ja Virtain oma yhdeksän reikäinen Toriseva Golf -kenttä. Kaupunginjohtaja Juha Viitasaari tunnusti lukioaikoina koskeneensa golfmailoihin, mutta sen jälkeen lyöntituntumaa ei ollut kertynyt. Toriseva Golfin toimitusjohtaja ja paikallisen golfseuran Golf-Virrat ry:n toiminnanjohtaja Tapio Varis piti nopean kertaustunnin oikeasta mailaotteesta ja golfswingin perusteista ja sen jälkeen päästettiin kaupunginjohtaja irti rangella eli harjoituslyöntipaikalla.

”Tuntumaa lajiin ei ollut, mutta paljon enempää ei tarvitsisi pelailla, että se imisi varmasti mukaansa,” Viitasaari kertoo.

Liikuntasihteeri Sanna Vilén ja Varis totesivat golfin istuvan kaupunginjohtajalle erittäin hyvin, sillä jo muutaman harjoituslyönnin jälkeen pallo lensi komeassa kaaressa eikä golfkentän prona eli opettajana toimivalta Varikseltakaan kummoisia korjauksia aloittelevalle golffarille löytynyt.

Vuosisatoja vanha laji

Golf on vuosisatoja pysynyt perusteiltaan samanlaisena lajina ja vaikka laji usein mielletään elitistiseksi ja kalliiksi, on se Virroilla hyvin helppoa aloittaa ja harrastaa voi huokeastikin. Golf-Virrat ry järjestää aloituskursseja, jolloin muutaman illan opetuksen jälkeen pystyy lajin harrastamisen aloittaa suoritamalla green cardin eli eräänlaisen golfin ajokortin, jonka tarkoitus on tehdä pelaamisesta sujuvaa ja turvallista. Mailoja voi lainata kentältä niin aikuinen kuin lapsikin ja kuka tahansa voi ilman kursseja tulla kokeilemaan harjoitusalueille eri lyöntitekniikoita.

Golfin voi sanoa olevan myös hyvin yhteisöllinen laji. Kentällä tutustuu uusiin ihmisiin ja peliryhmään voi lyöttäytyä mukaan vaikkei peliseuraa olisi omasta takaa. Eri tasoiset pelaajat voivat kilpailla samassa sarjassa tasoitusjärjestelmän avulla. Kilpailut ja retket esimerkiksi naisten ja senioreiden keskuudessa muodostavat tiiviitä porukoita, johon uudet harrastajat toivotetaan lämpimästä mukaan.

Golf on myös hyvin lempeää liikuntaa, jota voi harrastaa iäkkäämpikin. Oma toimintakyky muokkaa swingiä ja liikkumisrajoitteinen voi käyttää apuna sähköavusteisia kärryjä tai golfautoa. Kävelyä tulee kuitenkin aivan huomaamatta kierroksen aikana siirryttäessä pallon perässä eteenpäin. Loukkaantumisriski sitä vastoin on hyvin pieni. Golfin sanotaan myös pitävän muistin virkeänä ja lievittävän stressiä. Lajin parhaita puolia ovat varmasti kuitenkin raitis ulkoilma ja sosiaalinen ympäristö.

”Mikäli kipinä ja kiinnostus lajiin herää, voi lajin aloittamisesta tiedustella Golf-Virtain klubilta,” Vilén kannustaa.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI