Finnlamellille tulipalosta kallis tuotantokatkos

2
(jpnews.fi/arkistokuva)
Finnlamelli Oy:n puutalotehtaan automaattinen hälytysjärjestelmä teki ilmoituksen tulipalosta tänään illalla kello kuuden jälkeen. Samainen hälytysmuoto hämäsi myös median, koska automaattihälytykset eivät kirjaudu median tietoon.

Finnlamellin palolle hälytettiin Alajärven palokunnan lisäksi yksiköt Lehtimäeltä, Vimpelistä ja Lapuan Kauhajärveltä.

Seinäjoelta ja Lapualta paikalle saatiin myös nostopuomikalustoa.

Tulipalo ennätti tuhota tehtaalle tärkeää hirsijyrsinlinjaa.

Palosta aiheutuu tuotantokatkos, jonka pituutta ei vielä pystytä arvioimaan. Tehtaan edustajan mukaan palossa vaurioituneen linjaston korjaaminen ja etenkin siitä aiheutuva tuotantokatkos aiheuttavat varovaisestikin arvioiden yhtiölle huomattavat taloudelliset menetykset.

Monikompleksisen tehtaan tuhoutuneessa halliosassa työskentelee tällä hetkellä 20 työntekijää kolmessa vuorossa.

Palossa ei sattunut henkilövahinkoja.

……………………………………….

Mediatiedotteiden tiedonkulun katkos Alajärven suurpalohälytyksessä ei johtunut Etelä-Pohjanmaan palo-ja pelastuslaitoksen aluepäälliköiden tiedottamisen laiminlyömisestä. Jatkotiedotteet olivat jätetty asiallisin perustiedoin lähes sovitun ajan puitteissa.

Mutta tiedotteet ja selvitykset saapuivat toimituksiin vasta noin seitsemän ja puoli tuntia hälytyksen jälkeen

Syyksi on paikantunut valtakunnan viranomaisjärjestelmässä oleva tekninen vika, jonka aika ajoin tapahtuvaan  ”jumiintumiseen” ei ole löydetty valtion omistamassa laitoksessa vielä kokonaan korjaavaa ratkaisua.

Pelastustoimen tiedottaminen vaatisikin Suomessa vielä merkittävää tason kohottamista ja kaikille yhteisiä pelisääntöjä. Kokemuspohjaisesti muun muassa Keski-Pohjanmaalla paikallistason tiedottaminen on jopa jyrkästi kielletty ja aluevastaavat hoitavat tiedottamisen ja yhteystiedot puutteellisesti?

Korona-kartta 700x

2 KOMMENTTIA

 1. Kaikille ei muutenkaan ilmoiteta joka hälytystä, vaan medialle osa niiden alkutiedoista ja jatkoista. Kyllähän kilometrien jono paloautojen perään (tapahtumapaikalle) syntyy ihan ilman mediatiedotteita, jos ihmisasumusten lähistöllä jotakin vähänkään kiinnostavampaa huomataan tapahtuvan ja savu näkyy yhtään kauemmas. Ilmoitukset lähipiirille ja kylälle hoitavat tällöin ne paikalla jo olevat katselijat puhelimella paikan päältä ja kutsuvat lisää populaa katselemaan. Näpsivät vielä ehkä matkapuhelimellaan kuvan ja paiskaavat sen heikkolaatuisena lukijan kuvana eteenpäin.

  Jos palaa kunnolla, niin sinnehän ehtii puoli kaupunkia paikalle katselemaan liekkejä vielä tunteja itse hälytyksen jälkeen ja raunioita vaikka seuraavana päivänä.

  Nettiuutisointi on nykyään melko reaaliaikaista, haluttiin sitä tai ei, paikallisuutiset tavoittavat myös valtakunnallisen yleisön nopeasti. Onnettomuusuutisointi myös kiinnostaa, kiehtoo ja jakaa mielipiteitä, vähän kuin Dr Pepper USA, toiset tykkää ja toiset ei.

  Tuommoiset tiedotuskiellot ovat tosin lähinnä typeriä. Jos erityistä kerrottavaa olisi, mikä ihme sitä estää kertomasta kootusti kaikelle medialle. Toiminnan tulisi kuitenkin olla läpinäkyvää, vaikka jonkinlaista muutos- ja tiedotusvastarintaa paikallistasolla ihan ympäri Suomen onkin. Miksipä luulette, että poliisin nettisivuilta löytyy nykyään jokaiselle kiinnostuneelle päivittäiset poliisitiedotteet luettavaksi.

  Ja niin, monesti iltapäivälehdillä on sivullisten takia ilman tiedotteitakin jo jotain käsitystä sekä kuvamateriaalia siitä mitä ja missä tapahtuu.

  Kunhan näistä osan suorittamista ylilyönneistä 5min hälytyksen jälkeen ”Juuri nyt: Tietiellä on hätäkeskuksen mukaan syttynyt KESKISUURI RAKENNUSPALO – paikalle on lähetetty paljon yksiköitä – nettilehti seuraa tilannetta!” päästäisiin eroon ja uutisoitaisiin vasta sitten kun on jotain oikeaa kerrottavaa. Mutta nykyään toisaalta pitää olla Amppareissa ekana listalla…

 2. olikohan tässä uutisessa kyse tulipalosta vai siitä ettei kaikille ilmoietea joka hälyytystä,,,ettei olisi kilometrejen jono paloautojen perässä

JÄTÄ KOMMENTTI