Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jokien pinnat nopeassa nousussa

0
Laihianjoella Tuovilassa tulvavesi oli huomattavan korkealla pari kevättä sitten (ELY)
Viime päivien runsaat sateet näkyvät pohjalaisjokien vedenkorkeuksissa ja virtaamissa.

Kyrönjoen pinta nousi keskiviikon aikana Ilmajoella Nikkolassa 1,5 metrillä ja jatkanee ennusteiden mukaan nousuaan vielä ainakin tämän päivän. Jos suurempia lisäsateita ei saada, niin vettä ei jouduta päästämään Kyrönjoen yläosan pengerrysalueille. Kyrönjoen alaosalla Mustasaaren Skatilassa joen virtaama nousi keskiviikkoaamun vajaasta 100 m3/s tämän aamun runsaaseen 200 m3/s. Virtaama jatkaa kasvuaan vielä ainakin tämän päivän. Näyttää hyvin todennäköiseltä, että Kyrönjoella tämän kevään suurin virtaama saavutetaan lähipäivinä juuri ennen vappua.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tulvavaroituspalvelu Kyrön- ja Lapuanjoen pengerrysalueille on käytössä ja siihen voi rekisteröityä osoitteessa www.ely-keskus.fi/web/tulvatpohjanmaa/tulvavaroituspalvelu. Palvelu on tekstiviestipohjainen ja viestien vastaanottaminen on maksutonta.

Myös muut Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata halkovat joet saavuttavat tämän vuoden toistaiseksi suurimmat virtaamat lähipäivinä. Tämä huhtikuun lopun virtaamahuippu näyttää pääosin oleva suurempi kuin lumen sulamisen aiheuttama tulvahuippu huhtikuun alussa. Keski-Pohjanmaalla lähipäivien virtaamat eivät todennäköisesti ylitä lumen sulamisen aiheuttamaa tulvahuippua.

Sateiden seurauksena tekojärvet ja säännöstellyt järvet ovat täyttyneet selvästi normaalia nopeammin ja altaiden juoksutuksia on tämän vuoksi lisätty.

Vaikka vedenkorkeudet ja virtaamat nousevat nopeasti, niin tulvan ei pitäisi aiheuttaa merkittäviä tulvavahinkoja. Alavimmilla alueilla on peltoja veden alla mm. Lapuanjoelle ja Laihianjoella.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI