EPSHP | Arvion mukaan kolmannes eteläpohjalaisista on jo sairastanut koronan.

0

THL suosittelee neljättä koronarokotusannosta kotihoidon ja omaishoidon piirissä oleville iäkkäille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tiedottanut eilen 5.5.2022, että suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee. THL suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Elina Kärnä pitää THL:n linjausta hyvänä.

– Ikääntyneille sekä henkilöille, joilla on perussairauksia ja riskitekijöitä, koronavirustauti voi edelleen olla vakava, jopa henkeä uhkaava tila. Koronasta aiheutuneita kuolemia todetaan Etelä-Pohjanmaalla valitettavasti lähes päivittäin, Kärnä toteaa.

– 4. rokoteannokset parantavat edelleen suojaa sekä tartuntaa että vakavia tautimuotoja vastaan. Rokotukset ovat ensiarvoisen tärkeitä etenkin iäkkäille.

Sekä THL:ssä että Turun yliopistossa on käynnissä tutkimukset, joiden mukaan noin 30 prosenttia väestöstä on sairastanut koronan.

– Näiden perusteella voidaan arvioida, että myös eteläpohjalaisista vähintään joka kolmas on taudin sairastanut, Kärnä pohtii.

Terveydenhuollon pcr-testillä todettujen koronatartuntojen määrä on Etelä-Pohjanmaalla yli 25 400. Se vastaa 13 prosenttia alueen väestöstä. Tutkimuksissa kävi ilmi, että niiden henkilöiden joukosta, jotka eivät olleet käyneet pcr-testissä, sairastettuun koronavirustautiin sopivia vasta-aineita löytyi 20 prosentilta.

Koronaviruksen lisäksi alueellamme kiertää myös muita viruksia. Influenssa A:n tapausmäärät ovat nousussa koko maassa, kaikenikäisillä. Myös tavanomaisia flunssaoireita eli nuhakuumetta aiheuttavaa rhino-virusta on laajasti liikkeellä.

– Oireisena tulee edelleen pysyä kotona. Hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen estää paitsi koronaviruksen, myös muiden virusten leviämistä, Kärnä muistuttaa.


 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI