Aurinko pimeni pilvettömällä taivaalla

0
Tässä tuohen nokisavulla mustuttaman lasin lävitse ottamani kuva, kun pimennys oli parhaimmillaan klo. 13.20.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Runsaat 60 prosenttia täydestä koosta osittaista auringonpimennystä saatiin seurata ainakin Töysässä pilvettömältä taivaalta.

Selkeä sää oli bonusta auringon eteen kiertäneen kuun vaikutusta katseleville. Ennusteethan lupasivat auringon paistavan töysäläisillekin tiistaina, iltapäivän alkutunteina ainoastaan pilvien lomasta.

Monilla muillakin alueilla oli pilvetön sää. Ja tiistai-illan pimetessä on taas luvassa loistavia revontulia seudullemme ja eteläiseenkin Suomeen.

Sinisellä taivaalla himmenevän auringon valon hupenemisen huomasi hyvin siitäkin, kun maisema hämärtyi huomattavasti. Ympäristö muuttui, tavallaan hieman aavemaiseksi.

Arinko oli jo hieman suurentunut klo.13.26.

Minä itse kuvasin ja seurasin auringon pimennystä Ponnenjärven rantamaisemassa, lintujen ruokintapaikan läheisyydessä. Valitsin kohteen siksi, että näkisin lintujen käyttäytymisen osittaisen pimennyksen aikana.

Aluksi tiaislajit olivat ruokailemassa ja ääntelivät iloisesti. Kaksi oravaakin oli apajilla. Kun aurinko oli pimentynyt puolisen tuntia, oli ainoastaan muutama lintu paikallaan. Kellon  käydessä vielä parisen kymmentä minuuttia, oli aivan hiljaista.

Mietin, loppuiko linnuilta ruokailuaika. Mutta siitä ei ollut kyse. -Tämän todisti se, kun lintuja tuli takaisin, pimennyksen ollessa lopuillaan. Linnutkin ihmettelivät ehkä puissa, mikä tällainen luonnonilmiö on?

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI