ARKADIANMÄELTÄ | Kansanedustaja Reijo Hongisto haluaa kaikki asutusta häiriköivät pihasudet pois

0
Näin J-Pnews otsikoi 22. syyskuuta 2009 suden tai susien tekosia Virroilla! Klikkaa kuvaa niin voit lukea koko arkiston jutun

Kansanedustaja Reijo Hongisto jätti tänään keskiviikkona (27.2.) valtioneuvoston vastattavaksi kirjallisen kysymyksen jossa hän perää valtioneuvostolta vastausta muun muassa siihen kuinka monta sutta Suomessa tällä hetkellä on ja mitä tarkoitetaan suden suotuisan suojelutason säilyttämisellä lajin luontaisella levinneisyysalueella? Hongisto kysyy edelleen ovatko asuinrakennusten pihat ja puutarhat suden luontaista levinneisyysaluetta, onko Suomen susikannalle asetettu joku numeerinen vähimmäismäärä ja millä perusteella Suomen riistakeskus voi evätä toistuvasti ihmisten pihoissa liikuskelevien ja pihoista koiria tappavien sekä ihmisille uhkaa aiheuttavien susien kaatoluvat, sekä mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä jotta mahdollisilta suurpetojen aiheuttamilta ihmisuhreilta vältytään?

Hongisto perustelee kysymystään Keski-Suomessa olevalla esimerkkitapauksella, jossa Keuruu, Virrat, Mänttä-Vilppula alueella liikkuvalle susilaumalle oli haettu kahteen kertaan kahdelle sudelle kaatolupaa. Lauma on vuoden 2012 aikana tappanut 5 koiraa, joista kolme oli tapettu asuttujen talojen pihaan. Kaksi koiraa oli raadeltu metsästysretkellä.

Susilauman kasvamisen seurauksena on kasvanut myös alueen asukkaiden turvattomuuden tunne erityisesti pienten lasten kohdalla. Luonnossa liikkuminen ja harrastaminen on voimakkaasti rajoittunut tai loppunut kokonaan. Samoin on käynyt koiraharrastukselle. Ongelmia on aiheutunut myös maataloudessa erityisesti ulkona olevien hyötyeläinten osalta.

Suomen riistakeskus oli hylännyt molemmat hakemukset, vaikka lupapäätöstä käsiteltäessä oli vielä maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (616/2012) mukaisista poikkeusluvista seitsemän suden kaatolupa käyttämättä.

-Mihin riistakeskus ”panttaa” kaatolupia,  hämmästelee Hongisto.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI