Alavudenjärven RAVINTEET KIINNI – MAISEMA AUKI

0

Alavudella hoidetaan järvien vesikasvien niittoa tehokkaasti ammattilaisten toimesta.

– ApuPapun pojat Orivedeltä ovat leikanneet ja haravoineet Alavudella kahdella erikoiskoneella vesikasvia rannoille jo 2 viikkoa. Vetämäjärvellä 45 ha, Alavuden-järvellä 15 ja Vähäjärvellä 4 ha.

Niittolaitteen siipiratasalus on varustettu 4 m leveällä terällä, joka niittää tehokkaasti ja toinen kone, telapontoonirakenteinen kerää niitot heti ja läjittää rantapenkereelle kuivumaan poiskuljetusta varten. Eilen saimme niittotyöt tältä syksyä valmiiksi.

Alavuden-järveä niitetään ja kunnostetaan nyt jo kolmatta kesää (ELY:n / Alavuden kaupungin ympäristöyksikön rahoittama yhteishanke) Ravinteet kiinni Maisema auki, on hankkeen työnimi.

Järven rantojen vesialueelta on poistettu aiemmin vesikasvustoa juuristoineen kaivinkoneilla lähes 2 km matkalta. Vesikasvuston poisto juuristoineen on pitkävaikutteinen toimenpide, se tehoa ja sen huomaa, jälkikasvua ei juurikaan enää näy toimenpiteen jäljiltä. Niittoa täytyy tehdä useampana kesän, mieluummin keväisin ja syksyisin.

Syksymmällä, kun vedet jäähtyvät ja särkikalat alkaa parveutumaan niin jatkamme nuottaamista.

Kevättalvella, tammi-maaliskuussa 2021 on tarkoitus ryhtyä massiivisiin ruoppaustoimenpiteisiin 70 000 m3, poistamaan järveen virranneita kiintoaineita. Suunnitelmissa on kaivaa pohjamassoja veden (jään) alta pois rannalle estämään/hidastamaan järven rehevöitymistä ja umpeenkasvua.

Kosteikkokohteiden ”metsästys” jatkuu; Pahajoen mallikosteikko siltoine ja laavuineen on suosittu ulkoilukohde ollut jo kaksi vuotta. Nyt voi kosteikkoalueella todella hyvin havainnoida omilla silmillään miten reheväksi kosteikon pohjakasvusto on kehittynyt toimiessaan oikein (nappaamalla ravinteet ja kiintoaineet kiinne ennen kuin ne ehtivät järveen).

Lampaat ovat olleet taas tänäkin kesän kosteikon penkereiden ympäristönhoitajina, pitäen kasvustoa kurissa ja tehden samalla uudelleen kasvulle tilaa. Näin se kosteikko pitääkin toimia. Uusia kosteikkokohteita on lähes kymmenen katsottuna ja lisää metsästetään koko ajan-.

Kertoi projektipäällikkö Timo Rintala Alavuden kaupungilta


JÄTÄ KOMMENTTI