Ummikko ja kokenut innostuu laskiessa

0
Juha Viitasaari ja Sanna Vilen

JOHANNA YLI-KAATIALA

Laskettelun voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, ja laskettelun alkeet sopivat kaikille – siis myös varttuneemmalle väelle. Aloittelijan kannattaa harjoitella aluksi lastenrinteissä tai helpoissa loivissa harjoitusrinteissä, joissa myös hissit ovat helpompia, kuten juuri Pukkivuoren kaltaisessa paikallisrinteessä.

Virtain liikuntamahdollisuuksien ja -aktiviteettien esittelykierros jatkui, kun kaupunginjohtaja Juha Viitasaari ja liikuntasihteeri Sanna Vilén jalkautuivat Pukkivuoren rinteisiin harjoittelemaan lumilautailun saloja. Myös hallintojohtaja Henna Viitanen lyöttäytyi kiinnostuneena mukaan harjoitukseen.

”Jalkautumisen lisäksi sain tuntumaa upeaan rinteeseen myös takapuolella ja mahalla. Silti lajia ja Pukkivuorta voi kehua vuolaasti!” Viitasaari toteaa tutustumisesta uuteen lajiin ja liikuntapaikkaan.

Laskettelun voi aloittaa laskettelukoulussa tai hiihdonopettajan tunnilla, jolloin lajiin pääsee kiinni turvallisesti ja oikean tekniikan kautta.

”Aina ei tarvita suurimpia rinteitä. Tekeminen ei lopu, kun harjoittelee eri laskutekniikoita sekä maltillisia temppuja! Lasten kanssa on hyvä muistaa, että hiljaa hyvää tulee. Kokeneellekin tekniikkatunnista voi olla hyötyä ja tekniikkaopeista saada erilaista kipinää pienemmän paikallisrinteen laskuun,” Vilén kertoo.

Laskettelun aloittaminen maltilla ja pienissä paloissa kerrallaan on paikallaan, jotta motivaatio ei pääse väsymyksen vuoksi lopahtamaan. Parhaimmillaan laskettelusta voi tulla koko perheelle mielekäs loppuelämän yhteinen harrastus.

Jokaiselle sopiva Pukkivuori

Pukkivuori tarjoaa myös opetusta sekä suksille että lautailuun. Lumilautailun aloittaminen ei vaadi aikaisempaa laskettelukokemusta ja joskus voi olla jopa hyötyä siitä, ettei suksirasitetta ole alla.

”Alku voi olla hankalaa, kun molemmat jalat ovat kiinni yhdessä kappaleessa ja lasku ei tapahdu rintamasuunta edellä. Vaivattomalta ja hauskalta näyttävän lajin salaisuudet eivät aukea heti itsestään,” Vilen mainitsee.

Johdonmukaisella harjoittelulla lumilaudan saa kuitenkin tottelemaan ja tämänkin harrastuksen pariin on suositeltavaa lähteä joko lautakoulusta tai lautailuopettajan kanssa. Lumilautailun ensi metreillä tarvitaan usein huomattavasti pidempää pinnaa kuin ensimmäistä kertaa suksilla mäkeen lähtiessä.

Kaupunginjohtaja Juha Viitasaari

”Kanttia lumilautailun opettelu selvästi vaatii, mutta myös pienoinen innostus heräsi itselleni. Jo kolmannella laskulla sai kannustavia onnistumisia ja myös hyvää aktiivisuutta arkeen,” Viitasaari kertaa.

Vaikka laji on hauskaa ja osaavilla helpon näköistä, ei kannata odottaa liikoja ensimmäiseltä lumilautailukerralta – laji vaatii ja opettaa kärsivällisyyttä. Tämä kannattaa myös pitää mielessä, kun seuraa omaa jälkikasvun ensimmäisiä kokeiluja lumilaudan päällä. Toisaalta lapsella voi riittää motivaatio yllättävänkin sitkeään harjoitteluun.

Pukkivuori on erinomaisen sijaintinsa ja uusiutuneiden rinteidensä ansiosta loistava laskettelu- ja lautailupaikka kaikenikäisille ja -taitoisille harrastajille. Koko perheen viihtymistä Pukkivuoressa lisää paranneltu pulkkamäki sekä uusittu taukolaavu tulipaikkoineen ja puineen. Kovasti odotettu naruhissi lastenrinteeseen on rakenteilla, joka helpottaa aivan pienempien laskettelua sekä isompien lautailun opettelua.

”Rinne onkin erityisesti paikallisten lasten ja nuorten merkittävä omaehtoiseen liikuntaan kannustava liikuntapaikka,” Vilén korostaa.

Pukkivuoren laskettelurinne pyörii yhdistyspohjalta Virtain Kiekko-Karhujen vastatessa rinnetoiminnasta.

”Hienoa, että meillä on tällaisia yhdistyksiä tuottamassa työllään palvelua ja hienoja palasia aktiiviseen elämään,” Viitasaari päättää.


 

JÄTÄ KOMMENTTI