Alavus palvelee ja markkinoi itseään keskikesän ajan Tuurissa

0
Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki

Teksti ja kuvat: Jouko Siirilä/J-Pnews

Alavuden kaupunki markkinoi toimintojaan heinäkuun ajan Veljekset Keskinen oy:n Ruokapuodin edustalla. Tiistaina 9.7. paikalla oli myös tuleva kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki. Hän tuntee sattuneesta syystä Tuurin kylän ja koko seutukunnan vallan hyvin.

Alavuden kaupungin päättäjät ovat keväällä hoksanneet loistavan markkinointi-idean ja pistäneet sen saman tien toteutukseen. Kaupunki käyttää Keskisen kyläkaupan ainutlaatuista vetovoimaa paikkakunnan markkinointiin kiivaimman turistisesongin ajan. Viime tiistaina Alavuden markkinointipisteessä Ruokapuodin edustalla esittäytyi myös joulukuun alussa työnsä alkava kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.

Kuten J-Pnews kertoi pari viikkoa sitten, Alavuden kaupunki on pystyttänyt rantasaunan tyylisen ”pop up -kaupungintalon” Tuuriin heinäkuun 8. päivän ja elokuun 4. päivän väliseksi ajaksi. Väliaikainen kaupungin markkinointi- ja asioimispiste on auki neljä tuntia päivittäin. Varsinainen kaupungintalo on samanaikaisesti suljettuna.

Tarkoitus on, että kaupungin eri osastojen työntekijät päivystävät hirsimökissä vuorotellen seuraavien viikkojen aikana. Torstaina paikalla nähdään väistyvä kuortanelaissyntyinen kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää.

Työ Helsingissä, koti koko ajan Töysässä

Liisa Heinämäellä on vankka usko siihen, että yrittäjähenki ja yhteen hiileen puhaltamisen kulttuuri kantavat pitkälle. Alavudella jos missä sitä löytyy hänen mukaansa.

Joulukuun alussa aloittavalle kaupunginjohtajalle Liisa Heinämäelle Töysän Tuuri ja Alavus ympäristökuntineen ovat myös kaikkea muuta kuin vieraita. 

– Tämä on tällainen puoliepävirallinen työpäivä. Olen parhaillaan kesälomilla täällä Töysässä. Täällä olen asunut 1980-luvulta asti vaikka olenkin ollut töissä Jyväskylässä ja viimeksi Helsingissä.

– Helsingissä minulla on ollut asunto, jossa asun arkisin mutta kaikki lomat ja vapaapäivät olen ollut Alavudella ja Ähtärissä.

Liisa Heinämäki kertoo syntyneensä Espoossa mutta muuttaneensa vanhempiensa kanssa Ähtäriin jo aivan pienenä. Sieltä hän sitten siirtyi perheellistyttyään Töysän puolelle. Niinpä hän sanookin, ettei ole oikein mistään kotoisin.

Tällä hetkellä hän on töissä valtioneuvoston kansliassa ja sitä ennen sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikköesikunnassa. Sitä aiemmin hän oli tutkijana terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL).

Työelämä alkuun Ähtärissä 

Aivan ensimmäinen työpaikka oli Ähtärissä peruskoulun ja lukion käyneellä Heinämäellä ensimmäisen oli Ähtärissä, jossa toimi lyhyen aikaa perhepäivähoidon ohjaajan viransijaisena ennen siirtymistään Töysään perhepäivähoidon ohjaajaksi. Kuntien palkkalistoilla hän ehti olla kaiken kaikkiaan 16 vuotta ennen kuin tutkimustyö ja valtionhallinto veivät mukanaan.

Liisa Heinämäki on siitä harvinainen valtakunnan tason vaikuttaja, että hän on säilyttänyt tuntuman Suomen maaseutuun harvinaisen konkreettisella tavalla, Töysässä asuen myös ne pari vuosikymmentä, jotka hän on työskennellyt muualla.

– Kun olin tutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa niin vaikka en ollut kunnallisvaaleissa ehdokkaana olin kuitenkin kaksi kautta Töysän perusturvalautakunnan jäsen. Muualla en ole koskaan ollut kirjoillakaan.

Yleisesti ottaen Heinämäki sanoo palaavansa Alavudelle suhtautuen hyvin optimistisesti kaupungin tulevaisuuteen. 

Pop up -kaupungintalo
kertoo kekseliäisyydestä

– Alavudella on yritteliäisyyttä, yrittäjähenkeä ja mikä parasta, vahvaa yhteistyökykyä. Vaikka kunnat tulevat olemaan tiukoilla lähivuosina – taas kerran – syntyvyys vähenee ja väestö ikääntyy, niin Alavudella, jos millä on kaikki mahdollisuudet pärjätä. Täällä on vireyttä ja rohkeutta myös avata asioita uudella tavalla.

Tästä Heinämäki pitää hyvänä esimerkkinä juuri esillä olevaa innovaatiota tuoda kaupungintalon palvelut väliaikaisesti, pop up -tyyliin heinäkuuksi Tuuriin. Kysymykseen voisivatko muutkin alueen kunnat tulla tänne markkinoimaan itseään rohkeasti matkailijoille tuleva kaupunginjohtaja nyökyttää innokkaasti ja lupaa omasta puolestaan kertoa kokemuksistaan naapurikuntienkin johdolle. 

Tuurin kylän vetovoimasta kertoo omaa kieltään heinäkuisen tiistai-iltapäivän huikaiseva autojen paljous kaikilla mahdollisilla ilmansuunnilla Keskisen rakennuskompleksin ympäristössä. Etäällä tivoli on täynnä lapsia ja vanhempia samoin kuin ”kyläkaupan” sisusta tuhansine myyntineliöineen.

Aleneva syntyvyys nopeuttaa
väestön ikääntymistä

Liisa Heinämäki palaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena vielä aivan keskeiseen kysymykseen alueemme, kaikkien maakuntien ja samalla koko Suomen kannalta. Se on laskeva syntyvyys ja väestön ikääntyminen.

– Väestön vanheneminen on tosi iso asia. Se tulee vaikuttamaan käytännössä monella tapaa aluksi varhaiskasvatuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeeseen. Pitkällä tähtäimellä pitäisi miettiä mikä on se tekijä, jonka vuoksi tässä maassa ei haluta lapsia? Se on se iso kysymys. Mehän on tiedetty jo monta kymmentä vuotta, että väestön ikääntyy Suomessa nopeammin kuin Euroopassa keskimäärin mutta laskevat syntyvyysluvut korostavat ikääntymistä.

– Minä toivon, että Alavudella riittäisi tulevaisuudenuskoa. Täällä on hyvä elää ja yrittää. Täällä eletään ihmisen kokoista elämää. Sen tiedostaminen loisi jo sitä tulevaisuuden uskoa paikallisesti.

– Ikääntyminen ei sinänsä ole ongelma vaan se liittyy hoivan tarpeeseen. Kaikkiin työpaikkoihin ei ole saatavilla työvoimaa, mikä näkyy Alavudellakin. Jos syntyvyys koko ajan pienenee, mistä me saamme osaavia työntekijöitä? kysyy Heinämäki.

Tämän pohtiminen ei voi jäädä yksin kaupungin palkatun johdon eikä edes luottamushenkilöstön asiaksi. Se on kaikkien asia. Alavudella, johon Töysä ja Tuuri liittyivät vuonna 2013, voidaan iloita Tuurin kaltaisesta ainutlaatuisesta kauppakylästä, jossa jo yksistään Veljekset Keskinen oy porskuttaa yli sadan miljoonan euron vuosittaisella liikevaihdolla työllistäen satoja työntekijöitä lähikunnissa. 

Veljekset Keskinen Oy ja Tuurin kylä ovat olleet osa Alavuden kaupunkia vuoden 2013 alusta. Näin ollen on luonnollista, että Alavuden kaupunki on päättänyt jalkautua palveluineen heinäkuuksi Suomen suurimman kyläkaupan terassille. (Kuvat: Jouko Siirilä/jpnews.fi)
Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI