Ähtärinjärveä vaivannut leväkukinta on vähentymässä – Lappajärven pintaveden lämpötila 17,1 °C

0
Kuvituskuva

Pieniä sinilevämääriä (syanobakteereja) on havaittu useammassa paikassa Ähtärinjärvellä useamman viikon ajan, mutta tällä viikolla ei ole raportoitu enää runsaista sinileväkukinnoista. Pienten sinileväkukintojen määrä on myös vähentynyt alueella.

Muilla vakituisilla leväseurantapaikoilla ei myöskään ole havaittu sinilevää. Ruotsin meteorologisen instituutin SMHI:n mukaan merialueella esiintyi sunnuntaina pintakukintaa pitkin Länsi-Suomen rannikkoa Merenkurkkuun asti, ja ennusteen mukaan riskinä oli, että kukinta ajautuu idemmäksi Pohjanmaan rannikkoa kohti. Viikon alku oli tuulinen ja osittain pilvinen, eikä pintaesiintymiä havaittu alueella.

Lauantaina tehtiin epätavallinen havainto punaisesta kukinnasta Mustasaaren fladassa. Analyysin mukaan kukintaa aiheutti yksisoluinen organismi Euglena-suvusta, joka voi massaesiintymänä makeassa vedessä värittää veden hyvin voimakkaasti.

Pintaveden lämpötila on edelleen laskenut viime viikon aikana.

Hinjärvessä pintaveden lämpötila on nyt 14,3 °C. Lappajärvessä pintaveden lämpötila 17,1 °C. Merialueella Maalahden edustalla pintaveden lämpötila oli maanantaina 16 °C.

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI