Alueen järvien pintavesien lämpötilat noin 23 – 24 C° – sinileväkukinnot eivät ole vielä merkittävästi lisääntyneet

0

Katsaus pohjalaismaakuntien ja Keski-Suomen luonnonvesien uimakelpoisuuteen ja lämpötiloihin

Sinileväkukinnot eivät ole vielä merkittävästi lisääntyneet pohjalaisvesistöissä viime päivien lämpimistä säistä huolimatta. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen 21 vakiohavaintopaikasta vain yhdellä, Ähtärinjärven Ähtärinrannalla, on havaittu hieman sinilevää. Sinilevähavaintoja on alueellamme tehty vakituisten havaintopaikkojen lisäksi Ähtärinjärven Ähtärinsalmella, Kokkolan pohjoispuolen merialueella ja Lahdenperän uimarannalla, Kuorasjärvellä sekä Soinin Limajärvellä.

Pintavesien lämpötilat ovat nousseet sisävesissä yli 20 asteen. Esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila on noin 23 °C. Merenkurkussa puolestaan pintaveden lämpötilaksi on mitattu noin 18 °C.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta ja pintavesien lämpötiloista löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa levätilanteen kehittymistä läpi kesän aina syyskuun loppuun asti.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää kokonaan poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää ruoanlaitossa tai löylyvetenä, sillä sinilevämyrkky ei hajoa vettä keitettäessä. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään tiski- tai pesuvetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluvetenä. Uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimaan menemistä. Jos epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, kannattaa uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä.

.

Sinilevien esiintyminen vaihtelee Keski-Suomessa

Keski-Suomen sinilevien pintakukintojen runsaus on vaihdellut viime viikkojen aikana. Viranomaisten havaintopisteissä hieman sinilevää on havaittu Kuuhankavedellä ja Keurusselällä. Lisäksi yleisöhavaintoja leväkukinnoista on viikon sisällä tullut Jämsän Eväjärveltä. Heinäkuun epävakainen sää sekoitti järvien pintavesiä ja vähensi sinileväesiintymiä, mutta nyt nopeasti lämmenneet ja tyynet säät ovat saaneet sinilevät taas kukkimaan. Levää havaitaan koko maassa ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän. Tyypillisesti sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan järvissä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.

Pintaveden lämpötilat ovat Keski-Suomessa parinkymmenen asteen molemmin puolin. Järvien vedet lämpenevät pilvettömällä ja tyynellä säällä toisinaan hyvinkin nopeasti. Parhaimmillaan Keski-Suomessa on nyt mitattu 23,5 °C pintavettä Karstulan Pääjärvessä, mutta tyypillisimmillään pintavesi on kuitenkin noin 21 asteen lämpöistä.

Ruostesienen ja kultalevien massaesiintymät ihmetyttävät

Loppukesällä järvissä voi esiintyä myös ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia lauttoja, jotka aiheutuvat ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Ruostesienilauttoja on tälläkin viikolla havaittu Järvi-Suomen alueella. Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopusta elokuulle. Sitä esiintyy eniten idässä ja pohjoisessa, mutta paikoitellen lähes koko Suomessa kuusen ja suopursun levinneisyysalueella. Suopursuruostesieni on terveydelle vaaratonta. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.

Keski-Suomessa on havaintoja myös kultalevien runsaista esiintymistä. Esimerkiksi Muuramen Muuratjärvellä on ollut vaihtelevasti kalalta haisevaa kultaleväkukintaa, joka näkyy vedessä kauttaaltaan ruskeana mössönä. Kultalevätkin ovat myrkyttömiä, joskin runsas leväesiintymä ei houkuttele uimaan. Tuuli hajottaa paikalliset kultaleväkeskittymät melko helposti, ja veden kirkkaus voi vaihdella rajusti jopa saman päivän sisällä.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI