Aisaparille 50 hankehakemusta!

0
Aisaparin alueen innokkaat toimijat ovat laittaneet pallon liikkeelle, kehuu toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää (Päivi Kultalahti)
Aisaparin alueen innokkaat toimijat ovat laittaneet pallon liikkeelle, kehuu toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää (Päivi Kultalahti)

Päivi Kultalahti

Aisaparin hallitus sai eilisillan kokoukseen käsiteltäväksi ennätysmäärän hankehakemuksia, ja lisää on jo listalla! Hankkeilla käynnistetään uusia yrityksiä, luodaan työpaikkoja ja uusia palveluja. Leader Aisaparin alueeseen kuuluvat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi, Lapua ja Vimpeli.

Leader Aisaparin hallitus sai ensimmäiseen kokoukseensa käsiteltäväksi 30 hankehakemusta ja parikymmentä on jo odottamassa elokuun kokoukseen, kertoo toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.

– Heti ensimmäiseen hallituksen käsittelyyn ehtineiden kustannusarviot ovat jo reilut neljä miljoonaa, joten karsintaa on valitettavasti pakko tehdä. Mutta kyllä saa olla iloinen, miten innokkaasti Aisaparin alueen toimijat ovat lähteneet liikkeelle heti haun avauduttua!

Sähköinen haku ja Hyrrä ovat tuottaneet jonkin verran päänvaivaa, mutta kärsivällisyyttä on riittänyt hyvin niin hankehakijoilla kuin toimistollakin.

Aisaparilla on vuoden 2020 loppuun saakka kestävällä kaudella jaettavaksi noin 10,2 miljoonan potti julkista rahoitusta hyviin hankkeisiin. Yrityksille on tarjolla perustamistukea ja investointiavustusta, ja kylille, yhdistyksille sekä muille yhteisöille jaetaan tukea yleishyödyllisiin investointeihin ja kehittämiseen.

Julkinen rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kunnan osuuksista, ja lisäksi jokainen hankehakija laittaa likoon omaa rahoitusta tai ainakin talkootyötä.

Yritystukihakemuksia oli jo hallituksen käsittelyssä kolmetoista, yleishyödyllisiä investointihankkeita kahdeksan ja loput yhdeksän kehittämishankkeita.

Hankkeilla käynnistetään uusia yrityksiä, luodaan työpaikkoja ja uusia palveluja. Yleishyödyllisillä investoinneilla remontoidaan esimerkiksi kylien ja yhdistysten yhteisiä toimitiloja tai rakennetaan uusia. Alueen palvelut ja vetovoimaisuus lisääntyvät myös tätä kautta. Hallituksen käsittelyssä olleista yritystuista ja investoinneista saivat kahta lukuunottamatta kaikki myönteisen päätöksen.

Kehittämishankkeilla synnytetään uusia toimintamuotoja ja rakennetaan verkostoja, jotka jäävät elämään myös hankkeen päätyttyä. Heti ensimmäisessä hallituksessa oli sekä yhden kunnan että laajempia alueita kattavia hankkeita. Kaikki kehittämishankkeet saivat myönteisen päätöksen, vaikka budjetteja joudutaankin hieman karsimaan. Hankerahoitus antaa kuitenkin alkupotkun monelle hyvälle asialle, kun pallo laitetaan liikkeelle!

Aisaparin hallitus linjasi kokouksessaan rahoitettavien yleishyödyllisten kehittämis- ja investointihankkeiden kokoa vuosille 2015–2016. Syksyllä 2016 tarkastellaan tilannetta uudelleen. Tehdyt linjaukset löytyvät Aisaparin kotisivuilta www.aisapari.net.

Seuraavaksi hankkeet menevät laillisuustarkastukseen Etelä-Pohjanmaan Ely-keskukseen, josta päätöksiä on odotettavissa lokakuulla. Leader Aisaparin alueeseen kuuluvat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi, Lapua ja Vimpeli

Aisaparin hallitus kokoontuu seuraavan kerran elokuulla ja silloin käsittelyyn ehtivät heinäkuun loppuun mennessä vireille tulleet hakemukset. Aisaparin toimisto on kiinni heinäkuun 6. päivästä lähtien kuun loppuun saakka, mutta hakemuksia voi silloinkin tehdä sähköisesti Hyrrä-järjestelmään tai lähettää postitse osoitteeseen Loppusuora 9, 62200 Kauhava. Lomakkeita ja ohjeita löytyy Aisaparin kotisivulta.

JÄTÄ KOMMENTTI