7 miljoonaa euroa ja 7 miljoonaa litraa vettä ! – Alajärven Uimahallin vihkiäisjuhlia vietetään tänään

3
Alajärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Sakari joensuu toi paikallisten yrittäjein tervehdykset ja kiitokset uudishankkeelle. Joensuu luovutti puheensa lopuksi Yrittäjien viirin urheiluhallin henkilökunnan edustajalle
Alajärven Uimahallin vihkiäisnauhaa leikkaamassa (vas) Alajärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Sillanpää, Urheiluopiston rehtori Tapio Korjus ja Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen (Kuva: jpnews.fi/JK)
Seitsemän miljoonaa euroa ja seitsemän miljoonaa litraa vettä kiteytti leikkisästi sanoiksi Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen tänään yleisön käyttöön vihityn vastavalmistuneen uimahallin avaustilaisuuden tervehdyssanoissaan.

Koivunen kiitteli kaikkia niitä tahoja, jotka myötävaikuttivat hankkeen valmisteluun ja toteutukseen. Hän oli myös iloinen, että rakennelma on kaikilta osin onnistunut ja muun muassa sen arkkitehtuuria on jo usealla taholla kiitelty.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen piti tervetuliaspuheen kutsuvierasyleisölle (K-Media/JK)

Juhlapuheen piti Kuortaneen Urheiluopiston rehtori ja valmennuskeskuksen johtaja, olympiavoittaja Tapio Korjus.

KUUNTELE KOKO JUHLAPUHE TÄSTÄ KNETTIRADION LINKISTÄ!

Juhlapuheen piti hankkeen yksi merkittävä vaikuttaja, valtiorahoittajaa edustanut, valmennuskeskuksenjohtaja Tapio Korjus (K-Media/JK)

Koko uimahallihankkeen eri vaiheissa tiiviisti mukana ollut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki teki puheessaan seikkaperäisen selvityksen koko pitkäkestoisen ”uimahalliprojektin” monista vaiheista nykyiseen valmiiseen toteutukseen ja muotoon. Kustannusraameissa pysyttiin yllättävänkin hyvin ja lopulta lähes kaikki mahdollinen saatiin tehtyä sovitussa aikataulussa.

Alajärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki selvitti kuulijoille muun muassa uimahallihenkkeen pitkän historian. (K-Media/JK)

Musiikkiestityksistä vastasivat Alajärven musiikkiopiston nuoret viulistioppilaat musiikinopettaja Saija -Leena Ojutkankaan johdolla.

Musiikkiopiston nuoret viulistioppilaat esiintyivät (K-Media/JK)

Pingviinit uimakoulussa-shown  esittivät altaalla liikuntaseura Alavolin ryhmät, jumppakoululaiset Bellat ja aikuisemmat Ikinuoret. Heitä johti opettaja Minna Latvala.

Alavolin Ikinuoret ja edessä "pingviininä" esitystä vetänyt Minna Latvala (K-Media/JK)
Jumppakoululaiset Bellat esiintyivät Alavolin liikunta-show esityksessä (K-Media/JK)

Jaakko Koivunen esitti juhlavieraille uintitekniikkaeityksen hallin pääaltaan uimaradalla.

Alajärveläinen kilpauimari Jaakko Koivunen esitti eri uimatekniikoita ja virallisti muun muassa kuvan perhosuinnillaan uuden uimahallin altaat käyttöön (K-Media/JK)
Alajärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Sakari Joensuu toi uudishankkeelle paikallisten yrittäjien tervehdykset ja kiitokset. Joensuu luovutti puheensa lopuksi Alajärven Yrittäjien viirin uimahallin henkilökunnan edustajalle hallimestari Olli Ojanperälle (K-Media/JK)

Tilaisuus päätettiin yhdessä laulettuun Maamme- lauluun.

Uimahallin rakentamisen lopulta mahdollistanutta valtiovaltaa samalla tilaisuudessa edustanut olympiavoittaja Tapio Korjus leikkasi vihkiäisnauhan ja avasi ovet suurelle yleisöjuhlalle.

Herranen lounas maaliskuu700x

3 KOMMENTTIA

 1. Ei pidä paikkaansa. Jo yksistään lajiliittojen vaatimukset asettavat tietyt vähimmäisreunaehdot monitoimihallissa tapahtuvalle harjoittelulle ja kilpailutapahtumille. On vanhanaikasta kuvitella, että talvilaji on talvilaji ja kesälaji on kesälaji. Siitä ajatuksesta on jo vihdoin syytä luopua, kun niin on tehty muuallakin Suomessa. Harjoittelu on nykyään ympärivuotista kaikissa urheilulajeissa. Mietihän, miksi esimerkiksi jääkiekossa järjestetäään Rauman Pitsiturnauksia kesällä ja uinnissa ovat taas tulleet muotiin 10 kilometrin avomerikisat. Ja jos et usko muutoksiin harjoittelussa, niin osoitteessa http://www.jarviseudunjaahalli.fi on kalenteri, jossa useat yksityiset henkilöt ovat vuokranneet omia yksityisiä harjoitusaikojaan otteluaikojen ulkopuolella. Näin tulee käymään myös monitoimihallissa. Koulutkin tulevat käyttämään monitoimihallia urheilutunneillaan niin kuin jäähallin ja uimahallin tapauksessa on jo käynyt.

  Mitä tulee puiolestaan väitteeseesi hallitilojen riittävyydestä, niin ne ovat aivan liian pieniä ja sijaitsevat väärissä paikoissa kerätäkseen edes riittäviä harrastusryhmiä jonkin lajin aloittamista varten. Vanha urheiluhalli vetelee jo viimeisiään huonon kuntonsa takia ja se alkaa olla jo purku-uhan alla. Tästäkin ja monesta muusta harjoitteluun ja kilpailuun liittyvästä jutusta on ollut tarinaa Ankkurien pesäpallopalstalla, eivätkä muutkaan jaostot mm. lentopallo ole ollut tyytyväisiä niukkaan salitilanteeseen.

  Monitoimihalliin pystytään helposti järjestämään vanhuksille er tasoryhmien avulla kullekin sopivaa liikuntaa. On kaunista puhua ulkoalueista samalla, kun vähennetään niiden kunnostamiseen varattuja määrärahoja seuraavan vuoden budjetissa. Kaiken kaikkiaan tässä on kyse arvovalinnoista. Haluammeko toimivat vapaa-ajan palvelut, jotka houkuttelevat ihmisiä asumaan ja työskentelemään Alajärvellä, vai tuhlaammeko rahaa esimerkiksi Nelimarkka-museoon, joka ei varmastikaan tuota mitään kaupungille?

  Näiden asioiden lisäksi monitoimihallia voi vuokrata kokouksille, konserteille ja näyttelyille. Se voidaan helposti muuttaa sisätilaratkaisuilla mm. siirreltävillä väliseinillä haluttuun käyttötapaan soveltuvaksi alueeksi.

 2. Monitoimihallihan on tila, jossa voi kilpailu- tai harrastumielessä harjoittaa erilaisia liikuntamuotoja. Tällaisia tiloja Alajärvellä on jo on aivan tarpeeksi, vaikkakaan eivät ole saman katon alla. Urheileminen ei tarvitse hallia, jossa kunkin erilajin liikkujan tulisi kulkea käsikädessä. Koulujen salit ja ulko-alueet ovat liikkujien käytössä ympäri pitäjää. Monitoimihalleja käyttävät useimiten vain urheiluseurat, yksityisille liikkujille ei sinne ole asiaa.

  Uimahalli kuntosaleineen palvelee kaikkia veron maksajia tasapuolisesti ikään katsomatta.

 3. Uimahalliprojekti tuli tosi kalliiksi kaikille osapuolille. 40-vuoden kustannusten nousu ja mukamas ”säästö” kustannusten leikkaamisessa ei tarkasti ottaen pidä paikkaansa. Alunperin budjetoitiin 6,3 miljoonaa euroa ja toteutunut oli 6.8 miljoonaa euroa uimahalliprojektiin. Oikeutettu kysymys: Osaako kaupunki kilpailuttaa tehdyt tarjoukset rakennuskohteista?

  Monitoimihalli olisi ollut 1,8 miljoonaa euroa halvempi uimahallin toteutuneisiin kustannuksiin verrattuna. Minusta tämän asian salaaminen uutisissa on lukijoden tietoista harhauttamista. Monitoimihalli on nimensä mukaisesti monitoimihalli. Siellä olisi voitu harrastaa kaikkia pallolajeja niin pesäpalloa kuin useita yleisurheilulajeja. Myös vanhat ihmiset olisi voitu ottaa mukaan toimintaan kuntopiiriohjelmilla ja tanssikurssien järjestämisellä. Fyysinen kunto olisi parantunut aivan samalla tavalla kuin uimahallissa. Olen samaa mieltä kuin kaupunginvaltuutettu Pentti Hietala, että monitoimihalli olisi pitänyt toteuttaa ensin ja katsoa vasta sitten, riittävätkö kaupungin rahat uimahalliin.

  Mitä puolestaan tulee Ilkka-lehden aluetoimittajan käsityksiin vihapuheista, niin niitä ei ole löytynyt miltään urheilupalstalta. Perusteltu epäilys herää, että Ilkka harrastaa pelkkää propagandaa uimahallia suosiessaan mielipiteissään, vaikka maakunnallisissa uutisissa pitää noudattaa malttia. Liioittelusta ei voi puhua, koska riidanhaastamisessa ei ole mitään järkeä, varsinkaan kun toimittajalla ei ole mitään taloustieteellistä koulutusta taustalla arvioidessaan hallien kannattavuutta ja käytettävyyttä.

JÄTÄ KOMMENTTI