Ähtäri aloittaa venäläisille suunnatun Uuden Vuoden matkailumarkkinoinnin ja myynnin

1
Venäläisten matkailuinnostus on elpynyt ja naapurimaan vierailijat suunnistavat jälleen ulkomaille.

Kuudestaan ry on myöntänyt hankerahoituksen Ähtäri Matkailu Oy:lle ÄHTÄRI BOOST – venäläinen Uusi Vuosi, matkailun markkinoinnin, myynnin, asiakaspalvelun, tarjonnan ja yhteistyön toimintamallin kehitykseen Ähtärissä.

Ähtärin Matkailu Oy yhdessä ähtäriläisten matkailuyrittäjien kanssa on päättänyt elvyttää Venäjälle suunnattua markkinointia käynnistämällä ja pilotoimalla matkailun tuotekehitystä ja markkinointia yhteistyöhankkeen avulla. Hankkeesta tehdään pilottiluonteisesti toimenpiteitä, jotka jatkossa olisi mahdollista toteuttaa myös muihin valittuihin kohdemaihin. Yhteistyötoimenpiteellä yritysryhmän markkinointitoimenpiteitä suunnitellaan ja toteutetaan pääasiassa digitaalisesti muun muassa somemarkkinointina.

 

Hankkeen päätavoitteena on hankkia ja tuottaa alueen pienille yrityksille uutta tietoa ja taitoa tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä sekä markkinoinnissa.  Merkittävä tavoite on kasvattaa alueen ympärivuotista matkailua, kasvattaa kävijämääriä ja saadaan aikaan toimiva tuotekokonaisuus. Hankkeessa kiinnitetään huomiota myös asiakaspalveluun ja matkailijakokemukseen. 

Ähtärissä toteutettiin vv 2010-2013 menestyksekäs venäläisiin matkailijoihin kohdennettu markkinointikampanja. Kolmena vuodenvaihteen sesonkina, jotka olivat kukin kestoltaan vajaa kolme viikkoa, saatiin Ähtäriin noin tuhat venäläistä matkailijaa. Vuonna 2014 Venäjän sisäinen tilanne romahdutti venäläisten matkailuinnostuksen koko Suomessa muutamiksi vuosiksi. Nyt tilanne on elpynyt ja naapurimaan vierailijat suunnistavat jälleen ulkomaille. VisitFinlandin tutkimusten mukaan venäläiset ovat maamme suurin yksittäinen matkailijaryhmä. He matkustavat Suomeen ympärivuotisesti ja kuluttavat eniten rahaa. Venäläinen matkailija etsii lomallaan monipuolista tekemistä ja sellaisia elämyksiä, joista voi kertoa loman jälkeen tuttavapiirissä. 

Aiemmat kokemukset osoittivat, että Ähtäriin saapuneet venälisturistit käyttivät laajasti myös Ähtärin ulkopuolisia palveluja, kuten majoitusta, käynti- ja ostoskohteita. 

Hanke konkretisoituu yhteisellä verkkosivustolla ja verkkokaupalla, jota kautta matkailija voi hahmottaa alueen palvelukokonaisuuden. Verkkokaupan kautta asiakas voi itse vaikuttaa lomaohjelman sisältöön ja samalla hallita lomabudjettiaan. Sivustolle tulee myös ohjeet kuinka Ähtäriin tullaan, etäisyydet, junayhteydet, auton vuokraus jne.

Kuudestaan ry:n hallituksen päätöksen perusteluissa todettiin, että hanke soveltuu Kuudestaan strategian kohtaan ”Kehittyvät elinkeinot ja yrittäjyys”. Hanke tukee alueen matkailuyrittäjyyttä ja yritysyhteistyötä. Hankkeen toimenpiteisiin voivat kaikki alueen yrittäjät osallistua. Hankkeella uskotaan olevan vaikutuksia matkailijamäärien kasvuun ja hankkeella tuotettavaa markkinointimallia on helppo muokata sopivaksi myös muiden maiden, kuin Venäjän markkinointiin.   Hankkeen Leader-rahoitus on 80 %, loppurahoitukseen osallistuvat alueen matkailuyrittäjät.

Ähtärin Matkailu Oy aloitti hankkeen omalla riskillä 1.9.2019 ja palkkasi hankevetäjäksi Irma Kuoppalan. Hankkeessa on jo ehditty pitää työpajoja, suunnittelupalavereita ja toteuttaa verkkosivustoa/verkkokauppaa. Alueella on vieraillut myös venäjänkielinen somettaja, joka on tutustunut palvelutarjontaan. Verkkosivustoon voi tutustua osoitteessa www.visitahtari.ru 


 

1 KOMMENTTI

  1. Jutuilla on olemassa varmasti erilainen painoarvo – miksi Ähtäriä kuitenkin jatkuvasti mainostetaan, vaikka suuri taloudellinen kupru ehkäistiin tänään Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä?

    Uuden vuoden markkinointia koskeva uutinen venäläisille ei ole yhtä tärkeä juttu kuin aamupäivällä tänään 23.9.2019 Iltalehdessä klo 10.36 netissä julkaistu juttu Vaasan hallinto-oikeuden hylkäävästä päätöksestä koskien yhteensä 17,3 miljoonan euron takausvastuiden ja omavelkaisen takauksen antamista Pandatalolle ja hotelli Mesikämmenelle ja niiden sisällyttämista Ähtärin tilinpäätökseen kuntalain vastaisena ja kohtuuttoman suuren riskin takia. Asia ei tippaakaan parane sillä, että siitä vaietaan.

    Toisaalta en minäkään ole tyytyväinen tuohon ammattivalittajaan, mutta 10 voitettua juttua 11:stä on melkoinen taidonnäyte valittamisessa. Saa nähdä, milloin Ähtärin kaupunginjohtaja/-hallitus erotetaan vai kehittyykö asiasta vielä erään lappilaisen kunnan kaltainen jatkovalitusrumba, joka koski hissiyhtiötä ja hallituksen sekä valtuuston toimivaltaa?

JÄTÄ KOMMENTTI