Ei sinilevähavaintoja Etelä-Pohjanmaalla

0
Sinilevää ei ole vielä näkynyt Etelä-Pohjanmaan vesistöissä
Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei havaittu sinilevää. Viilentynyt ja tuulinen sää on laskenut pintavesien lämpötiloja edellisviikosta, ja ne ovat nyt ajankohdalle tyypillisissä lukemissa. Esimerkiksi Lappajärven pintaveden lämpötila 8.6. oli 13,2 °C.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella esiintyy sinileväkukintoja tavallisesti heinä-elokuussa vesien lämmettyä. Lämmin sää lisää sinileväkukintojen todennäköisyyttä.

Levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi). Valtakunnalliseen sinileväseurantaan voi kuka tahansa osallistua kesän aikana perustamalla Järvi-meriwikiin oman havaintopaikan tai tallentamalla yksittäisiä levähavaintoja. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Seuranta jatkuu läpi kesän aina syyskuun loppuun asti.

Ilmassa on edelleen runsaasti havupuiden siitepölyä, joka kulkeutuu myös vesistöihin muodostaen veden pinnalle kellertävän kalvon. Havupuiden siitepöly aiheuttaa harvoin allergiaoireita eikä sen värjäämä vesi ole vaarallista.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI