Kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Mikko Savola (kesk.) kyseenalaistavat Suomen itsenäisyyden juhlarahaston – Sitran esittämän vaateen turpeen energiakäytön nopeutetusta alasajosta.
Edustajat yhtyvät Bioenergia ry:n tulkintaan, jossa nykyisillä toimilla turpeen energiakäyttö vähenee 2020 luvulla merkittävästi nopeammin kuin hallituksen tavoitteissa on sovittu. Tämä johtuu suuresti jo yli kolminkertaistuneista päästökaupan- ja verojen kustannuksista.
Koronakriisin aikana suomalainen huoltovarmuustaso joutui monin osin koetukselle. Kriittinen koetus ei leudosta talvesta johtuen keskittynyt energiaan tai lämpöön, mutta tilanne olisi ollut toinen kovilla pakkasilla. Suomi tuo viidesosan käyttämästään sähköstä ulkomailta ja energiatase on kokonaisuudessaan miljardeja euroja alijäämäinen.
- Suomen on huomioitava järkevä, myös poikkeusoloissa riittävä energiaomavaraisuus. Turpeen osalta mahdollisuus siihen loppuu, jos yrittäjät, nostoalueet ja kalusto vähenee liian pieneksi, sanoo Savola
Työllisyyden turvaamisessa on kattavasti huomioitava yrittäjien kuuleminen ja koko turvealan työllistävä vaikutus aina koneiden rakentamisesta turpeen jatkojalostamiseen.
- Kun väitetään turpeen työllistävän vain muutaman tuhat ihmistä, johdetaan ihmisiä harhaan. Välilliset työllisyysvaikutukset ovat alueellisesti merkittäviä ja on ne huomioitava myös työllisyystoimia mietittäessä. Yhtäläisyysmerkkejä uuden energiateknologisen innovoinnin ja työttömäksi jäävän turveyrittäjän välille on mahdotonta vetää, Savola jatkaa
Pirttilahti toteaa, että päätös luopua kivihiilestä oli hyvä. Periaatteellisuutta vaaditaan myös muissa ilmastotoimissamme. Lähtökohtaisesti on supistettava fossiilista tuontienergiaa.
- Sillä aikaa, kun Suomessa pyöritetään turvekeskustelua, rakennetaan esimerkiksi Kiinaan ja maailmalle tuhansia uusia hiilivoimaloita. Selvityksissä tulisi olla jonkin sortin suhteellisuus ja mittakaava, vaatii Pirttilahti.
Pirttilahti ja Savola muistuttavat, että liian nopea energiaturpeen alasajo voi johtaa paineeseen kasvattaa poltetun ainespuun määrää. Edustajat tyrmäävät Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen esittämän biomassaveron, kun biopolttoaineiden käyttö on viimein saatu kasvuun.
- Energiaverojen yksittäiset ja äkkinäiset muutokset aiheuttavat vakavaa haittaa ja odottamattomia seurauksia energiamarkkinoille. Energiaverotusta tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti.
- Sitran tutkimus oli poliittinen pamfletti summaavat talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola.