Talvirenkaiden kykyä toimia laajalla lämpöalueella lumella, jäällä ja märällä tienpinnalla testataan menossa olevina vuodenaikoina aivan tosissaan. (jpnews.fi/arkisto)

Kaikkien kolmen pohjalaismaakunnan, eli Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnan, tiestöllä on ollut viime yön ja tämän päivän aikana harvinaisen vaikeat sääolosuhteet, jotka ovat tehneet tien kunnossapidosta erittäin vaikeaa. Olosuhteet ovat haitanneet suuresti tiellä liikkujia.

– Kun sääolosuhteet muuttuvat muutaman päivän kovista pakkalukemista yhdessä vuorokaudessa nopeasti plussalle ja vesisateisiin, aiheuttaa se tien talvikunnossapidolle suuria haasteita. Tiestön runko on jäässä melko syvälle asti, joten sen päälle satava vesi jäätyy tien pintaan herkästi, kertoo liikenne ja infrastruktuuri johtaja Anders Östergård
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

– Alueellamme on alkuillasta ja yöllä ensin aurattu teitä. Tämän jälkeen on päästy aloittamaan liukkauden torjuntaa hyvissä ajoin ennakoiden. Teitä on suolattu, hiekoitettu ja karhennettu. Mutta kun tie on kylmä, sen päälle satava vesi jäätyy sen pinnalle suolauksesta huolimatta. Monin paikoin teitä on suolattu ja hiekoitettu yön ja aamun aikana useaan kertaan, sillä vesisade huuhtoo suolan ja hiekan pois ja kylmä tien runko jäädyttää veden tien pintaan.

Östergårdin mukaan ELY-keskuksen urakoitsijoilla ja heidän aliurakoitsijoillaan ovat olleet kaikki kalustot sekä vara- ja lisäkalustot käytössään. Hoitourakoiden reittien pituudet ovat pitkiä ja koko reitin hoitaminen vie tunteja. Tästä johtuen tiestön jokaisessa kohdassa ei olla samaan aikaan tekemässä toimenpiteitä. Voi olla myös niin, että joku tie on ollut aamulla hyvin hiekoitettu ja tien pinta pitävä, mutta iltapäivällä sateet ovat ehtineet jo huuhtoa hiekat pois ja tie jäätyä uudelleen.

– Alueellamme on paikoin ennustettu, että iltaa kohti sää viilenee ja tähän on varauduttu. Urakoitsijat ovat olleet yöstä asti liikkeellä ja hoitavat tiestöä nyt jatkuvasti, ilmoittaa Östergård.

Asiakaspalautteita vastaanottava Tienkäyttäjän linja on ruuhkautunut, mutta urakoitsijoiden koko kalusto on työtehtävissä ja ELY-keskuksen aluevastaavat seuraavat tilanteita omien alueidensa osalta.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI