SUUNNISTUS | Sappion Veikot I ja II sekä Alajärven Ankkurien Venlat kunnialla maaliin Kangasala-Jukolassa

0
Jukolan viestissä oli erinomaiset, asiantuntevat toimittajat haastattelemassa ja selostamassa kilpailua. Yleisö pystyi seuraamaan erinomaisesti kilpailua sekä kilpailukeskuksessa että kotona. (kuva: Maritta Nurmi)

Teksti: Johanna Yli-Kaatiala, Jouko Siirilä/J-Pnews sekä Yle.fi/urheilu

Kuvat: Maritta Nurmi/Rastiketut | Antti Korhonen, Matti Jakkula/Sappion Veikot 

Kangasalan – Jukolasta muodostui viime viikonvaihteessa historian suurin Jukolan viesti. Kyseessä oli järjestyksessään 71. Jukolan viesti ja 42. Venlojen viesti. Veljesporukoita ilmoittautui mukaan liki 2000 ja Venloja reilu 1700 joukkuetta. Näin ollen suunnistajia oli yli 20 000 kappaletta ja 23 eri maasta.

Lauantaina iltapäivällä käynnistyi neliosuuksinen Venlojen viesti. Voiton jännittävässä kisassa vei norjalainen Fredrikstad SK. Toiseksi tuli ruotsalainen IFK Göteborg. Kolmas oli suomalainen Tampereen Pyrintö. Paras Venla-joukkue Etelä-Pohjanmaalta oli Rasti-Kurikka sijaluvulla 81.

Lauantai-iltana klo 23 kajahti Jukolan seitsenosuuksisen viestin lähtölaukaus. Kangasalan metsissä oli tuohon aikaan jo sen verran pimeää, että otsalamput olivat tarpeen. Ratamestarit olivat onnistuneet luomaan kehuja keränneet kilparadat ja jännitys säilyi kisojen loppuun saakka, koska kärkijoukkueet etenivät pienillä välimatkoilla toisistaan ja virheitä sattui vuoronperään kaikille.

Jukolan viestin voitto meni ruotsalaiselle Stora Tona OK:lle. Ruotsalaisjoukkueen ankkuri Emil Svensk saapui maaliin noin kello 6.15. Voittoaika oli 7.14.39, joka alitti ratamestarin ihanneajan noin puolella tunnilla. Mukana oli peräti neljä Svenskin veljestä.

– Unelmamme oli voittaa, mutta tiesimme, että kaikkien täytyy tehdä täydellinen juoksu. Onnistuimme siinä ja olen todella tyytyväinen esitykseemme, Jesper Svensk sanoi.

– Olin varma voitosta vasta viimeisellä rastilla, ankkuri Emil Svensk kertoi.

Toiseksi sijoittunut IL Tyrving Norjasta hävisi 1.57. Jälleen kolmanneksi sijoittui ankkuriosuuden alussa johtanut Tampereen Pyrintö, joka jäi voittajasta 2.15. Paras pohjalaisjoukkue oli myös miesten kisassa Rasti-Kurikka sijaluvulla 97.

Pyrinnön sveitsiläisankkuri Florian Howald putosi ennen viiden kilometrin väliaikapistettä kolmanneksi Emil Svenskin ja IL Tyrvingin Matthias Kyburzin jälkeen.

– Alussa oli kova vauhti. Minulla oli vähän vaikeuksia, mutta yritin vain jatkaa omaa suunnistustani. Lopussa olin vähän surullinen, jokaisen suunnistajan unelma on tuoda Jukolan viesti voittajana maaliin, Howald sanoi.

– Kolmas sija kelpaa ehdottomasti. Edellinen voitto Pyrinnölle on vuodelta 1963 ja tämä on kolmas palkintopallisija sen jälkeen, joten eivät nämä ihan jokapäiväisiä ole, Pyrinnön toisen osuuden juossut Severi Kymäläinen sanoi.

Niilo Väätäinen juoksi toisen osuuden ähtäriläisen Sappion Veikkojen ykkösjoukkueessa. Hän oli osuudellaan 383 silloin vielä matkassa olleen 1902 juoksijan joukossa. Miesten Jukolassa maaliin asti juoksi 1652 joukkuetta 1933 matkaan lähteneestä.

Järjestelyistä voi esittää kiitoksen. Suunnistus on urheilumuotona onnistuttu tuomaan yhä lähemmäksi yleisöä. Sekä kilpailukeskuksessa että kotona pystyi seuraamaan erinomaisesti kilpailua. Sen mahdollisti YLE:n koko yön kestänyt lähetys, EMIT-leimausjärjestelmä, GPS-seuranta huippujoukkueille ja livekuvat maastosta perinteisten rastikameroiden voimin. Lisäksi apuna käytettiin muun muassa droneja ja metsässä juoksentelevia toimittajia. Kisastudiossa oli myös asiantuntevat selostajat.

Sappion Veikot II -joukkueen Antti Korhonen rivin oikeassa reunassa lähdössä ykkösosuudelle.

Sappion Veikot I paransi sijoitustaan lähes 300:lla

Etelä-Pohjanmaan itäisen alueen joukkueita oli Jukolassa Alajärveltä ja Ähtäristä. Ähtärin Urheilijoiden ilmoittautunut joukkue ei lähtenyt matkaan. Sen sijaan ähtäriläisistä tai sieltä lähtöisin olevista nuorista miehistä koostuneet Sappion Veikot I ja II edustivat kunnialla paikkakuntaa.

Sappion Veikot I lähti edellisen kisan tulosten perusteella sijanumerolla 643 ja päätyi maaliin sijalla 358. Tulos oli 11:30:47. Joukkueessa juoksivat Joakim Siirilä, veljekset Niilo ja Paavo Väätäinen, Markku Autio, Juho Huhtala, Eero Aittolampi sekä Taneli Autio.

Sappion Veikot II lähti matkaan viime vuoden järjestysnumerolla 1501 mutta saapui maaliin sijalla 678, kun aikaa lähdöstä oli kulunut 12 tuntia 51 minuuttia ja 14 sekuntia. Joukkueessa viilettivät järjestyksessä Antti Korhonen, Petri Jykylä, Markus Kiviluoma, Tuomas Autio, Silas Johansson, Tuomas Luomaranta sekä Matti Jakkula.

 

Venlat loppusuoralla

Alajärven Venlat maalissa sijalla 478

Alajärven Ankkureiden kolmesta ilmoittautuneesta joukkueesta maaliin selvisi kakkosjoukkue sijalla 1447 ajalla 17:14:26. Mukana olivat Tuomo Isokangas, Vesa Koivunen, Paavo Sillanpää, Heimo Joensuu, Martti Matintupa, Jari Kivimäki sekä Juha Latvala.

Ähtäristä matkaan ilmoittanut Venla-joukkue ei lopulta lähtenyt kisaan. Sen sijaan Alajärven Ankkurien naisjoukkue Petra Viirumäki, Emmi Latvala, Johanna Sikkilä ja Sanna-Mari Perälä paransi joukkueen sijoitus hieman viimevuotisesta saapumalla maaliin 478:tena ajassa 4:30:40.

Venlojen voiton vei Fredrikstad SK (2:45:17), toiseksi tuli IFK Göteborg (2:48:58) ja kolmanneksi Tampereen Pyrintö (2:49:18)

Tarkat tulokset kisasta on löydettävissä internetistä osoitteesta online.jukola.com/tulokset/fi

 


 

 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI