Ähtäri Zoon tilinpäätöksen loppusumma kaksinkertaistui 11 miljoonaan euroon

0
Tie Ähtärin Eläinpuiston varsinaiselle puistokierrokselle alkaa nykyään Pandatalon vierestä. Pandoihin tutustumisen voi näin ollen sijoittaa joko kierroksen alkuun tai loppuun. (Kuva: Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Jouko Siirilä/J-Pnews

Ähtäri Zoo -yhtiöiden vuoden 2018 liikevaihto kaksinkertaistui edelliseen vuoteen 2017 nähden vahvistetun tilinpäätöksen mukaan. Liikevaihdon loppusumma oli 11 miljoonaa euroa ja tulos 1,2 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 eläinpuistovierailijoista yli 90 prosenttia suosittelee kokemansa perusteella Ähtäri Zoota, toteaa toimitusjohtaja Jonna Pietilä.

Snowpanda Ähtäri Zoo Ähtärin Eläinpuisto Oy:n sekä Ltd Hotelli Mesikämmen Oy toimitusjohtaja Jonna Pietilä kiittää tuoreessa Ähtäri Zoon tiedotteessa lämpimästi kaikkia asiakkaita, jotka ovat vierailleet Ähtärin luonnonmukaisessa eläinpuistossa.

– Jokainen lipun ostanut on mukana tukemassa Eläinpuiston tekemää kansainvälistä lajien suojelutyötä ja mahdollistaa olemassaolomme. Samalla toivotan niin vanhat kuin uudetkin asiakkaamme tervetulleiksi kohtaamaan suositellun Eläinpuiston ja Farmin eläimiä sekä suloisia pandojamme tänäkin vuonna.

– Käynti eläinpuistossa opettaa ymmärtämään luonnon kiertokulkua. Vuonna 2018 eläinpuistovierailijoita oli noin 275 000, joista kävijätutkimusten mukaan yli 90 prosenttia suosittelee kokemansa perusteella Ähtäri Zoota.

Eläinpuistossa oppii ymmärtämään
luonnon kiertokulkua

Kevään myötä pandat Lumi ja Pyry ovat viihtyneet pitempiä aikoja ulkotarhoissaan ja ruokintaakin on siirretty ulos. Kuonot on käännetty kohti aurinkoa, mutta ruokavaliossa noudatellaan edelleen hieman raskaampaa talvikattausta. Bambujen rungot kuoritaan huolellisesti ja ne rouskutetaan lehtien ohessa.

Kesällä siirrytään salaattiin ja syödään enemmän pelkkiä lehtiä. Pandojen ulkonäkö ei auringossa oleilusta muutu, kuono on yhtä musta kesät talvet. Alkukevään tunnekuohujen jälkeen pandojen elämä on tasoittunut ennalleen ja päivät kuluvat mukavasti omissa tarhoissa.

Lumileopardinaaras Shilaa menehtyi äskettäin vakavan, harvinaisen synnytysvaikeuden seurauksena. Myös sen kaksi pentua menehtyivät ja eläinpuiston toiveikas odotus vaihtui suureksi suruksi. Shilaa tullaan muistamaan vielä kauan.

Kuitenkin myös vauvauutisista on saatu iloita. Villisikaemo Sanelma pyöräytti viirutakkisen pesueen. Sanelman porsaat kasvavat ja samalla niiden vauhti kiihtyy. Farmin vuohiperhe kasvoi kahdella vilkkaalla kilillä ja ennen pääsiäistä syntyi pupuja, tipuja ja kaunis lapinlehmän vasikka.

Vasomiskausi on juuri alkamaisillaan. Jälkeläisiä odotetaan valkohäntäpeuroille, kuusipeuroille ja metsäpeuroille. Ähtäri Zoo on mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, jonka keskeisimpiä tavoitteita on palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle.

Eläinopastukset kuuluvat Ähtäri Zoon
kevät- ja kesäkauteen

Ähtärin Eläinpuiston kierrokselta löytyy monenmoista tietoa puiston eläimistä ja niiden luonnollisista ympäristöistä. Eri aineistoista, samoin kuin tehtäväpakettien valmistamisesta koululaisryhmien käyttöön vastaa Ähtäri Zoon ympäristökasvattaja Sanna Palvanen.

Mitä eläimet syövät aamupalaksi? Kuinka eläintenhoitajaksi tullaan? Ähtäri Zoon eläintenhoitaja-oppaat sekä ympäristökasvattaja Sanna Palvanen vastaavat toukokuusta elokuulle kysymyksiin ja kertovat niin eläinlajista, kuin yksilöistäkin.

Oppaat osallistuvat eläinten hoitoon ja pystyvät siksi kertomaan tarinoita tarhan asukkaiden elämästä, ruoasta ja virikkeistä, sekä keskinäisistä suhteista. Eläinopastusten aikataulut löytyvät osoitteesta

https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/ajankohtaista/385-kevaeaen-elaeinopastuksetpandatalossa-ja-zoossa-2-31-5.

Eläinpuiston kierrokselta löytyy myös niin sanottuja älykylttejä, joista saa NFC-ominaisuudella varustetuilla älypuhelimilla interaktiivista sisältöä eläimistä ja ympäröivästä luonnosta. Aineistojen sisällöstä samoin kuin erilaisten tehtäväpakettien valmistamisesta koululaisryhmien käyttöön vastaa Ähtäri Zoon ympäristökasvattaja Sanna Palvanen.

– Tänä vuonna koululaisryhmiä on ollut toukokuussa noin kahdesta kolmeen arkipäivisin, kertoo Sanna Palvanen. Loppukuusta ryhmien arvellaan vielä lisääntyvänkin.

Ähtärin eläinpuisto on valtakunnallinen luokkaretkikohde

Ähtärin eläinpuistossa on jo vuosikymmeniä käynyt joka kevät kymmeniä koululaisryhmiä. Käynnit ajoittuvat yleensä toukokuulle. Normaaliarkipäivinä kävijäryhmiä on kahdesta kolmeen. Kortesjärven yhtenäiskoulun oppilaat olivat Ähtärin matkalla kello kahdeksasta iltaan 20:een asti.

Opettaja Antti Asunmaan kertoo ryhmän alkaneen retkensä Flow Parkista, jossa tavoitteena oli kohdata omat pelot ja voittaa turvavaljaissa korkealla maanpinnalta. Asuinmaan mukaan Ähtärin eläinpuisto, pandatalo ja Veljekset Keskisen kyläkauppa muidostavat kompaktin kokonaisuuden, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa pienellä alueella.

Päivi Lauttamus kertoo, että tätä luokkaretkeä varten ollaan kerätty varoja vuoden verran.

– Lapset ovat myyneet talouspapereita, myyjäis- ja kahvitushommaa, joilla on kerätty rahaa. Ja saatiin vielä mahtava sääkin. Mennään tästä seuraavaksi ruokailemaan hotelli Mesikämmeneen ja sitten pandataloon. Lopuksi mennään vielä Veljekset Keskiselle.

– Kellonympärysmatka tämä on, Antti Asuinmaa huikkaa.

Kauhavaan kuuluvan Kortesjärven yhteinäiskoulun kuudennen luokan oppilaat vierailivat Ähtärin eläinpuistossa torstaina 9.5. opettajiensa Antti Asuinmaan ja Päivi Lauttamuksen johdolla. Töysässä varttuneelle Lauttamukselle Ähtäri eläinpuistoineen on varsin tuttu vuosien varrelta.Lauttamukselle Ähtäri ja sen eläinpuisto olivat paikkoina tuttuja vuosien varrelta.
Kortesjärven kuudesluokkalaiset seurasivat pandatyttö Lumin sekä heidän selkänsä takansa toisessa aitauksessa elelevän Pyryn touhuja mielenkiinnolla. Ähtärin luokkaretkeä varten oli kerätty rahaa koko lukuvuoden ajan.

 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI