Euroopan komissio on julkaissut logon, jonka löytyminen verkkoapteekin tai verkossa lääkkeitä myyvän tahon sivustolta kertoisi komission suunnitelman mukaan kuluttajalle ostopaikan laillisuudesta ja turvallisuudesta. Suomen Farmasialiitto ei ole täysin vakuuttunut uuden logon tehokkuudesta.
Logoa klikatessaan asiakas ohjautuu valvovan viranomaisen sivustolle laillistettujen verkkoapteekkien listaan. Jos suunniteltu ostopaikkaa ei listalta löydy, asiakasta neuvotaan etsimään toinen, listalta löytyvä turvallinen verkkoapteekki. Suomen Farmasialiitto ei ole täysin vakuuttunut uuden logon tehokkuudesta. Logo on seurausta lääkeväärennösdirektiivin asettamisesta, ja sen uskotaan olevan todellinen läpimurto eurooppalaisen lääketurvallisuuden parantamisessa. Logo astuu voimaan vuoden 2014 heinäkuun loppuun mennessä ja jäsenvaltioilla on vuosi aikaa ottaa se käyttöön.
-Lääkeväärennösdirektiivi tähtää siihen, että tulevaisuudessa väärennettyjen lääkkeiden päätyminen potilaille olisi entistä epätodennäköisempää. Ajatus logosta ja linkityksestä listaan on hyvä, mutta ei täysin ajassa oleva. Staattinen lista on mennyttä maailmaa. Miten usein listaa päivitetään? Meillä pitäisi olla tarjota reaaliaikaisempia ratkaisuja farmaseuttisen henkilökunnan ja kuluttajien avuksi, Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström toteaa.
Apua vain kotimaiseen kauppaan?
-Lääkkeiden ostaminen verkosta on lisääntynyt selkeästi. Ulkomailta tilaaminen voi olla melkoista venäläistä rulettia – usein kuluttaja luulee saavansa ulkomailta jotain vastaavaa lääkettä halvemmalla kuin Suomesta, mutta ’lääkkeestä’ puuttuukin kokonaan vaikuttava aine tai se on jotain aivan muuta, kuin mitä on luvattu. Lääkeväärennökset voivat siten olla jopa hengenvaarallisia, Kvarnström selventää.
Logo pyrkii selventämään asiakkaalle laillisen ja laittoman ostopaikan eroa, mutta suunniteltu systeemi jättää paljon aukkoja pohdittaessa laillisen ja laittoman kaupan ilmiötä sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla.
– Tämä systeemi on jo nyt käytössä Suomessa, tosin ilman logoa. Fimean sivuilta löytyy listaus Suomessa verkkoapteekkiluvan saaneista apteekeista ja tähän listaan viitataan/linkataan aina verkkoapteekin sivuilla. Uudistus ei siis ole mikään mullistus. Toisaalta tällaisenaan muutos palvelee lähinnä suomalaista kuluttajaa Suomen markkinoilla – Suomessa lääkeväärennöksen päätyminen kuluttajalle virallisen suomalaisen verkkoapteekin kautta on äärimmäisen harvinaista, joten jääkö apu marginaaliseksi?
Farmasialiiton puheenjohtaja miettii miten helposti kuluttaja huomaisi tulleensa väärennetyn logon kautta väärennetylle listalle. Logonhan voi napata sivustolleen kuka tahansa, ja listankin kopioida lisäten sinne vain oman apteekkinsa nimen.
– Mahtaako suomalainen kuluttaja tietää, miltä esimerkiksi romanialaisen lääkevalvontaviranomaisen sivut ja domain-osoite näyttävät? Onko mahdollista, että tämä luo harhaista turvallisuuden tunnetta varsinkin kansainvälistä verkkokauppaa silmällä pitäen, ja voiko tämä jopa helpottaa väärennettyjen lääkkeiden myymistä, kysyy puheenjohtaja Kvarnström.
– Lääkeala tarvitsee apukeinoja lääkkeiden turvallisen verkkokaupan takaamiseksi, se on selvää. Meidän tulisi olla aikaamme edellä tai vähintäänkin ajassa, sillä riskit ovat suuret. Maailmalla verkosta ostetuista väärennetyistä lääkkeistä on löydetty muun muassa rotanmyrkkyä (päänsärkyyn myyty valelääke) tai malarialääkettä ja kalkkia Viagrana myydyistä tableteista.
Miten ostan lääkkeitä verkkokaupasta turvallisemmin?
• turvallisinta on ostaa lääkkeitä vain suomalaisista verkkoapteekeista
• varmista kivijalkaliikkeen olemassaolo
• älä koskaan osta reseptilääkkeitä, joita myydään ilman reseptiä
• tarkista, että verkkoapteekki on hyväksytty lääkkeiden verkkokaupaksi kotivaltionsa virallisessa rekisterissä